Χτίστε όλη την Κρήτη με οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Επί ΠΑΣΟΚ χτίστηκε το μισό νησί, επί ΣΥΡΙΖΑ θα χτιστεί και το υπόλοιπο.

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Ο υπουργός στα εργοτάξια

Καταρχάς η είδηση:

Το Ηράκλειο, λέει, κάνει και πάλι την αρχή και με απόφαση του Κρητικού υπουργού Γιώργου Σταθάκη ξεμπλοκάρει η υπόθεση των οικοδομικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος ξεμπλόκαρε ο συνεταιρισμός των ηλεκτρολόγων – εγκαταστατών Ηρακλείου που περιμένουν επί 20 χρόνια να φτιάξουν  τα εξοχικά τους σε έκταση 53 στρεμμάτων στη θέση Πλατύβολα Γουβών.

Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε ότι ξεμπλοκάρει (επιτέλους) και ο παρεθεριστικός  οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων της ΔΕΗ Νομού Ηρακλείου στην περιοχή Παχειά Άμμος, στην Ελιά του Δήμου Χερσονήσου. (Εδώ στο link, παρατηρήστε πως οι ενδιαφερόμενοι ευχαριστούν μέχρι και τις γραμματείς του υπουργού).

Και χθες ξεμπλόκαρε (πάλι επιτέλους) ο παραθεριστικός οικοδομικός  συνεταιρισμός των υπαλλήλων πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και μελών ΤΕΕ-ΤΑΚ στη θέση Καλαμαύκα-Αράπη Κεφάλι του Δήμου Χερσονήσου.

Και για να μην σας τα πολυλογώ, συνολικά 330 παραθεριστικοί οικισμοί «ξεμπλοκάρουν» σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα, ώστε πολλές χιλιάδες στρέμματα γης να μετατραπούν σε εξοχικές ή μόνιμες κατοικίες για κάθε λογής επαγγελματική ομάδα που έχει στην κατοχή της αντίστοιχες εκτάσεις.

Εκτάσεις εκτός σχεδίου φυσικά. Που αν πας να τις χτίσεις μόνος σου, το κτίσμα θα  είναι αυθαίρετο. Ενώ αν μαζευτείτε πολλοί μαζί, τότε μπορεί η έκταση να χαρακτηριστεί ΠΕΡΠΟ (δηλαδή «Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης»).

Και όπου ακούς «ειδικά ρυθμιζόμενης» πάει να πει: Το φέρνουμε από δω, το φέρνουμε από ‘κει και τελικά χτίζεις. (Και μετά μας ψηφίζεις μάλλον – εξάλλου τα ‘παμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και επί ΠΑΣΟΚ χτίστηκε όλη η Κρήτη. Άρα στα κανονικά μας είμαστε).

Για να έχετε εικόνα για την Κρήτη οι περιοχές αυτές (οι ΠΕΡΠΟ) είναι 16.400 στρέμματα στο νομό Ηρακλείου, 6.500 στρέμματα στο Λασίθι, 2.810 στρέμματα στα Χανιά και 909 στρέμματα στο Ρέθυμνο. Σύνολο 26.619 στρέμματα κρητικής γης. Πλαγιές, ραχούλες, λιόφυτα, βοσκοτόπια, ξερολιθιές που μπορούν «υπό όρους και προϋποθέσεις» να μετατραπούν σε παραθεριστικές ή και μόνιμες κατοικίες.

– Ρωτάω: Είναι καλό αυτό;

Ναι. Για τους ηλεκτρολόγους – εγκαταστάτες, για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, για τα μέλη του ΤΕΕ-ΤΑΚ του Ηρακλείου προφανώς είναι καλό. Άλλωστε όπως δήλωνε ο πρόεδρος των ηλεκτρολόγων στην εφημερίδα Πατρίδα πριν λίγες μέρες,  η πολυπόθητη βεβαίωση που πήρε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισοδυναμούσε με χρυσάφι. «Είναι σα να κρατάω χρυσάφι» είπε για την ακρίβεια.

