Hawala και διακίνηση λαθρομεταναστών

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το θέμα είναι πολυδιάστατο και ο τρόπος προσέγγισης του αρκετά δύσκολος.

Το Hawala απλώνεται σε όλη την υφήλιο και παρακλάδια του βρέθηκαν στην χώρα μας, στην Αθήνα αλλά και την Κρήτη και είναι ένα απλό στην μορφή και την λειτουργία σύστημα διακίνησης χρημάτων το οποίο είναι πρακτικά αόρατο από τα σύγχρονα μέσα εντοπισμού.

Έχει δύο ονόματα, Hawala ή Hundi και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του μεσαίωνα και είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε στο παγκόσμιο εμπόριο εκείνων των χρόνων μεταξύ Ασίας, Αφρικής και δυτικού κόσμου.

Σήμερα έχει ευρεία χρήση στην Μέσα Ανατολή, την Ινδία, την Βόρεια Αφρική και την Ακτή του Ελεφαντοστού και ειδικά σε χώρες που το χρηματοπιστωτικό σύστημα τους έχει καταρρεύσει.

Εξαιτίας της απλότητας και της αμεσότητάς του, το σύστημα είναι απόλυτα λειτουργικό για την αόρατη μεταφορά τεράστιου αριθμού χρημάτων και στην Δύση

Το σύστημα αυτό βασίζεται στην αξιοπιστία των brokers και σε άγραφους πολύ αυστηρούς και σκληρούς νόμους που η παράβαση τους επιφέρει στους επίορκους βαρύτατες και πολύ σκληρές ποινές.

Το σύστημα, για να λειτουργήσει, έχει brokers σε όλα τα μέρη που καλύπτει και βασίζεται στην ονομαστική αξία των χρημάτων που αποστέλλονται και σε λεπτομερείς λίστες καταγραφής των ποσών

Τώρα τίθεται ένα ερώτημα εδώ το οποίο το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη, μπορεί το σύστημα αυτό να είναι σχεδόν τέλειο και άμεσο μέσα στην απλότητα του, όμως οι πληροφορίες για τις συναλλαγές από μέρος σε μέρος, ή από ήπειρο σε ήπειρο πως γίνονται, με ταχυδρομικά περιστέρια;

Ο Broker έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και αυτός που θέλει να στείλει χρήματα τον επισκέπτεται στην περιοχή που διαμένει, ο πελάτης δίνει τα χρήματα στον broker και έναν κωδικό που μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, από απλό αριθμό μέχρι και κάποιο αντικείμενο.

Μετά ο αποστολέας, επικοινωνεί με τον παραλήπτη δίνοντας του τον κωδικό, το μέγεθος του ποσού που αποστέλλει και την κοντινότερη περιοχή κοντά στον παραλήπτη που υπάρχει broker.

Ο παραλήπτης επισκέπτεται τον broker και με τον κωδικό παραλαμβάνει τα χρήματα.

Η ευφυΐα του συστήματος έγκειται στο γεγονός  ότι ο broker που αποστέλλει τα χρήματα, ποτέ δεν στέλνει το ποσό στον στον broker παραλήπτη, απλά κρατάει λεπτομερή αρχεία των ποσών και των κωδικών και σε έναν προσυμφωνημένο χρόνο γίνεται εκκαθάριση.

Η μεταφορά των χρημάτων με αυτόν τον τρόπο είναι άμεση, δεν αφήνει ίχνη και έχει πολύ πιο χαμηλές προμήθειες από τα επίσημα δίκτυα διακίνησης χρημάτων.

Επίσης είναι εξαιρετικά αξιόπιστο επειδή βασίζεται σε πανίσχυρους άγραφους νόμους και κώδικες τιμής.

Ένα ακόμα προσόν του συστήματος είναι ότι καλύπτεται και από συνεγγυητικό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κατασχεθούν τα χρήματα από της αρχές μιας χώρας και πιαστούν κάποιοι από τους κρίκους, οι ίδιοι οι brokers καλύπτουν την απώλεια από δικά τους κεφάλαια..

Το σύστημα αυτό εμπλέκεται άμεσα και με την λαθραία διακίνηση των μεταναστών αλλά και με την τρομοκρατία εφόσον αποτελεί τον κύριο κορμό διακίνησης κεφαλαίων από και προς Ισλαμικές χώρες και, ενώ παρακολουθείται στενά από τις μυστικές υπηρεσίες, τα πλοκάμια του είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν.

Τώρα τίθεται ένα ερώτημα εδώ το οποίο το αφήνω στην κρίση του αναγνώστη, μπορεί το σύστημα αυτό να είναι σχεδόν τέλειο και άμεσο μέσα στην απλότητα του, όμως οι πληροφορίες για τις συναλλαγές από μέρος σε μέρος, ή από ήπειρο σε ήπειρο πως γίνονται, με ταχυδρομικά περιστέρια;

Ας μην ξεχνάμε ότι το δίκτυο Hawala εμπλέκεται ακόμα και στην υπόθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα συμπεράσματα τα αφήνω πάνω σας.