Novartis: Αδίστακτοι μπροστά στο κέρδος έπαιξαν με την υγεία

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις φαρμακοβιομηχανίες ως τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ

??? ????????????????
??? ????????????????

Το σκάνδαλο της Novartis θα έπρεπε να έχει βγάλει εκατομμύρια Έλληνες στο κατόπι των τότε υπευθύνων για την τρομολαγνεία που δικαιολογούσε την προμήθεια εμβολίων για… δυο Ελλάδες, που ήταν άνευ προηγουμένου. Θυμάμαι ακόμη την Πρόεδρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν (σε δελτίο του Mega) να λέει πως από τον Η1Ν1 ενδέχεται να «αφανιστεί η μισή Ευρώπη» και να τον παρομοιάζει με την Ισπανική γρίπη που αφάνισε 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων σε έξι μήνες το 1918. Και στην Ελλάδα βέβαια δεν πήγαν πίσω ούτε τα ΜΜΕ ούτε και οι πολιτικοί μας. Ένα χαριτωμένο στιγμιότυπο από εκείνη την εποχή στη διάθεσή σας αλλά και όλος ο σάλος που ακολούθησε ένα χρόνο μετά για τη διαπλοκή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας με τις φαρμακοβιομηχανίες (που φυσικά δεν έπαιξε στα κανάλια με τον ίδιο τρόπο ή και καθόλου).

Και απλώς δείτε κάποια δημοσιεύματα του 2010 λίγο καιρό μετά τη «λήξη συναγερμού» και αφού βέβαια είχαμε προμηθευτεί αυτά τα εμβόλια με αρχή από τον Ριζοσπάστη της 13ης Αυγούστου 2010.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέδωσε μετά από μήνες κωλυσιεργίας και έντονης αντίστασης σε πιέσεις επιστημόνων, ιατρικών περιοδικών επιθεωρήσεων και άλλων ΜΜΕ και αποκάλυψε τα ονόματα αξιωματούχων που βρίσκονταν στη 15μελή επιτροπή ειδικών και συμβούλευαν τον οργανισμό για την πανδημία γρίπης, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονταν ή χρηματοδοτούνταν οι έρευνές τους από τεράστιες φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες παραγωγής εμβολίων…

Οι πέντε «πέτρες του σκανδάλου» είναι:

  • Ο Αμερικανός καθηγητής επιδημιολογίας Αρνολντ Μόντο που είχε πάρει χρήματα για διάφορες υπηρεσίες από τέσσερις γιγάντιες φαρμακοβιομηχανίες («GSK», «Novartis», «Roche», «Baxter», «Sanofi Pasteur»), ενώ συγκεκριμένα είχε χρηματοδοτηθεί από τη «Σανόφι Παστέρ» για να μελετήσει τα εμβόλια …γρίπης.
  • Η επίσης Αμερικανίδα Νάνσι Κοξ, διευθύντρια του τμήματος γρίπης των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDCP), η οποία χρηματοδοτούνταν από την Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχάνων (IFPMA).
  • Ο Τζον Γουντ, που εργάζεται στο Βρετανικό Εθνικό Ιδρυμα Βιολογίας και Ελέγχου Λοιμωδών, ενώ παράλληλα ήταν στο μισθολόγιο των «Σανόφι Παστέρ», «Νοβάρτις» και άλλων μικρότερων φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών παραγωγής εμβολίων.
  • Η Μαρία Ζέιμπον, καθηγήτρια στο Κέντρο Προστασίας της Υγείας της Βρετανίας, που έχει πληρωθεί στο παρελθόν για διάφορες υπηρεσίες από τις εταιρείες «Σανόφι», «Νοβάρτις», «CSL», «Μπάξτερ» και «Γκλαξοσμιθκλάιν».
  • Ο Νιλ Φέργκιουσον, πανεπιστημιακός καθηγητής, που διατελεί σύμβουλος των φαρμακοβιομηχανιών «Roche» και «GSKBiologicals».

Η διαπλοκή ανάμεσα στον ΠΟΥ, την επιστημονική – ερευνητική κοινότητα και τις φαρμακοβιομηχανίες δε σταματά εδώ. Απλώς οι πιέσεις στη σκανδαλώδη κήρυξη διεθνούς πανδημίας γρίπης από τον ΠΟΥ τον Ιούνη του 2009 ήταν τέτοιες που ανάγκασαν το διεθνή οργανισμό να κάνει έστω και αυτή την «αποκάλυψη», ενώ την ίδια ώρα «στρουθοκαμηλίζοντας» επιμένει πως τάχα δεν υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα… Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να κρύψει είναι τα τεράστια κέρδη δισ. δολαρίων που απέσπασαν οι φαρμακοβιομήχανοι γύρω από το παραφούσκωμα της «φονικότητας» του ιού Η1Ν1, αναγκάζοντας τους λαούς δεκάδων χωρών (αναπτυσσόμενων και πλούσιων) να ξοδέψουν χρήματα από το υστέρημα των κρατικών προϋπολογισμών, διακυβεύοντας την ίδια ώρα τη ζωή τους από επισφαλή, πειραματικά, αντιγριπικά εμβόλια…»