Και για τους πολιτικούς μηχανικούς είναι καλό. Έναν εξ αυτών, τον Γ. Αλεξάκη, που είναι και ο μακροβιότερος περιφερειακός σύμβουλος, τον βλέπω, μάλλον τυχαία, να κάνει δηλώσεις όποτε σκάει τέτοιο θέμα. Για τους ηλεκτρολόγους είπε πως είναι «βιοπαλαιστές της πραγματικής οικονομίας, που μαστίζονται από την κρίση αλλά παραμένουν περήφανοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους». Άρα το δικαιούνται ε;

– Για τους υπόλοιπους είναι καλό;

Ναι και για πολλούς άλλους είναι καλό. Καταρχάς για τους οικοδόμους που θα βρουν δουλειά. Τα συνδικάτα Οικοδόμων που συνήθως πρόσκεινται στο ΚΚΕ (όπως και στο Ηράκλειο) δε βλέπω να φωνάζουν ή να αφήνουν μια αιχμή έστω για δήθεν ψηφοθηρική πολιτική από τον Σταθάκη. Αλλά ούτε και η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Γενικά ποιος να πάει κόντρα στη γενικευμένη ανάγκη του κοσμάκη να φτιάξει σπίτια για τον ίδιο και για τα παιδιά του…

– Γενικά όμως ξαναρωτάω: Είναι καλό πράγμα να χτιστούν όλες αυτές οι ραχούλες;

Και για την οικονομία καλό είναι. Και στους τουρίστες μπορούμε να τα νοικιάσουμε. Θα δουλέψουν και ως AirBnB τα εξοχικά και θα βγάλει και μερικά λεφτουδάκια ο κοσμάκης για να μη βγάζουν μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι (μήπως είσαι με δαύτους και ρωτάς έτσι επίμονα;)

– Για τη φύση της Κρήτης είναι καλό;

Ναι μωρέ, καλό είναι. Στην τελική τί προτιμάς, να χτίζουμε αυθαίρετα; Εδώ θα γίνει με πρόγραμμα η δουλειά και θα είναι «οικισμοί – πρότυπα» με σωστή πολεοδόμηση και όχι άνω κάτω όπως συνηθίσαμε μέχρι σήμερα…

– Να, έλεγα μήπως ίσως ήταν καλύτερα να παραμείνουν οι ραχούλες ραχούλες, τα λιόφυτα λιόφυτα, οι ξερολιθιές ξερολιθιές…

– Ε μα δεν τρώγεστε με τίποτα εσείς οι «ταλιμπάν – οικολόγοι». Δε θέλετε την ανάπτυξη. Καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και σας πέταξε στην άκρη, να κάνουμε και καμιά δουλειά της προκοπής.

Από δω υπουργέ μου, περάστε, καθίστε…

—————

Υστερόγραφο:
Ακόμα μία ειλικρινής απορία: Οι δημοσιογράφοι του Ηρακλείου έχουμε οικοδομικό συνεταιρισμό; Μήπως παίζει καμιά καλή ευκαιρία για να σταματήσω και ‘γω να ρωτάω;

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  Αφού είναι καλό, προς τι η γκρίνια; Τι προτιμούσατε δηλαδή να κλείσουνε αιώνα ομηρίας οι ιδιοκτησίες ανθρώπων που ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ αλλά δεν μπορούσαν να τις κάνουν ΤΙΠΟΤΑ εδώ και δεκαετίες, εκτός απο το να τις πληρώνουνε στην εφορία (αυτό ξεχάσατε να το αναφέρετε);

  Για τις «οικολογικές» σας ανησυχίες για τα «λιόφυτα» και τις «ξερολιθιές», νομίζω δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο μιας και στα χρόνια που οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έμεναν σκαλωμένοι ο καθένας σε διαφορετικό στάδιο, συνήθως γίνονταν κάποιες εργασίες και προεργασίες σε αυτά τα ακίνητα (άλλοι τα είχανε καθαρίσει, άλλοι τα είχανε περιφράξει, άλλοι είχανε κάνει διανοίξεις κτλ). Αλλά ακόμη και οι συνεταιρισμοί που δεν είχανε κάνει τίποτα, τα εδάφη τους δεν ήτανε ούτε δάση, ούτε τίποτα υδροβιότοποι με ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Ήταν νόμιμη περιουσία των συντοπιτών σας, που το κράτος την είχε εμμέσως δεσμεύσει και αχρηστοποιήσει με το «έτσι θέλω».

