25 Μαρτίου

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Στο μπαλκόνι μου κυματίζει ήδη μια τεράστια σημαία, κληρονομιά από τον πατέρα μου. Την αγαπώ κι έχω πολλές αναμνήσεις άρρηκτα δεμένες μ΄αυτήν. Τώρα ξέρω ότι θα με πείτε πατριώτη (τιμή μου!) και Ελληναρά (τιμή μου και αυτό, αν το νιώθετε όπως εγώ βέβαια).

Ξέρω ακόμη ότι την μεγάλη αυτή μέρα του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το αγαπημένο θέμα των τηλεοράσεων θα είναι οι ερωτήσεις προς μαθητές και οι απαντήσεις ότι την 25η Μαρτίου εορτάζομε το ότι πήρε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, ή ότι γιορτάζομε τη νίκη μας στο αλβανικό μέτωπο. Κανείς δε από τους ευφυέστατους δημοσιογράφους που παίρνουν τέτοιου είδους συνεντεύξεις δε ρωτάει στη συνέχεια «Γιατί μας δουλεύετε ρε παιδιά;».

Σας βεβαιώνω ότι τα παιδιά, ή τουλάχιστον το 95% απο αυτά, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει για τους Έλληνες η 25η Μαρτίου και τι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Και ευτυχώς έχουν και το ανάλογο χιούμορ για να μας δουλεύουν.

Προσωπικά, γράφοντας γι’ αυτήν τη μέρα, προσπαθώ να αποφύγω τις κοινοτοπίες. Είναι πολύ εύκολο βλέπετε και ειδικά για έναν επαγγελματία γραφιά, να γράφει για ηρωϊσμούς, ευθύνες και ποτάμια αίματος. Το δύσκολο είναι να κάθεσαι κάτω από τη σημαία και παρ’ όλο που ριπίζεται από τον άνεμο, εσύ να είσαι σε μια ευλογημένη σκιά. Είναι δύσκολο να γράφεις για τον αρχιστράτηγο Καραϊσκάκη κι ακόμη δυσκολότερο για τη Μαντώ Μαυρογένους που έδωσε όλη την τεράστια περιουσία της στον Αγώνα και την άφησαν μετά να πεθάνει από την πείνα. Αυτά τα πράγματα πονάνε ακόμη κι όταν εμείς, τόσες γενιές μετά, έστω τα σκεφτόμαστε. Πονάνε!

Γι’ αυτό κι εγώ το βάζω στα πόδια μπροστά σε τέτοιους πειρασμούς.
Χρόνια σας πολλά, κοπέλια και του χρόνου με υγεία να ξαναγιορτάσομε όπως εμείς ξέρομε τον Ευαγγελισμό και την Επανάσταση.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Κανείς δε από τους ευφυέστατους δημοσιογράφους που παίρνουν τέτοιου είδους συνεντεύξεις δε ρωτάει στη συνέχεια «Γιατί μας δουλεύετε ρε παιδιά;». Σας βεβαιώνω ότι τα παιδιά, ή τουλάχιστον το 95% απο αυτά, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει για τους Έλληνες η 25η Μαρτίου και τι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Και ευτυχώς έχουν και το ανάλογο χιούμορ για να μας δουλεύουν.

  Ναι, ναι οπωσδήποτε. Γιατί άμα σε βάλουνε μπροστά στην κάμερα για να σε δει όλη η χώρα αυτό θα σκεφτείς πρώτο, πως να γίνεις ρεζίλι σε πανελλαδική εμβέλεια για να κάνεις λίγο πλάκα :p

  και αυτοί οι δημοσιογράφοι κάθε χρόνο, είδες τέχνη που την έχουν να εντοπίζουνε τους πλακατζήδες. 😉

  1. iris    

   Κι αν δεν μας δουλεύουν τα παιδιά, μας δουλεύουν οι δημοσιογράφοι. Αν την στήσεις και ρωτήσεις 300 παιδιά, τα πέντε θα την πουν την μαλακία. Τη λέξη προπαγάνδα την έχεις ακούσει ελπίζω. Έτσι γίνεται. Που ειρωνεύεσαι κι από πάνω. Δεν ρεζιλεύονται τα παιδιά, οι δημοσιογράφοι ρεζιλεύουν τα θύματά τους.

   1. Oraia ta lete re    

    > οι δημοσιογράφοι ρεζιλεύουν τα θύματά τους.

    Αν δεν γράφατε την απάντησή σας μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα στις 4+ το βράδυ, θα καταλαβαίνατε οτι η τελευταία μου πρόταση ακριβώς αυτό ειρωνεύεται. Την «τέχνη […] να εντοπίζουνε τους πλακατζήδες»

    «Της νύχτας τα καμώματα…» λέει, μια παροιμία.

    > Και μπορεί να σε παρεξενέψει η δήλωση, αλλά υπάρχουν και παιδιά φαρσέρ.

    Αυτό το γνωρίζω καλά 🙂
    Όπως γνωρίζω καλά το πόσες δικαιολογίες βρίσκουν οι γονείς για να καλύψουν την άγνοια που έχουν οι ίδιοι για την άγνοια των παιδιών τους 😉

    Και οι δημοσιογράφοι ψάχνουνε τους αστείους για να κάνουνε χαβαλέ οι τηλεθεατές και να έχουνε τηλεθέαση και υπάρχουν και όντως αρκετά παιδιά που δεν ξέρουν τίποτα ή μπερδεύουν αυτά που ξέρουν. Και τα δύο είναι υπαρκτά προβλήματα και να πετάμε ποσοστά όπως το «95%» από το μυαλό μας είναι απλά σαν να σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, πόσο πιο απλά να το γράψω;

    > Αν ήσουν πάντα έτσι όπως είσαι, έχω κατανόηση όμως. Πού να ξέρεις από τέτοια.

    😀

    1. iris    

     Αν διάβαζες κι εσύ στις 4 το πρωί, ιδιαιτέρως τα δικά σου, θα είχες τη διαύγεια να διαπιστώσεις ότι διαφορετικά πράγματα λέμε. Τι να σκεφτείς και τι να γράψεις στις 9 το πρωί πρησμένος από τον ύπνο.

  2. iris    

   Και μπορεί να σε παρεξενέψει η δήλωση, αλλά υπάρχουν και παιδιά φαρσέρ. Υπάρχουν και παιδιά με αρκετή πλάκα μέσα τους που «ρεζιλεύονται» ευχαρίστως με περίεργες απαντήσεις με την ελπίδα ότι θα τους δείξει η τηλεόραση. Αν ήσουν πάντα έτσι όπως είσαι, έχω κατανόηση όμως. Πού να ξέρεις από τέτοια.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.