Δείτε επίσης τι ακριβώς παρήγγειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ρεπορτάζ της παλιάς καλής «Ελευθεροτυπίας» της 29ης Ιουνίου 2014 που υπάρχει ακόμη online

«Ειδικότερα, ο τότε υπουργός Υγείας είχε παραγγείλει στην αρχή 8 εκατ. δόσεις με δεδομένο ότι θα καλυπτόταν ένα ποσοστό του πληθυσμού. Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος υποστήριζε, οι νέες οδηγίες έλεγαν πως απαιτούνται διπλές δόσεις για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Ετσι προχώρησε σε δεύτερη παραγγελία για να έχει στη διάθεσή της η χώρα μας 16 εκατ. δόσεις.

Ομως γρήγορα απεδείχθη ότι οι Ελληνες με το φόβο των παρενεργειών γύρισαν την πλάτη στα εμβόλια Αβραμόπουλου. Παρά τις συνεχείς παραινέσεις, ελάχιστο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάσθηκε, ενώ ούτε καλά καλά οι επαγγελματίες υγείας δεν το είχαν κάνει»…»Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Νέας Γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, παρότρυνε τον κόσμο να κάνει χρήση του φαρμάκου χρησιμοποιώντας στις δηλώσεις την εμπορική ονομασία του σκευάσματος, κάτι που δεν θεωρείται ορθό δεοντολογικά. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο κ. Αβραμόπουλος τον Μάιο του 2009 δήλωνε ότι τα αποθέματα σε tamiflu έφθαναν για το 12% του πληθυσμού και ότι θα προχωρήσει σε νέες παραγγελίες, ώστε η κάλυψη να φθάσει στο 20%. Και το χρήμα έρρεε άφθονο, καθώς το κόστος των νέων παραγγελιών είχε φθάσει κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Αλλά βέβαια ποιον αφορούσε αυτό, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωνε «το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι πόσο θα στοιχίσει».

Και κάτι για να ευθυμήσουμε πάλι από την έγκυρη «Ελευθεροτυπία«:

«Φωνή σε μια ικανή ομάδα επιστημόνων που εξαρχής είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το εύρος και τη σοβαρότητα της νέας γρίπης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόνταργκ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική «Sun» είχε μιλήσει για «πλασματική πανδημία, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα», στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε φαρμακοβιομηχανίες ότι επηρέασαν τους αξιωματούχους στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και ονόμασε τουλάχιστον μια εταιρεία, καταλογίζοντας την παρασκευή εμβολίου με μη ενδεδειγμένη τεχνική, αν και με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου! Ο Βόνταργκ ισχυρίζεται ότι «το εμβόλιο της εταιρείας Novartis παρασκευάστηκε σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα. Μια τεχνική που ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα». Αφού εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής, ο Γερμανός γιατρός σημειώνει: «Δεν αποκλείεται, πρωτεΐνες που έμειναν από καρκινικό κύτταρο, παρούσες στο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε βιο-αντιδραστήρα, να προκαλέσουν όγκο στον εμβολιασμένο». Όταν ερωτάται περί ποιού εμβολίου μιλάει, ο Βόνταργκ απαντά: «Obta flu»».

H αύξηση των τιμών στα φάρμακά της Novartis παράλληλα, είναι σαφές ότι επηρέασαν σημαντικά και τις κρατικές φαρμακευτικές δαπάνες. Έτσι, οι τελευταίες κατά την περίοδο 2000-2009 αυξήθηκαν κατά 400%. Με μία συντηρητική εκτίμηση, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο έχασε συνολικά 23 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή, όπως υπολογίζει το TVXS, το πρωτογενές έλλειμα της Ελλάδας που την οδήγησε στη σύναψη του πρώτου μνημονίου.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Απλώς θυμηθείτε πως ένα χρόνο μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε τη χώρα μας χρεοκοπημένη και την έβαλε στο μνημόνιο και για πληρέστερη εικόνα και για το προς τα πού πάει το πράγμα, ξαναδιαβάστε το Η «φαμίλια των Τουαρέγκ» και το μεγάλο ξεκαθάρισμα με τη Novartis και το  «Η κάλυψη Τσίπρα στο «σύστημα Καραμανλή» και οι εκλεκτικές συγγένειες της Αριστεράς».