Όταν οι Κύπριοι πανηγύριζαν σαν τον Κωνσταντάρα πως θα γίνουν Ντουμπάι

Η ταινία "ο Φαντασμένος" αναβιώνει στην πραγματικότητα εδώ και μια πενταετία σε Αθήνα και Λευκωσία

??? ????????????????
??? ????????????????

Δεν θα είναι πάνω από μια πενταετία και κάτι ψιλά, όπου οι Κύπριοι άκουσαν τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας τους να τους χαϊδεύουν τα αυτιά για το περιβόητο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω του οποίου και των άλλων οικοπέδων τους, θα γινόντουσαν περίπου μαχαραγιάδες.

Είναι ο ίδιος ακριβώς τρόπος με τον οποίο χαϊδεύουν τα αυτιά σε εμάς για τα δήθεν κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης που θα μας κάνουν Μανχάταν ή κι εγώ δεν ξέρω τι. Το πιο εξοργιστικό εκείνη την περίοδο στην Κύπρο ήταν το πώς το χρώμα του χρήματος τους έκανε σχεδόν απάτριδες.

Από τη μία ξεκίνησαν να ονειρεύονται άξονες Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου (λες και τους χρωστάει κάποιος να γίνουν υπερδύναμη – και με το μισό νησί κατεχόμενο), από την άλλη να σκαρφίζονται οι κυβερνώντες εξόφληση του χρέους της χώρας με ομόλογα… αερίου. Φυσικού βεβαίως – βεβαίως. Ακόμη γελάνε στις Βρυξέλλες.

Ο διάολος το έφερε να ζω εκεί επί πενταετία και να εργάζομαι σε κυπριακά ΜΜΕ. Εκείνο που μου έχει εντυπωθεί ανεξίτηλα είναι το για πότε από την εφημερίδα «ναυαρχίδα» ενός από τους ομίλους που δούλεψα μέχρι τα λάιφτσταϊλ περιοδικά της κυρά πιπίτσας του ιδίου Ομίλου, όλοι βρέθηκαν να γράφουν για το «Οικόπεδο 12» και «μην τα ρωτάς τι πλούσιοι που θα γίνουμε».

Έγινε για κάποιο διάστημα μόδα και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την πολιτική κι επιχειρηματική ελίτ ως χάντρες για τους ιθαγενείς ενώ την ίδια στιγμή μισθοί και συντάξεις έκαναν περίπατο. Πέντε χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Κύπρου και το παραμύθι συνεχίζει να πουλάει με αμείωτο κέφι στη Λευκωσία.

Ελλάδα – Κύπρος τα ίδια μυαλά

Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός και τα ίδια παραμύθια της Χαλιμάς άρχισαν να πωλούνται και στην Ελλάδα από τα ελλαδίτικα ΜΜΕ. Τα ίδια ύποπτα δημοσιεύματα για «εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια» βαρέλια που υπάρχουν νοτίως της Κρήτης και στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο και μόνο στα Κάτω Πατήσια και τις Τζιτζιφιές που δεν βρήκαμε πετρέλαιο.

Το μόνο πραγματικό δημοσίευμα σε σχέση με όλα αυτά που μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις τι ακριβώς «μαχαραγιάδες» θα γίνουμε κι εμείς και οι Κύπριοι από τα… φυσικά αέρια και τα πετρέλαια, είναι το χθεσινό:

«Στάσιμη παραμένει για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000», μη επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γεώτρηση…». 

Είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο, αλήθεια πιστεύετε ότι θα γίνει οτιδήποτε άλλο από αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις και οι πολυεθνικές των πετρελαίων αποκλειστικά για πάρτη τους;

Και καλά ούτε ένα ντοκιμαντέρ για τη Νιγηρία δεν είμαστε ικανοί να παρακολουθήσουμε για να δούμε το μέλλον μας;

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Έγινε για κάποιο διάστημα μόδα και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την πολιτική κι επιχειρηματική ελίτ ως χάντρες για τους ιθαγενείς

  Νομίζω το 2003 ήταν που ακούγονταν τα ίδια και στην Ελλάδα και βέβαια και εδώ έπεσε πολύ χάντρα από τους περισσότερους. Μόνο ένας «περίεργος» τότε έγραψε την αλήθεια σε μια μικρή στήλη κλείνοντας το άρθρο του με τα εξής: «Πολλοί φαντασιώνονται ότι αμα βρεθεί πετρέλαιο στην Ελλάδα θα γίνουμε σαν την Νορβηγία. Δεδομένου του ποιοί είμαστε και που είμαστε, πολύ φοβάμαι πως αμα βρεθεί όντως πετρέλαιο μάλλον θα γίνουμε σαν την Νιγηρία.» ή κάτι τέτοιο πάνε και τόσα χρόνια. Μου είχε κάνει εντύπωση τότε και το είχα κρατήσει το απόκομμα, άμα το βρω θα σας το στείλω.

  Ας ελπίζουμε να ΜΗΝ είναι άνθρακες ο θησαυρός γιατί αμα βρεθούν όντως μεγάλα κοιτάσματα, την πατήσαμε.

  1. Ίων Χριστοφιλόπουλος    

   Σίγουρα έχει ενδιαφέρον το «ποιός» το έγραψε και σε ποιό μέσο. Αν είναι π.χ. η Καθημερινή…

   Ίων Χριστοφιλόπουλος

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.