Solidart: μια έκθεση για καλό σκοπό

Σύγχρονη τέχνη για την ενίσχυση του Στεκιού Μεταναστών/τριών Ηρακλείου

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Έγραψε προχτές ο Μάριος για τα διάφορα απάνθρωπα που διακινούσαν ορισμένοι κύκλοι, όταν πολλοί Δήμοι της Κρήτης, και ο Δήμος Ηρακλείου, πήραν την ορθή απόφαση να δεχθούν επίσημα έναν αριθμό προσφύγων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τις θυμάμαι πολύ καλά αυτές τις απόπειρες διασποράς του μίσους, όπως και τις προηγούμενες, όταν το κύμα προσφυγιάς ξεκινούσε. Θυμάμαι όμως και το αντίβαρο, που τελικά κατάφερε να τις πνίξει ολοκληρωτικά: τη συγκινητική, συνεχιζόμενη υποστήριξη μιας τεράστιας μερίδας συμπολιτών μας σε κάθε προσπάθεια να συγκεντρωθούν ρούχα, τρόφιμα, χρήματα, ή άλλα είδη ανάγκης για αυτούς τους αδικημένους ανθρώπους. Σε αυτές τις προσπάθειες, πάντα παρούσα ήταν και η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών της πόλης, διοργανώνοντας συναυλίες και πολλές άλλες δράσεις υποστήριξης.

Σε συνέχεια του ίδιου πνεύματος, διάβασα ότι από σήμερα θα υποδέχεται το κοινό του Ηρακλείου μια ομαδική έκθεση, οργανωμένη από συνολικά 20 εικαστικούς καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, με σκοπό να ενισχυθεί το νεοσύστατο Στέκι Μεταναστών και Μεταναστριών Ηρακλείου. Για το Στέκι, που λειτουργεί με εθελοντές, δεν θα σας πω και πολλά πράγματα τώρα. Του αξίζει ειδικό, ξεχωριστό άρθρο κάποια στιγμή. Να πω μόνο πως ήδη προσφέρει μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών και παράλληλη δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους, και στα σχέδια για το κοντινό μέλλον περιλαμβάνονται ποικίλα καλλιτεχνικά μαθήματα, εκδηλώσεις, και η δημιουργία ξενόγλωσσης βιβλιοθήκης.

Η έκθεση με τον εύστοχο τίτλο Solidart θα πραγματοποιηθεί στον πάντα φιλόξενο πολυχώρο πολιτισμού ΔιαRτηρητέο, στην οδό Θεοτοκοπούλου 14, λίγο πιο κάτω από την κατάληψη Ευαγγελισμού. Θα εκτεθούν έργα διαφόρων ειδών και σε μεγάλη ποικιλία· για παράδειγμα, ζωγραφική, φωτογραφία, αφίσες και μικρά γλυπτά. Τα έργα αυτά θα διατίθενται όλα προς πώληση, σε ιδιαίτερα προσιτές, και για όλα τα βαλάντια, τιμές. Το σύνολο των εσόδων θα προσφερθεί στο Στέκι για την κάλυψη των εξόδων του.

Τα εγκαίνια ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 19:00. Στις 20:30 περίπου, το ιδιαίτερα αγαπητό στην πόλη συγκρότημα των Alan Dalon θα δώσει συναυλία για να ενισχύσει την προσπάθεια. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 17:00 εως τις 22:00, και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται περιοδικά στον χώρο παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εργαστήρια και προβολές ταινιών. Το κλείσιμο, στις 3 Μαρτίου, θα είναι κι αυτό πανηγυρικό, αφού, εκτός από περισσότερες μουσικές, θα προσφερθεί και φαγητό από συλλογική κουζίνα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Νικήτας Αλμπάνης, Andrea Baltzer, Dizi, DOLCE editions, Βασίλης Φλουρής, Ελένη Φρουδαράκη, Ελένη Γώγου, Mathew Halpin, Ilta-Maria, Yio Ka, Μανωλία Κοκολογιάννη, Γιάννης Λημναίος, Ειρήνη Λιναρδάκη, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, Αντώνης Μουτσάκης (abc),Obscura Lab, Vincent Parisot, Akanksha Sharma, Δανάη Σύρρου, Dorota Walentynowicz.

Σκεφτείτε το λοιπόν. Θα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να αποκτήσετε ένα ή και περισσότερα πρωτότυπα έργα τέχνης σε πολύ καλή τιμή, αλλά και να φάτε, να πιείτε, να ακούσετε μουσικές και να περάσετε καλά. Και όλα αυτά, για έναν πολύτιμο σκοπό. Γιατί η ουσιαστική ένταξη των συνανθρώπων μας αυτών στην κοινωνία, είναι πάντα η καλύτερη απάντηση στον ρατσισμό.

(Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του Νικήτα Αλμπάνη, από το στήσιμο της έκθεσης)