Όχι στο όνομά μας

Όποιος ντύνεται Κρητικός δεν εκπροσωπεί κατ' ανάγκη και την Κρήτη

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Δε με ενοχλεί η γραφικότητα. Και τα σοκάκια στις παλιές γειτονιές γραφικά είναι και τίποτα δεν έχω μαζί τους.  Με ενοχλεί το παιχνίδι της αντιπροσώπευσης όταν παίζεται ερήμην μου και στο όνομά μου.

Δεκαπέντε τυχαίοι άνθρωποι που επιλέγουν να πάνε με τα άλογά τους σε μια διαδήλωση ακροδεξιών είναι απλά γραφικοί. Δεκαπέντε άνθρωποι που επιλέγουν να ντυθούν με τις παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης και να πάνε σε μια διαδήλωση ακροδεξιών προσπαθούν να γίνουν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι.

Προσπαθούν ερήμην μας να μας εκπροσωπήσουν. Και τους 700.000 κατοίκους που ζούμε σε αυτό το νησί. «Δυναμικά παρούσα η Κρήτη στο συλλαλητήριο» γράφουν ήδη οι τίτλοι.

Αν πάλι για εσάς «το όνομα είναι η ψυχή σας», τότε δώστε όποια μάχη νομίζετε για όποιο όνομα γουστάρετε. Όχι όμως στο όνομά μας.

Ε, λοιπόν δεν είναι αυτή η Κρήτη και να με συμπαθάτε. Όποιος ντύνεται Κρητικός δεν εκπροσωπεί κατ’ ανάγκη και την Κρήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, υπάρχουν και στοιχεία πως όχι μόνο δε μας εκπροσωπείτε αλλά μάλλον ελάχιστοι συγκινούνται από τον ιερό σας σκοπό.

Κάντε μια βόλτα σε αποτελέσματα εκλογών. Η Κρήτη είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει εκλέξει βουλευτή η Χρυσή Αυγή, η οποία πρωτοστατεί στο σημερινό συλλαλητήριο.  Αλλά και τα υπόλοιπα μορφώματα που στήνουν την καριέρα τους πάνω στον όρο «Πατρίδα», στην Κρήτη δεν καλοπερνάνε. Κι ο Καμμένος ακόμα, αν ήταν στο χέρι των Κρητικών, σε δύο από τους τέσσερις νομούς θα έμενε εκτός βουλής (Κοντά στο 2,5% σε Ρέθυμνο και Λασίθι, κοντά στο 3,5% σε Ηράκλειο και Χανιά).  Και πιο παλιά το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη σε όλες τις αναμετρήσεις σταθερά στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά ήταν τα ποσοστά του στην Κρήτη, κάθε φορά που ζήτησε την ψήφο τους. Για τον Σαμαρά και την Πολιτική Άνοιξη, που έκανε σημαία το θέμα, μην τα λέμε. Τον μισούσαν και οι Κρητικοί που έριξε τον Μητσοτάκη, ούτε την ψήφο του δε βρήκε στις κάλπες του νησιού το 1996 (1,5% στο Ηράκλειο).

Συνεπώς όσοι επιλέγετε να συναγελάζεστε με απόψεις εθνικιστικού προσήμου (για να το πω κομψά) δικαίωμά σας να το κάνετε ασφαλώς αλλά για πάρτη σας και όχι ως εκπρόσωποί μας.

Τα ηρωϊκά Ανώγεια καμαρώνουν πως δεν βρέθηκε ούτε μια ψήφος των φασιστών στις κάλπες τους και ο παπάς της περιοχής θα έπρεπε να σκεφτεί διπλά και τριπλά ποιοι θα τον χειροκροτούν από κάτω σήμερα που θα μιλήσει ως εκπρόσωπος του χωριού και όλης της Κρήτης στη φιέστα.

Καμαρώνει ο Μιχαλολιάκος αυτές τις μέρες και θυμίζει πως στις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό γεννήθηκε η εγκληματική του οργάνωση. «Οι διαδηλώσεις για τη Μακεδονία μας το 1992, ήταν η αφορμή για την έναρξη της πολιτικής δράσης της Χρυσής Αυγής», λέει ο ίδιος.

Να τα έχετε τουλάχιστον κατά νου αυτά οι Κρητικοί που θα πάτε στο συλλαλητήριο και να αποφύγετε τις κακές παρέες γύρω από τον Λευκό Πύργο.

Όπως έγραψα σε προηγούμενο σημείωμα, έχουμε πολύ σοβαρά πράγματα να διεκδικήσουμε από τους γείτονες της διπλανής ακατανόμαστης χώρας με το κυριότερο τις αλλαγές στο σύνταγμά τους.

Αν πάλι για εσάς «το όνομα είναι η ψυχή σας», τότε δώστε όποια μάχη νομίζετε για όποιο όνομα γουστάρετε.

Όχι όμως στο όνομά μας.

Comments

 1. Γιώργος    

  Χμ. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι όλα έχουν εκφυλιστεί στα δύο άκρα μόνο.
  Αν υπερασπιστείς τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής και ΧΑ.
  Αν υπερασπιστείς τον διεθνισμό σε οποιαδήποτε έκφραση του, χαρακτηρίζεσαι ως αντιεξουσιαστής και αναρχικός.
  Νομίζω πώς έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν και οι ενδιάμεσες βαθμίδες και πώς το να υπερασπίζεσαι τα εθνικά κεκτημένα είναι παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μας αύριο.
  Στα εθνικά κεκτημένα και στο εθνικό συμφέρον δεν χωράει η διχόνοια ούτε η προσπάθεια κάποιων να ταυτίσουν την έκφραση του εθνικού συναισθήματος με την ΧΑ μα ούτε και σε κείνους που θεωρούν πώς σαν αντιεξουσιαστές και αναρχικοί πρέπει να είμαστε σε μια αδράνεια και να περιμένουμε άλλους να αποφασίσουν για μας.

