USS Constitution: το παλαιότερο εν ενεργεία πολεμικό πλοίο του κόσμου

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

To USS Constitution κατά την διάρκεια δεξαμενισμού του

Είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες, όχι για άσχετο λόγο αλλά γιατί λατρεύω την θάλασσα και τα πλοία. Ο λόγος για την ταινία Master and Commander: The Far Side of the World  Μία ταινία του Peter Weir βασισμένη στην νουβέλα του Patrick O’Brian με τίτλο Master and Commander.

Παρόλο που η ταινία δεν είναι πιστή απόδοση του μυθιστορήματος το οποίο περιέχει μέσα του πολλά ιστορικά στοιχεία από τους Ναπολεόντιους πολέμους είναι μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη ταινία η οποία εκτός από κάποια αληθινά στοιχεία, περιέχει πολύ δουλειά και μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη με αρκετή ακρίβεια την ναυτική ζωή της εποχής εκείνης.

Στην πλοκή λοιπόν της ταινίας το Εγγλέζικο πλοίο HMS Surprise έχει διαταχθεί να κυνηγήσει το Γαλλικό κουρσάρικο Acheron, ένα πολεμικό πλοίο, ανώτερης κλάσης από το αγγλικό το οποίο παραμένει αλώβητο στα χτυπήματα των Εγγλέζικων κανονιών.

Φωτογραφία του ιστορικού πλοίου του 1914. Βλέποντάς την και ξέροντας ότι το πλοίο υπάρχει ακόμα αισθάνεσαι σαν να βλέπεις έναν Χάιλάντερ από την γνωστή σειρά ταινιών

Λίγο πολύ όλοι ή σχεδόν όλοι έχουν δει την ταινία και γνωρίζουν την υπόθεση οπότε δεν χρειάζεται να την αναφέρουμε παραπάνω.

Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, η ύπαρξη ενός πλοίου εκείνη την εποχή με τα χαρακτηριστικά του Acheron, είναι αληθινή μόνο που στην πραγματική ιστορία το πλοίο αυτό δεν καταλήφθηκε ποτέ από τους Εγγλέζους, χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους και όσο και αν φαίνεται παράξενο για όσους δεν το  γνωρίζουν, υπάρχει ακόμα και είναι το  USS Constitution το παλαιότερο εν ενεργεία πολεμικό πλοίο του κόσμου.

Το USS Constitution έμεινε γνωστό στην ιστορία εξαιτίας της εξαιρετικά στιβαρής κατασκευής του η οποία όντως του επέτρεπε να εμπλέκεται σε μάχες με τα όπλα της εποχής του και να βγαίνει αλώβητο από αυτές, μόνο με μερικές εξωτερικές εκδορές.

Το μυστικό για αυτό ήταν η πρωτοποριακή σχεδίαση, τα υλικά κατασκευής αλλά και η προσεγμένη ναυπήγηση του.

Το κήτος του πλοίου κατασκευάστηκε από Λευκή Δρυ white oak και από live oak. Το πέτσωμα του αποτελείται από τρία στρώματα ή επίπεδα από τα οποία το εσωτερικό και το εξωτερικό τα οποία είναι διαγώνια και χιαστί είναι από white oak ενώ το μεσαίο και οριζόντιο από live oak.

Στην μέση φαίνονται τα πλευρά του πλοίου από το ξύλο «Live Oak» που το έκανε τόσο διάσημο. Στις δύο τελευταίες ανακαινήσεις έχουν αλλάξει τα περισσότερα από τα ξύλα του πετσώματος και επιλεκτικά κάποια από τα ξύλα των πλευρών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό για την θρυλική αντοχή του πλοίου ήταν η ύπαρξη της ζωντανής Δρυός δηλαδή του live oak το οποίο έδωσε στο πλοίο το παρατσούκλι “old ironsides”

Αυτό το βαρύ ξύλο έχει πυκνότητα 34,019 κιλών ανά τετραγωνικό πόδι, είναι βαρύτερο από το νερό και βαρύτερο από όλα τα άλλα ανάλογα ξύλα κάνοντας το εξαιρετικά πυκνό. Επίσης τα μεγάλα συνδετικά κομμάτια του σκελετού, ήταν φτιαγμένα από μονοκόμματους κορμούς δημιουργώντας ένα εξαιρετικά στιβαρό κήτος το οποίο εξοστράκιζε τις μπάλες των κανονιών από τα αντίπαλα πλοία.

Για να υποστηρίζει το βάρος αλλά και την δύναμη των κανονιών η σχεδίαση του είχε προβλέψει την μεταφορά της ενέργειας από το βάρος αλλά και από την εκτόνωση των κανονιών σε όλο το κήτος του πλοίου μέσω διαμήκων δοκών που ενίσχυαν ακόμα περισσότερο την συνολική του κατασκευή.

Εξαιτίας του ότι το τότε νεοσύστατο ναυτικό των ΗΠΑ ήταν πολύ μικρότερο σε μέγεθος και ισχύ από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, το USS Constitution κατασκευάστηκε να είναι μεγαλύτερο και δυνατότερο από όλα τα υπάρχοντα πολεμικά των χωρών αυτών για να υπερκαλύψει με αυτόν τον τρόπο την αριθμητική υπεροχή των άλλων κρατών.

Σχέδιο της κατασκευής της Φρεγάτας YSS Constitution. Παρατηρείστε και τα διαμήκη πλευρά τα οποία ενίσχυαν πολύ την συνολικά πανίσχυρη κατασκευή του πλοίου

Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν 6 αδελφά πλοία σαν αυτό και το μεγαλύτερο μήκος, το ελάχιστα μικρότερο πλάτος αλλά και ο γενικός σχεδιασμός τους τα έκαναν τα πλέον ευέλικτα πλοία της εποχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ οι διαστάσεις των πλοίων ήταν μέγιστο μήκος 305 πόδια «93 μέτρα» μήκος σκάφους 207 πόδια «63,1 μέτρα» και το μήκος στην ίσαλο γραμμή 175 πόδια «53,3 μέτρα»

Το εκτόπισμα του πλοίου φτάνει τους 1900 κόμβους και σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 1812 μπορούσε να πλέει με ταχύτητα 13 κόμβων.

Το USS Constitution καθελκύστηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1797 και πολέμησε βγαίνοντας νικητής σε πάρα πολλές μάχες. Το 1857 μετά από ήδη 60 χρόνια υπηρεσίας, μετατράπηκε σε πλοίο εκπαίδευσης ναυτικών δοκίμων  Το 1940 ονομάστηκε τιμητικά ως η ναυαρχίδα του στόλου και ακόμα παραμένει τιμητικά ενεργό μετά από 221 χρόνια ζωής.

Το πλοίο λόγω τις κατασκευής του αλλά και της συντήρησης που του έχει γίνει είναι ακόμα αξιόπλοο και βρίσκεται στην Βοστόνη στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο ως ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της ναυτικής ιστορίας τα οποία είναι ακόμα εν ζωή.

Το παλαιότερο εν ενεργεία πολεμικό πλοίο του κόσμου το οποίο μετά από 221 χρόνια μπορεί ακόμα να πλέει αυτοδύναμα