  Δηλαδή δεν τους έφτανε το κράτος τόσα χρόνια που τους έλεγε να μην κάνουν τίποτα με την περιουσία τους, τώρα έχουν και τους δημοσιογράφους :p

  Εκατοντάδες συμπολίτες σας φαίνεται να ησύχασαν επιτέλους λίγο μετά από δεκαετίες ταλαιπωρίας (και λέω «φαίνεται» γιατί από τα λόγια στην πράξη, θέλει πολύ δουλειά). Χαρείτε και λίγο για αυτούς, καλό θα σας κάνει 🙂

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Εντάξει, ίσως και να μην μπορώ να αντικρούσω τα επιχειρήματά σας. Όπως γράφω και στο κείμενο, όλοι ευχαριστημένοι είναι με μια τέτοια εξέλιξη. Τσιμέντο να γίνει λοιπόν, τσιμέντο παντού.

   Ασφαλώς ήταν νόμιμη η περιουσία τους, δεν την έκλεψαν. Μόνο που αγοράστηκε με μια υπόσχεση ότι «εκεί που σήμερα είναι ξερολιθιές θα μπορείτε κάποτε να κάνετε εξοχικά». Αλλιώς κανείς από αυτούς δε θα πήγαινε να αγοράσει έκταση στη μέση του πουθενά.

   Η υπόσχεση δεν τηρήθηκε τόσα χρόνια. Η υπόσχεση δείχνει να οδεύει τώρα προς υλοποίηση.
   Η υπόσχεση ήταν σωστή; Ήταν για το καλό της Κρήτης και της ελληνικής υπαίθρου γενικότερα; Συνεπώς αυτοί που την υλοποιούν σήμερα προσφέρουν υπηρεσία στην Κρήτη και στη χώρα;

   Η Κρήτη και η χώρα χρειάζονται εξοχικές κατοικίες; Η γη αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την πρωτογενή παραγωγή; Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν δεν μπορεί να φυτευτεί γιατί πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε οικισμό;

   Το σχήμα έχει ως εξής. Θα μετατρέψει ο οικοδομικός συνεταιρισμός σε οικισμό την τάδε πλαγιά (π.χ. στις Γούβες), για να πηγαίνουν τα μέλη του σε λίγα χρόνια στα εξοχικά τους και να ρεμβάζουν προς την απέναντι πλαγιά που θα παραμείνει ανέπαφο και όμορφο το κρητικό τοπίο.

   Σε λίγα χρόνια ένας άλλος οικοδομικός συνεταιρισμός θα πάρει άδεια για την απέναντι πλαγιά και μετά τα μέλη του θα πηγαίνουν στα εξοχικά τους και θα ρεμβάζουν προς την απέναντι πλαγιά τα εξοχικά του άλλου συνεταιρισμού.

   Το να βγαίνουν όμως στο μπαλκόνι τους και να βλέπουν τα σπίτια των απεναντινών, το κάνουν και σήμερα στον Μασταμπά και στην Αλικαρνασσό και στα Καμίνια.

   Θα μου επιτρέψετε να έχω αμφιβολίες για το αν είναι για καλό όλο αυτό.
   Και ας μην είμαι αρεστός. (Εξάλλου εγώ δεν περιμένω ψήφο…)

   Καλημέρα

   Μάριος Διονέλλης
   1. Oraia ta lete re    

    > Τσιμέντο να γίνει λοιπόν, τσιμέντο παντού.

    Ναι, αυτό ξεχνάτε, οτι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να γίνουν τσιμέντα. Δηλαδή επειδή παλαιότερα έγινε ότι έγινε, άιντε κάθε φορά το ίδιο; 40 χρόνια πριν ούτε περιβαλλοντολογικές μελέτες υπήρχαν, ούτε κανονισμοί για πράσινο, ούτε φωτοβολταϊκά ούτε ένας Θεός ξέρει πόσα πράγματα.

    Οι συνεταιρισμοί αυτοί είναι μια τεράστια ευκαιρία να φτιάξουμε μερικούς πραγματικά όμορφους και συνάμα αποδοτικούς και οικολογικούς οικισμούς.

    Το αν θα τα καταφέρουμε είναι ΑΛΛΟ καπέλο, αλλά το οτι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τα κλασσικά προβλήματα που υπάρχουν σε ήδη υπάρχουσες πόλεις που για να διανοίξεις έναν δρόμο μπορεί να χρειαστεί να γκρεμίσεις 100 σπίτια και αυλές.

