Spacex – η διαστημική εποχή αλλάζει σελίδα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. Η Αμερικάνικη ιδιωτική εταιρία Spacex του εκατομμυριούχου Έλον Μάσκ εκτόξευσε στις 6 Φεβρουαρίου  τον ισχυρότερο και μεγαλύτερο πύραυλο που έχει ποτέ εκτοξεύσει ο άνθρωπος στο διάστημα. με την ονομασία Falcon Heavy.

Ο πύραυλος έχει ύψος 70 μέτρων, διαθέτει 27 μηχανές πρόωσης και αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα. Δύο πλευρικούς αποσπώμενους πυραύλους και έναν κύριο στον οποίο επάνω υπάρχει το διαστημόπλοιο.

Οι καινοτομίες είναι πολλές και η επιτυχημένη εκτόξευση του Falcon Heavy ανοίγει νέους ορίζοντες στην διαστημική εποχή. Ο πύραυλος είναι κατασκευασμένος για να επαναχρησιμοποιηθεί κάτι που σημαίνει ότι τα αποσπώμενα τμήματα του δεν θα καταστρέφονται αλλά θα επιστρέφουν σε προκαθορισμένο χώρο και θα προσγειώνονται αυτοδύναμα στην βάση τους με αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται, κάτι που θα ελαχιστοποιούσε το κόστος της κάθε αποστολής και φυσικά δίνει και άλλες δυνατότητες για νέα διαστημικά οχήματα.

Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να νικήσει τον χρόνο και να μπορεί να βρεθεί στο άχρονο και αιώνιο. Τώρα, με την νέα τεχνολογία και τις δυνατότητες που παρέχει, τουλάχιστον συμβολικά, έχει κάνει ένα μικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι ο πύραυλος έχει ωφέλιμο φορτίο σε χαμηλή τροχιά 64 τόνων, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου 5 λονδρέζικα λεωφορεία κάτι που κατεβάζει το κόστος  στα 90 εκατομμύρια δολάρια ανά εκτόξευση. Ο αμέσως επόμενος μεγάλος πύραυλος είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance ο οποίος μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο με περίπου τετραπλάσιο κόστος, 350 εκατομμύρια δολάρια ανά πτήση.

Στην παρθενική του πτήση που έγινε από το κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, ο Falcon Heavy μετέφερε ένα σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster που κατασκευάζει η βιομηχανία του Μασκ στο οποίο κάθεται μια κούκλα η οποία φοράει την καινούργια διαστημική στολή των αστροναυτών, στο ράδιο του αυτοκινήτου θα παίζει συνεχώς το τραγούδι του Ντέιβιντ Μπάουι “Space Oddity”. Επίσης το διαστημόπλοιο μεταφέρει και μια κιβωτό πληροφοριών για τα ανθρώπινα επιτεύγματα με την ελπίδα κάποια στιγμή ένας άλλος πολιτισμός να πάρει στα χέρια του αυτά τα στοιχεία και να τα αξιοποιήσει κατάλληλα.

Το αυτοκίνητο θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρο από τον Ήλιο και το αυτοκίνητο, αν όλα πάνε καλά, θα ταξιδεύει ανάμεσα στον ήλιο και τον Άρη για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια ζωής του ηλιακού μας συστήματος.

Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να νικήσει τον χρόνο και να μπορεί να βρεθεί στο άχρονο και αιώνιο. Τώρα, με την νέα τεχνολογία και τις δυνατότητες που παρέχει, τουλάχιστον συμβολικά, έχει κάνει ένα μικρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα αποσπώμενα τμήματα του πυραύλου επέστρεψαν στην Γη με ελεγχόμενο τρόπο και προσγειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα προσφέροντας ένα υπερθέαμα που πραγματικά θύμιζε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το τρίτο και μεγαλύτερο μέρος του πυραυλικού συστήματος που ήταν και ο κύριος κορμός της κατασκευής συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φλόριντα χάνοντας το προκαθορισμένο σημείο προσγείωσης του με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα.

Ήταν μια αποτυχία που όμως δεν σκιάζει την μεγάλη επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Η επιτυχία της πρώτης αυτής αποστολής, δίνει την δυνατότητα για εκτόξευση πολύ μεγαλύτερων και βαρύτερων δορυφόρων στο μέλλον, αλλά εκτός αυτού, ανοίγει και νέους ορίζοντες για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Δείτε το βίντεο από την εκτόξευση