Euroasia Interconnector και αγωγός ενέργειας

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

 

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από την περιφέρεια Κρήτης και τον φορέα υλοποίησης Euroasia Interconnector αποκαλύφθηκε ότι η μεγάλη διασύνδεση του ενεργειακού αγωγού που θα συνδέει την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή  μήκους 1500 χιλιομέτρων ο οποίος θα ποντιστεί σε κάποια σημεία σε βάθος 2000 μέτρων και θα έχει ισχύ 2000 μεγαβάτ. Η κατασκευή θα αρχίσει το 2020.

Βάσει αυτού του σχεδίου, η Κρήτη και γενικά η Ελλάδα, παίρνει έναν σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο ο οποίος, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα δώσει στην χώρα την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις και να εδραιώσει ένα ισχυρό στίγμα το οποίο μπορεί να της δώσει ώθηση σε πολλούς τομείς όπως η οικονομία, η ελάφρυνση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και γενικά σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική και την θέση της στο διεθνές προσκήνιο.

Από περιβαλλοντικής και οικονομικής πλευράς ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του, κρίνεται ότι είναι σε φάση ωριμότητας και μπορεί να αλλάξει τα γεωστρατηγικά δεδομένα.

Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα από το έργο, είναι και το ότι η Κρήτη θα έχει ενεργειακή επάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τόσες διακοπές ενέργειας. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει και το ήδη υπάρχον δίκτυο, το οποίο μεταφέρει το ρεύμα στους χρήστες του, να συντηρηθεί σωστά και να εκσυγχρονιστεί ώστε να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος από την ελλειπή συντήρηση ή από την παλαιότητα.

Ένα πρόβλημα που προκύπτει, και δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα, είναι η μελέτη για την τοποθέτηση του καλωδίου, γιατί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ δεν είναι ξεκάθαρο αν προβλέπεται η απομάκρυνση του σταθμού στα Λινοπεράματα, ένα από τα πάγια αιτήματα του Δήμου Μαλεβιζίου.

Υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι ο σταθμός μετατροπής ενέργειας που χωροθετείται στην Δαμάστα δεν θα έχει περιβαλλοντικές οχλήσεις και δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με τον οικισμό.

Σημαντικό στον σχεδιασμό είναι και το ότι το καλώδιο της Κρήτης το οποίο θα ενώνεται με το καλώδιο της Euroasia Interconnector δεν επηρεάζει καθόλου το καλώδιο σύνδεσης Κρήτης Πελοποννήσου από την περιοχή των Χανίων και εντός του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης.

Ίσως πλέον είναι καιρός η χώρα μας να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά και ένα ακόμα μεγάλο θέμα το οποίο λέγεται ΑΟΖ. Τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θέσει τις βάσεις και για αυτό το θέμα και να εδραιώσει την θέση της αλλά και τις απαιτήσεις της στο καινούργιο ενεργειακό σκηνικό που φαίνεται να στήνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός από την ύπαρξη αυτού του αγωγού είναι και το ότι η Τουρκία βγαίνει εκτός παιχνιδιού με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο ρόλος της στην περιοχή.

Η αμέλεια που έχει δείξει μέχρι στιγμής σε αυτό το θέμα μπορεί να χαρακτηριστεί σχεδόν εγκληματική και η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις που διαδοχικά η μία μετά την άλλη παραδίδουν την σκυτάλη της ευθύνης στην επόμενη.

Πάντως οι εξελίξεις είναι ευοίωνες για την χώρα, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο το ενεργειακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αλλά να προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέα επαγγέλματα για το μέλλον που σημαίνει και καινούργια επιχειρηματική δράση που αυτή την φορά θα έχει να κάνει με την παραγωγή και όχι με την παροχή υπηρεσιών.

Όλα αυτά τα θετικά βέβαια, εφόσον αυτοί οι καλοί οιωνοί δεν ξεπουληθούν στον βωμό των όποιων συμφερόντων.