    > Αλλιώς κανείς από αυτούς δε θα πήγαινε να αγοράσει έκταση στη μέση του πουθενά.

    Προφανώς. Αλλά που είναι το πρόβλημα με κάτι τέτοιο;

    > Ήταν για το καλό της Κρήτης και της ελληνικής υπαίθρου γενικότερα;

    Αναλόγως το μέρος προφανώς. Το να τσουβαλιάζετε όμως όλους του συνεταιρισμούς και να λετε για καταστροφές και τσιμέντα ενώ οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν κάνει δημοσιοποιήσει κάποιο πολεοδομικό πλάνο είναι τελείως έωλο.

    > Η υπόσχεση ήταν σωστή; Ήταν για το καλό της Κρήτης και της ελληνικής υπαίθρου γενικότερα;

    Για μένα ναι. Εκεί που μέχρι χθες δεν υπήρχε τίποτα, σήμερα υπάρχει περίπτωση να χτισθούν νέοι και καλαίσθητοι οικισμοί. Κάπως πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να γίνει και αυτή η ρημάδα η αποκέντρωση.

    > Η Κρήτη και η χώρα χρειάζονται εξοχικές κατοικίες

    Δεν θα ήταν μόνο για «εξοχικά» οι συνεταιρισμοί. Αρκετοί όταν τα πήραν σχεδίαζαν να ζήσουν την σύνταξή τους ΜΟΝΙΜΑ εκεί και, βέβαια, αρκετοί με τις δεκαετίες καθυστέρησης δεν προλάβανε ούτε ένα τούβλο να βάλουνε εκεί πέρα πριν αναχωρήσουνε για τον άλλον κόσμο

    > Η γη αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την πρωτογενή παραγωγή;

    Ναι, αυτό μας μάρανε. Εδώ έχουμε εγκαταλελειμμένα χωράφια και κτήματα στους κάμπους, θα τρέχαμε όλοι στους λόφους και τις πλαγίες γιατί μας τελείωσε ο χώρος τάχα μου; Ε, όχι δα.

    > Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν δεν μπορεί να φυτευτεί γιατί πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε οικισμό;

    Γιατί όχι; Ήρθε κανένας να σου πει εσένα τι θα κάνεις το οικόπεδό σου; Εσύ γιατί κουνάς το δάχτυλο για την αξιοποίηση της περιουσίας των άλλων που τόσα χρόνια την πληρώνουνε και στην εφορία ενώ ήταν «μπλοκαρισμένη» από το κράτος;

    > Σε λίγα χρόνια ένας άλλος οικοδομικός συνεταιρισμός

    Α) αυτό δεν το ξέρεις, το «υποθέτεις». Αν γίνει αυτό, τότε να πας να σταματήσεις αυτό το πρόβλημα
    Β) δεν θα σταματήσουν οι άλλοι να χτίζουν για το τι φαντάζεστε οτι μπορεί να γίνει
    Γ) γνωρίζετε αν ΟΝΤΩΣ μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και με βάση ποιές μελέτες και εχέγγυα μπορεί να πάρει κάποιος συνεταιρισμός άδεια και εκτάσεις;

    > Και ας μην είμαι αρεστός. (Εξάλλου εγώ δεν περιμένω ψήφο…)

    Ξέρεις τι δεν γουστάρουνε οι περισσότεροι, θα το πω εγώ αφού αναφέρεις τους ψήφους (δημοτικές εκλογές έρχονται, ποτέ δεν ξέρεις ποιός περιμένει ψήφους).

    Αν χτιστεί ένας τοπικός συνεταιρισμός ο τελικός πληθυσμός τους θα είναι ίσος με το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι στον δικό μου. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Οτι οι «έποικοι» θα βγάζουνε Δήμαρχο αμα θέλανε και οτι τα τοπικά τζάκια δεν θα πέρνανε αρκετούς ψήφους.

    Και οι συνεταιρισμοί δεν είναι απαραίτητα «ντόπιοι» με ότι αυτό συνεπάγεται για το τοπικό πολιτικό σκηνικό κάθε περιοχής που έχει τέτοιους συνεταιρισμούς.

