Με εντολή πρωθυπουργού…

…(και) το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Και χωρίς καλά – καλά να έχει στεγνώσει το μελάνι που χύθηκε για το συλλαλητήριο της Αθήνας, πριν προλάβουμε βρε αδερφέ να διαλέξουμε στρατόπεδο «αν μας άρεσε ή αν μας προκάλεσε θλίψη ο Θεοδωράκης»,  βρεθήκαμε πάλι στην ίδια πλατεία, κοιτώντας πάλι προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο οποίο και διαβιβάστηκε με εντολή του πρωθυπουργού –  είπε το Μαξίμου  – η δικογραφία για την υπόθεση Novartis στην οποία φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, πέντε πρώην Υπουργοί Υγείας , δύο πρώην Υπουργοί Οικονομικών και ένας Υπουργός Εργασίας.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε τι λέει το Σύνταγμα στο περίφημο άρθρο 86, παρ 2. «Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα (σ.σ. πολιτικά πρόσωπα) και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση».

Αυτή η λέξη – αμελλητί, σημαίνει γρήγορα, άμεσα, χωρίς αργοπορία. Κρατήστε όποιο σας ταιριάζει καλύτερα, το ίδιο σημαίνουν. Σημαίνουν, ότι για να διαβιβαστεί η δικογραφία, για να ταξιδέψει… από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την πλατεία Συντάγματος, δεν απαιτείται (ούτε συνιστά προϋπόθεση προφανώς) να λάβει γνώση αυτής κανείς άλλος.  Ούτε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ούτε ο Σταύρος Κοντονής, ούτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ούτε καν ο πρωθυπουργός της χώρας. Σημαίνει επίσης ότι οι δικαστικοί λειτουργοί με το που σκοντάψουν σε πολιτικό πρόσωπο, κατεβάζουν τα μολύβια και πετούν από πάνω τους την καυτή πατάτα.

Ας είναι, ας το ξεπεράσω. Δεν χωνεύονται εύκολα βέβαια αυτά τα σούρτα φέρτα στον Άρειο Πάγο, οι συσκέψεις και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά θα δεχτώ ότι στην πολιτική χρειάζεται και η φανφάρα. Και θα το κλείσω εδώ.

Έφτασε η δικογραφία. Και στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου (η γνωστή,  με τους μετανάστες που λιάζονται) την ανήγγειλε σχεδόν με ενθουσιασμό.

Θα πάω όμως στα σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου, τα ουσιαστικά. Είναι η Novartis σκάνδαλο;  Έτσι λέγεται. Ήταν οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα των TOR M1 – TPQ37; Ήταν τα δομημένα ομόλογα; Ήταν η λίστα Λαγκάρντ; Το Βατοπέδι;  Η Siemens;

Κατά τη γνώμη μου ήταν όλα. Όσοι είχαμε όμως την «χαρά» να θητεύσουμε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, κρατάμε και μικρό καλάθι για το που καταλήγει η Βουλή όταν διερευνά τέτοιες  υποθέσεις. Για την ακρίβεια δεν κρατάμε καθόλου καλάθι.

Τι μας έμεινε από όλες αυτές τις επιτροπές; Κούραση και μόνο αυτή. Άντε και ένα καινούριο συκώτι από τα γέλια που κάναμε με τις – έως τα όρια του γελοίου – αντιπαραθέσεις  της Ζωής με τον Σήφη ή της Ζωής με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ούτε σοφότεροι γίναμε, ούτε πιο καθαροί.

Παράδειγμα; Δύο εξεταστικές και μία προανακριτική μέσα σε τρία χρόνια συστάθηκαν για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις αμαρτωλές ανταλλαγές.  Η πρώτη το 2008: 47 συνεδριάσεις , 250 ώρες συνεδριάσεων , 122 μάρτυρες, 389 σελίδες πόρισμα και 13.000 σελίδες πρακτικά. Η δεύτερη το 2010: 42 συνεδριάσεις, 143 ώρες συνεδριάσεων, 62 μάρτυρες, 466 σελίδες πόρισμα και 6.615 σελίδες πρακτικά. Ακολούθησε η προανακριτική του 2011: 22 συνεδριάσεις, 46 ώρες,  23 μάρτυρες και 139 σελίδες πόρισμα.

Αποτέλεσμα; Στις 21 Μαρτίου 2017 μετά από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώθηκαν οι 14 εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί ή ιδιώτες μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Ηγούμενος Εφραίμ. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών κρίθηκαν παραγεγραμμένες.

Άλλο; Φρέσκια στη Βουλή το 2004 με τον αέρα των Ολυμπιακών Αγώνων καλύπτω (και) την εξεταστική για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα TOR-M1 και TPQ37  Στο κάδρο οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Η επιτροπή εκδίδει πόρισμα όπου – ως είθισται – καταγράφονται ξεχωριστά οι θέσεις των κομμάτων.

Δέκα χρόνια περίπου μετά ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, δηλώνει στην Ελευθεροτυπία ««Πριν από 10 χρόνια είχαμε τεκμηριώσει πλήρως την ανάμειξη για τα TOR-M1 και τα TPQ-37 του Άκη Τσοχατζόπουλου στις μίζες της εταιρείας Drumilan, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου στο ‘πάρτι’ των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε». Φιάσκο με υπογραφή.

Siemens; Η Εξεταστική Επιτροπή συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 με πρόεδρο τον  βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαληράκη. Μετά από 11 μήνες συνεδριάσεων, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να εξετάζει μάρτυρες έως τις 3 τα ξημερώματα η επιτροπή – σύμφωνα με τον κ. Βαληράκη – ζητά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο του 2017, 11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, με συνολικά 64 κατηγορούμενους. Τον Ιούλιο του 2017 το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον Τάσο Μαντέλη, καταδικάζοντας τον σε 8 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ ήταν αντιμέτωπος και με το αδίκημα της δωροδοκίας που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη, το οποίο όμως… έχει παραγραφεί.

Λίστα  Λανγκάρντ; Εδώ η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια έκπληξη καθώς ο άλλοτε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2015 τον κρίνει κατά πλειοψηφία ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Τον κήρυξε παράλληλα  ομόφωνα αθώο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν και του επιβάλλει ποινή φυλάκισης ενός έτους  με τριετή αναστολή.

Τι μας έμεινε από όλες αυτές τις επιτροπές; Κούραση και μόνο αυτή. Άντε και ένα καινούριο συκώτι από τα γέλια που κάναμε με τις – έως τα όρια του γελοίου – αντιπαραθέσεις  της Ζωής με τον Σήφη ή της Ζωής με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ούτε σοφότεροι γίναμε, ούτε πιο καθαροί.

Το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και αυτή τη φορά. Το μόνο που θα ευχηθώ είναι καλό κουράγιο στους συναδέλφους της Βουλής.

Υ.Γ: Αν και πέρασε στα ψιλά, στη Βουλή έφτασε και η δικογραφία για την υπόθεση πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία..