NAVTEX της Τουρκίας μέχρι και την Ιεράπετρα και έκτακτο ΚΥΣΕΑ το Σάββατο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με όποιο τρόπο μπορεί, όμως η τελευταία πρόκληση έχει ουσιαστικότερο χαρακτήρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά μια πρόκληση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρινόμενος στην στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο και ως απάντηση σε αυτή κήρυξε δυο νέες NAVTEX. Με την πρώτη δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων και πιο συγκεκριμένα από τα ανοικτά της της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Με την δεύτερη δέσμευσε περιοχή 25 χιλιομέτρων από τις ΝΑ ακτές της Κρήτης.

Οι συγκεκριμένες NAVTEX μεταδίδονται από τον σταθμό της Αττάλειας με αριθμούς 0283/18 και 0288/18 και βάσει αυτών ζητείται ζώνη προστασίας για το ερευνητικό πλοίο R/V MARIA S. MERIAN το οποίο θα διεξάγει έρευνες σε αυτή την περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία επέλεξε να ναυλώσει Γερμανικό πλοίο για τις έρευνές της, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην όποια αντίδραση από την χώρα μας κάτι που γίνεται για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πλοίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, είχε διεξάγει ξανά έρευνες στην Κύπρο την περίοδο του 2010 – 2011. Βάση του είχε τη Λεμεσό και οι τότε έρευνες του είχαν εγκριθεί και από την κυβέρνηση της Κύπρου.

Το Saipem 12000 έχει αγκυροβολήσει 18 ν. μίλια έξω από την Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΡΙΚ το πλοίο θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι να αναχωρήσει για το Μαρόκο.Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από δύο Ιταλικά πολεμικά πλοία υποστήριξης, το VOS Prudence και το VOS Purpose.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ οπτικό υλικό που έχει σχέση με την χθεσινή παρεμπόδιση του γεωτρύπανου από Τουρκικά πλοία να φτάσει ξανά στον στόχο Σουπιά του τεμαχίου 3.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κύπρου, το πλοίο δεν διέτρεξε κίνδυνο από την χθεσινή προσπάθεια και δεν έγινε κανένα επεισόδιο μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική ανέφερε ότι  «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον», συνεχίζοντας να υποστηρίζει την «εποικοδομητική στάση» της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η στάση που κρατάνε οι Τούρκοι για το θέμα είναι η στάση ενός μαφιόζου, ο οποίος όταν σου δώσει το φιλί του, ξέρεις ότι θα πεθάνεις και δυστυχώς αν και σε άλλες περιπτώσεις βρισκόταν κάποια διπλωματική διέξοδος αυτή την στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει μια τέτοια περίπτωση.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των πραγμάτων η Ελληνική πλευρά, χωρίς να δηλώνει ακριβώς τους σκοπούς της και κρατώντας μια ψύχραιμη στάση, συγκάλεσε ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνάντηση ήταν και αντιπροσωπεία του Αμερικάνικου Κογκρέσου.

Ο Α. Τσίπρας επέστρεψε από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, φέρνοντας μαζί του δεσμεύσεις για υποστήριξη των Ελληνικών θέσεων και από την ΕΕ αλλά και από τις ΗΠΑ κάτι το οποίο φάνηκε και στις δηλώσεις και του ίδιου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Οι στιγμές όπως όλα δείχνουν είναι κρίσιμες και δεν έχουν σχέση με ανάλογες θερμές εποχές του παρελθόντος. Αυτό φαίνεται και από την επικείμενη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που θα γίνει για το θέμα στο οποίο αναμένεται ακριβώς λόγο της κρισιμότητας της κατάστασης και η ΝΔ να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου.

Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη μετά το τέλος αναφέρεται ότι «το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εκτίμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».

Επίσης αναφέρεται πως «το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων». τα οποία αφορούν αντιαεροπορικά συστήματα, τορπίλες ναυτικού και τακτικό σύστημα μάχης στρατού ξηράς.

Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα φάνηκε και μια ακόμα αμέλεια χρόνων εφόσον τα υπερσύγχρονα υποβρύχια του στόλου μας της κλάσης Παπανικολής δεν έχουν ακόμα τις σύγχρονες τορπίλες τις οποίες πρέπει να φέρουν και μέχρι στιγμής για την οπλική τους επάρκεια καννιβαλίζονται παλαιότερα υποβρύχια του στόλου για να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικάνικου Κογκρέσου και με τον ισχυρό άντρα των Ρεπουμπλικάνων σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών τον Lindsay Graham.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και οι Ελληνοαμερικάνικες σχέσεις και ποιά γραμμή θα κρατήσουν σε σχέση με την Τουρκία.

Όπως φαίνεται πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κρατάει στα χέρια του αρκετά ισχυρά διαπιστευτήρια και από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε.

Ο Α. Τσίπρας μίλησε για όρια και το ζήτημα είναι πως η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να σεβαστεί αυτά τα όρια τα οποια έχει υπερβεί πολλές φορές. Η στάση της αυτή την στιγμή θυμίζει την στάση της Υψηλής Πύλης όταν η Τουρκία ήταν Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία κοιτάει εκ νέου να προσαρτήσει στα σύνορα της την Ελλάδα.

Ευτυχώς σε στιγμές υψηλής εθνικής ευθύνης η κυβέρνηση φαίνεται να ξεχνάει την ρητορική της περί εθνικισμού και να παίρνει μια εθνικά σωστή στάση και η αντιπολίτευση συνδράμει σε αυτό.

Από μόνο του αυτό το γεγονός δηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης η οποία δεν φαίνεται να έχει καλές προοπτικές.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής. Η Τουρκία για να ξεκινήσει μια τέτοια επεκτατική εκστρατεία από πού έχει διαπιστεύσεις ότι θα καταφέρει τους σκοπούς της; Γιατί ως χώρα, μπορεί να θεωρείται ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όμως σε σύγκριση με άλλες δυνάμεις και με τους εχθρούς που πάει να δημιουργήσει αυτή την στιγμή, η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα.

Ακούω για την Ρωσία όμως ας μην ξεχνάμε την κοινοπραξία Exxon Neftegas Limited η οποία θέτει νέες βάσεις και νέα δεδομένα στο ενεργειακό παιχνίδι.

Αν όλα είναι για εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, η ιστορία θα λήξει γρήγορα, αν όμως δεν είναι, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το παιχνίδι.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  Δεν μπορεί να κάνει κάτι το ΚΥΣΕΑ αν η Τουρκία χρησιμοποιεί σωστά/νομότυπα τις ζώνες για ασκήσεις. Πάρτε συνέντευξη από κάποιον στρατιωτικό και ρωτήστε να μάθετε περί ζώνες TASMO ( Tactical Air Support For Maritime Operations ) αν σας ενδιαφέρει το θέμα .

  Κατά τα άλλα :

  >Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα φάνηκε και μια ακόμα αμέλεια χρόνων εφόσον τα υπερσύγχρονα υποβρύχια του στόλου μας της κλάσης Παπανικολής δεν έχουν ακόμα τις σύγχρονες τορπίλες τις οποίες πρέπει να φέρουν και μέχρι στιγμής για την οπλική τους επάρκεια καννιβαλίζονται παλαιότερα υποβρύχια του στόλου για να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

  πάλι καλά να λέτε.
  https://youtu.be/IKQlQlQ6_pk?t=2m7s
  :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.