    Όλα παίζουν ρόλο 😉

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Προφανώς δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

     Ξαφνικά βαφτίζετε την οικοπεδοποίηση… «αποκέντρωση».
     Καταλαβαίνετε πως δεν έχουμε να πούμε και πολλά από εκεί και πέρα. Αν θέλουμε αποκέντρωση να πάμε να μείνουμε στα χωριά του ο καθένας που μαραζώνουν. Όχι να σπέρνουμε νέες οικοδομές. Ποιον κοροϊδέυουμε, ελάτε τώρα…

     Η δημιουργία των συνεταιρισμών ανταποκρίνεται σε μια 25ετία πριν. Όταν ακόμα χτιζόταν όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης. Αδικήθηκαν όντως με τα κωλύματα και τη γραφειοκρατία αλλά μην ξεχνάτε ότι η τιμή της γης που αγόρασαν ήταν πολύ χαμηλότερη από ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο ή πολύ περισσότερο από ένα έτοιμο σπίτι. Έστω και σήμερα λοιπόν βγαίνουν κερδισμένοι. Με μια μικρή λεπτομέρεια: Ωστόσο, αυτά τα 25 χρόνια χτίστηκε και όλο το βόρειο μέτωπο, γιγαντώθηκε και η αυθαιρεσία εντός και εκτός αστικών συγκροτημάτων γενικά έκανε ο καθένας ό,τι γούσταρε. Δεν πειράζει, λέτε, ό,τι έγινε έγινε. Τώρα θα φτιάξουμε κι άλλη δόμηση, αυτή τη φορά όμως επιστημονικά, με μελέτες με κανονισμούς με φωτοβολταϊκά κτλ. Συγχωρήστε με αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι αυτό είναι σωστό.

     Μ’ αρέσει πάντως που κι εσείς έχετε αμφιβολίες. ΤΟ αν θα τα καταφέρουμε να τους κάνουμε σωστούς τους οικισμούς είναι ΑΛΛΟ καπέλο. Κι άμα δεν τα καταφέρουμε; Δε βαριέσαι…

     Η ριζική μας διαφωνία φαίνεται από τη φράση σας: «Εκεί που μέχρι χθες δεν υπήρχε τίποτα, σήμερα υπάρχει περίπτωση να χτισθούν νέοι και καλαίσθητοι οικισμοί». Ποιος σας είπε πως αυτό το «τίποτα» είναι αρνητικό. Υπό άλλες συνθήκες θα καμαρώνατε για αυτό το τίποτα της κρητικής υπαίθρου. Ούτε και καταλάβατε το παράδειγμα: Αυτοί που θα χτίσουν σε μία πλαγιά ακριβώς ένα απέναντι τίποτα θα αγναντεύουν και θα καμαρώνουν για τη θέα του νέου τους εξοχικού. Συνεπώς το «τίποτα» είναι καλό. Αυτό αγοράζουν, αλλιώς οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα αγόραζαν διαμερίσματα εντός πόλεως για τα μέλη τους. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον για αυτό.

     Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί την τελευταία παρατήρησή σας για την αλλαγή της δημοτικής σύνθεσης στις περιοχές αυτές και τις πιθανές αντιδράσεις από τοπικούς άρχοντες που δε θέλουν να διαταραχτεί η σύνθεση της περιοχής που ελέγχουν. θεωρώ πως έχει βάση αυτό και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. (Πάντως η δική μου αντίρρηση για τους συνεταιρισμούς σας διαβεβαιώ πως δεν ξεκινά από τέτοια κίνητρα. Εκτός από το ότι δε διεκδικώ ψήφο, σας διαβεβαιώνω πως ούτε συγγενής ή φίλος μου είναι κανένας από τους υπάρχοντες προύχοντες).

     Μάριος Διονέλλης
   2. Oraia ta lete re    

    > Ξαφνικά βαφτίζετε την οικοπεδοποίηση… «αποκέντρωση».