  Και εν κατακλείδι για το άρθρο σας, καλό θα είναι κατά την άποψη μου πάντα, να τονίζουμε τα θετικά κάποιων κινήσεων και όχι να τα βαφτίζουμε όλα ως ΧΑ-κινούμενο ή αντιεξουσιαστο-κινούμενα. Το ότι κάποιοι ξεβολεύτηκαν και ταξίδεψαν 600-700 χλμ για να δηλώσουν την αντίθεση τους και να υπερασπιστούν ένα από τα εθνικά κεκτημένα όπως είναι και το όνομα και η ιστορία της περιοχής, είναι κάτι θετικό.

  Φιλικά,

 2. Άνα Ζουμάνη

  Άνα Ζουμάνη    

  Υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μνήμης και αγώνων της Κρήτης με την Μακεδονία, βλέπε Μακεδομάχοι, στους οποίους αναφέρθηκε ο Πάνος.
  Η μαύρη φορεσιά των Κρητικών είναι ταυτισμένη με αγώνες. Οι άνθρωποι αυτοί, αν και λίγοι, το αποδεικνύουν. Και θα έπρεπε να είναι πρότυπα για μίμηση από όλους τους Έλληνες.
  Αυτή η φορεσιά δεν μπορεί ουδέποτε να χαρακτηριστεί «γραφική», είναι σύμβολο και έχει περάσει στο DNA τους.
  Ζήτω οι Κρητικοί με τις μαύρες στολές και τα μαύρα άλογα.
  Υπογράφει μια Μακεδόνισσα -υπέρ του συλλαλητηρίου και καθόλου «ακροδεξιά»- που τιμά τους αληθινούς Κρητικούς.

 3. Σπύρος Μώμος    

  Δηλαδή πολύξερε «κύριε» συστημικέ «δημοσιογράφε» εγώ που δεν θέλω να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας μας στους γυφτοσκοπιανούς είμαι φασίστας;
  Επειδή δεν θέλω λαθρομετανάστες στην χώρα μου είμαι Χρυσαυγίτης;
  Επειδή πιστεύω στον θεό και κάνω τον σταυρό μου σωστά, όπως το έμαθα και στα παιδιά μου, και όχι σα να παίζω μαντολίνο είμαι φασίστας;
  Επειδή δεν θέλω τον Τσίπρα (τον αρχηγό σου, ντε!), που παγίδεψε τους Ελληνες με τα ψέματά του είμαι Χρυσαυγίτης;
  Επεισή χειροκρότησα με όλη την δύναμη της ψυχής μου τους Κρητικούς που είδα στο συλλαλητήριο είμαι φασίστας;
  ΝΑΙ «κύριε» Διονέλλη… Αν όλα αυτά με κατατάσουν ως Χρυσαυγίτη, φασίστα και γραφικό, τότε ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ… Αλλά για λόγους συντομίας, λέγε με ΕΛΛΗΝΑ…
  Και επειδή δεν είσαι ΚΡΗΤΙΚΟΣ άκου να μαθαίνεις….
  Δύο χιλιάδες Κρητικοί εθελοντές (φασίστες κατά τη γνώμη σου) έλαβαν μέρος στον μακεδονιικό αγώνα και άφησαν στην γη της Μακεδονίας τα ιερά κόκκαλά τους.
  Θα μπορούσα να σου έγραφα πολλά… Αλλά καλύτερα να ανοίξεις κανένα βιβλίο και να ξεστραβωθείς και μετά βρίζε προσβάλλοντας τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων…
  ΖΗΤΩ η Κρήτη, ΖΗΤΩ η Μακεδονία, ΖΗΤΩ η Ελλάδα…
  (Υ.Γ. = Επιτέλους αρχιζω να καταλαβαίνω για ποιούς λένε το «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι)…
  Υπογραφή: Ενας απλός Κρητικός, Φασίστας και Χρυσαυγίτης και Γραφικός….

 4. Αριστοτελης Σκουντακης    

  Δεν διαφωνω περι γραφικοτητας και εκπροσωπησης. Να τα λεγαμε ομως αυτα, και οταν οι ιδιοι βρακοφοροι στιβανοφοροι μαγκουροφοροι, μαυροπουκαμιςαδες,ανεβαιναν στα συλλαλητηρια των «αγανακτισμενων» στο Συνταγμα, πριν το 2015…. Ή οταν καποιοι απο το συγκεκριμενο κρητικο παρεακι, υποδεχοταν τον Τσιπρα στο Ηρακλειο. Η γραφικοτητα δεν παει αλα καρτ…ειναι σταθερη αξια.

 5. anni    

  Ο έλεγχος της μάζας πραγματοποιειται με βέλτιστα αποτελέσματα μέσα από το «εθνικό » και το «θρησκευτικό «. Πιστεύω πως μετά από 100 Χρόνια, όλα αυτά θα μοιάζουν ακατανόητα.

 6. Ιωάννης    

  Κύριε Διονέλλη αντιλαμβάνεστε πόσο υποκριτικό είναι να ανέχεστε οι Σκοπιανοί να δηλώνουν ότι εκπροσωπούν την Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας που οι «μαυροπουκαμησάδες» εκπροσωπούν την Κρήτη;

  Αν είστε Κρητικός, ελπίζω να κατανοήεσετε μ’αυτήν την αφορμή πώς είναι αλλόκοτα άτομα και πληθυσμοί να σφετερίζονται την ονομασία σας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.