    Ναι, προφανώς. Όταν εκατοντάδες άνθρωποι που σε άλλες περιπτώσεις θα επιβάρυναν τις πόλεις θα μετακινούντουσαν σε οικισμούς στην επαρχία, εσείς πως το λέτε;

    > Αν θέλουμε αποκέντρωση να πάμε να μείνουμε στα χωριά του ο καθένας που μαραζώνουν. Όχι να σπέρνουμε νέες οικοδομές. Ποιον κοροϊδέυουμε, ελάτε τώρα…

    Α) Δεν έχουν όλοι περιουσίες στα χωριά τους για να επιστρέψουν εκεί.
    Β) Δεν έχουν όλοι χωριά για να επιστρέψουν σε αυτά
    Γ) Δεν έχουν καν όλοι ιδιόκτητα σπίτια σε πόλεις.
    Δ) Πολλές φορές τα μέλη των συνεταιρισμών δεν έχουν καμία σχέση με την τοποθεσία που αγόρασε τελικα ο συνεταιρισμός.

    > Η δημιουργία των συνεταιρισμών ανταποκρίνεται σε μια 25ετία πριν. Όταν ακόμα χτιζόταν όλο το βόρειο μέτωπο της Κρήτης.

    Ναι, βγείτε λίγο απο το καβούκι της Κρήτης. Ίσως για αυτό να σας κακοφαίνονται τόσο πολύ οι οικισμοί αυτοί. Στο Ηράκλειο της Κρήτης είχα δει το απίθανο: Μάλλον αυθαίρετη πολυκατοικία στην μέση εκεί που θα έπρεπε να ο είναι ακάλυπτος χώρος σε δρόμο, έχοντας φάει και τα πεζοδρόμια και οι πεζοί να πηγαίνουν τοίχο-τοίχο για να μην τους πατήσουν τα αυτοκίνητα.

    Σε αυτά τα πλαίσια λογικό είναι να μην εμπιστεύεστε τους συντοπίτες σας να σεβαστούνε την φύση και τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν πάει να πει οτι και στην υπόλοιπη χώρα γίνονταν τα ίδια. Στο κομμάτι της δόμησης η Κρήτη μάλλον είχε κάποιες ροπές προς την υπερβολή.

    > Αδικήθηκαν όντως με τα κωλύματα και τη γραφειοκρατία αλλά μην ξεχνάτε ότι η τιμή της γης που αγόρασαν ήταν πολύ χαμηλότερη από ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο ή πολύ περισσότερο από ένα έτοιμο σπίτι. Έστω και σήμερα λοιπόν βγαίνουν κερδισμένοι

    Α, ναι; Το οτι το πληρώνανε για δεκαετίες στην εφορία για οικόπεδο είναι «κέρδος», ενώ δεν μπορούσανε να χτίσουνε;

    Επίσης ποιός σας είπε οτι τα αγοράσανε για χωράφια; Σαν χωράφια τα απέκτησε ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΜΕΛΗ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Δε μου τα λέτε καλά.
     Από τη μία δεν έχουν σπίτια στα χωριά, άλλοι δεν έχουν καν χωριά. Από την άλλη δεν έχουν ούτε ιδιόκτητα σπίτια στην πόλη. Και έτσι, αντί να επιβαρύνουν τις πόλεις θα πάνε να μείνουν σε οικισμούς στην επαρχία.
     Σας θυμίζω ότι οι συνεταιρισμοί λέγονται «παραθεριστικοί», σας θυμίζω πως τα μερίδια παρακρατούνταν από τους μισθούς των υπαλλήλων (στο δημόσιο π.χ. ΔΕΗ, ΠΕΧΩΔΕ σίγουρα), συνεπώς δύσκολα κάποιος που πλήρωνε και νοίκι και είχε και παιδιά θα άντεχε και αυτή την κράτηση. Μάλλον ακριβώς στους ιδιοκτήτες σπιτιών απευθύνονταν οι συνεταιρισμοί για να φτιάξουν και τα εξοχικά τους.
     Και εν τέλει πόσο πληρώνανε στην εφορία ξέρετε; Πληρώνανε ως οικοδομήσιμα, ως χωράφια, ή μήπως ως μεριδιούχοι (αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε γίνει καν ο καταμερισμός). Και εν τέλει πόσο πληρώνανε; Επένδυση δεν κάνανε; Στην επένδυση ξέρετε κάποιες φορές χάνεις κι όλας.

     Η φράση σας: «Στο κομμάτι της δόμησης η Κρήτη μάλλον είχε κάποιες ροπές προς την υπερβολή» είναι μνημείο ευγένειας και τακτ την ώρα που η σωστή φράση θα ήταν πως έγινε της μαυρο-κακομοίρας, για να μη μεταχειριστώ πιο αγενείς φράσεις.

     Μάριος Διονέλλης
   3. Oraia ta lete re    

    > Με μια μικρή λεπτομέρεια: Ωστόσο, αυτά τα 25 χρόνια χτίστηκε και όλο το βόρειο μέτωπο, γιγαντώθηκε και η αυθαιρεσία εντός και εκτός αστικών συγκροτημάτων γενικά έκανε ο καθένας ό,τι γούσταρε. Δεν πειράζει, λέτε, ό,τι έγινε έγινε.

    α, οπότε αφού όπως λέτε αυθαιρέτησαν όλοι οι άλλοι και ανέβηκε η αξία της γης εκεί, ας μην χτίσουνε αυτοί που τόσα χρόνια τα είχανε νόμιμα, ε;

    Ωραία λογική. 🙂

    > Τώρα θα φτιάξουμε κι άλλη δόμηση, αυτή τη φορά όμως επιστημονικά, με μελέτες με κανονισμούς με φωτοβολταϊκά κτλ. Συγχωρήστε με αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι αυτό είναι σωστό.

    Αμά βάζετε αυτούς που ήταν αυθαίρετοι ΠΑΝΩ από αυτούς που περιμένανε τα νόμιμα, λογικό είναι να μην συμφωνείτε. Δεν μπορούν όμως να πληρώσουν πάλι τα σπασμένα αυτοί που περίμεναν το κράτος και να γίνουν οι σωστές και νόμιμες διαδικασίες.

    > Μ’ αρέσει πάντως που κι εσείς έχετε αμφιβολίες.

    Στην Ελλάδα είμαστε, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Ε, να χτίσουν όλοι λοιπόν αφού οι άλλοι αδικήθηκαν…

     Στη Στοκχόλμη που μου συγκρίνατε πιο πριν θεωρείτε πως έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα; Ή μάλλον αν λυνόταν έτσι θα είχαν σήμερα να βλέπουν «φάρμες και εξοχή» πηγαίνοντας στη δουλειά τους;

     Να μην πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα, να τα πληρώσει η ύπαιθρος. Έτσι κι αλλιώς όλοι τη βιάζουμε, ας τη βιάσουν λίγο και αυτοί που ήταν νόμιμοι τόσα χρόνια…

     Μάριος Διονέλλης
   4. Oraia ta lete re    

    > Συνεπώς το «τίποτα» είναι καλό. Αυτό αγοράζουν, αλλιώς οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα αγόραζαν διαμερίσματα εντός πόλεως για τα μέλη τους. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον για αυτό.

    Αποκτούσαν γη που ήταν φτηνή και χωράφια ή τελείως χέρσα/άχρηστη. Κριτήριό τους, όπως είπατε και εσείς πριν, δεν ήταν η ομορφιά αλλά η διαθεσιμότητα και η τιμή. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας συνεταιρισμός να αγοράσει οικόπεδα ή διαμερίσματα εντός υπαρχόντων οικισμών, αλλιώς δεν θα είχαν κανένα νόημα. Η ιδέα είναι να πάρεις κάτι που δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ και να χτίσεις εκεί τον δικό σου οικισμό όπως τον φαντάζεσαι.

    > Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί την τελευταία παρατήρησή σας […]

    Για αυτό επιμένω οτι είναι χρήσιμη η συζήτηση των θεμάτων (παρά τις αντιδράσεις αρκετών :p ). Πάντα υπάρχει περιθώριο να βρούμε μέσα στα σχόλια κάτι καινούργιο ή να επαναξιολογήσουμε πράγματα που γνωρίζουμε.

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Ξεχνάτε πάλι μια βασική λεπτομέρεια. Συμπληρώνω την πρότασή σας…

     Αποκτούσαν γη που ήταν φτηνή και χωράφια ή τελείως χέρσα/άχρηστη (για τα οποία όμως τους έδιναν την υπόσχεση και την ελπίδα ότι θα οικοδομηθούν).

     Και στο χρηματιστήριο αγοράζεις μετοχές με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί η τιμή τους. Αλλά μπορεί και να πέσει.

     Μάριος Διονέλλης
   5. Oraia ta lete re    

    Επιμύθιο πραγμάτων που πιστεύω οτι μπορούμε να συμφωνήσουμε :
    Α) Το οτι επιτέλους υπάρχει πιθανότητα να ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν ΝΟΜΙΜΑ, είναι από μόνο του θετικό.
    Β) Οι οικισμοί αυτοί, δεδομένου οτι θα χτιστούν σε κάποιο κοντινό μέλλον με σύγχρονα πρότυπα και τεχνολογίες, έχουν ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να χτιστούν σωστά. Αν όντως χτίζονταν 25-30 χρόνια πριν, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος οτι ΔΕΝ θα ήταν ακαλαίσθητα τσιμέντα, όπως λέτε. Σήμερα έχουν αλλάξει οι εποχές και υπάρχει τουλάχιστον η πιθανότητα για κάτι πολύ καλύτερο.
    Γ) Αν πάνε πάλι να χτίσουνε τσιμέντα, ΤΟΤΕ και εγώ μαζί σας να τους κράξουμε όσο δεν πάει. Αν πάνε να χτίσουνε κάτι καλό, τότε νομίζω οτι πρέπει να τους αποδώσουμε τα αντίστοιχα εύσημα. Μέχρι να δούμε όμως τι πρόκειται να γίνει σε ΚΑΘΕ περίπτωση (γιατί κάθε συνεταιρισμός είναι πάρα πολύ διαφορετικός και σαν διοίκηση/μέλη αλλά και σαν τοπόθεσία/μέγεθος) καλό είναι να είμαστε συγκρατημένοι στις αντιδράσεις μας και να μην τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί.

    Αυτά. 🙂

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Εντάξει, ας το τελειώσουμε εδώ.

     Στο Α):
     Ας προσδιορίσουμε: Θετικό για ποιον; Για τους ιδιοκτήτες προφανώς, για τους πολιτικούς μηχανικούς, οικοδόμους και λοιπούς που θα δουλέψουν εκεί, ακόμα πιο προφανώς. Για όλους τους υπόλοιπους, για την ύπαιθρο. Τέλος πάντων, δεν το συνεχίζω εξάλλου ξαναγυρνώ σε αυτά που έγραψα και στο αρχικό άρθρο…
     Στο Β):
     συμφωνώ πως υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάτι καλύτερο από τα τσιμέντα που φτιάχναμε πριν από 25 χρόνια. Αν μπαίνει σύγκριση με το τότε έχετε δίκιο. Το καλύτερο όμως θα ήταν να μη γίνει τίποτα (επιμένω).
     Στο Γ):
     Αν πάνε στραβά τα πράγματα, και μαζί μου να είστε να κράζουμε πάλι τίποτα δε θα μπορούμε να αλλάξουμε. Το μόνο θετικό είναι ότι θα είμαστε από την ίδια πλευρά.

     Καλό βράδυ. 😉

     Μάριος Διονέλλης
   6. Oraia ta lete re    

    Δύο πράγματα που αξίζει να συμπληρωθούν νομίζω :

    > Στη Στοκχόλμη που μου συγκρίνατε πιο πριν θεωρείτε πως έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα;

    Αυτοί ξεκίνησαν νωρίς με μια κοινωνική και οικολογική λογική (ένα δέντρο κόβουνε, δύο φυτεύουνε, αυτό είναι το σύνθημά τους) οπότε η κατάστασή τους είναι πολυ διαφορετική. Γενικότερα δεν είμαι υπέρμαχος της λογικής «ας φέρουμε το μοντέλο της τάδε χώρας». Ότι έγινε στην Σουηδία, δούλεψε σωστά γιατί εφαρμόστηκε σε Σουηδούς. Μπορούμε να πάρουμε ιδέες και έμπνευση αλλά πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ μοντέλο. Βασικές αρχές για κάτι τέτοιο όμως είναι :

    α) Αναγνώριση του προβλήματος.
    β) Να τεθεί σαφής στόχος με το κοινό καλό ΠΡΩΤΟ και όχι το ατομικό.
    γ) Να εξετασθούν σοβαρά όλα τα δεδομένα του προβλήματος.
    δ) Να εφαρμοστεί μια λύση σε βάθος χρόνου δεκαετίας και η λύση να μην είναι εύπλαστη και στα χέρια μικροπολιτικών συμφερόντων.

    Και στα τέσσερα όμως είμαστε ΑΘΛΙΟΙ σαν κράτος και σαν λαός. Οι Σουηδοί πάλι και στα τέσσερα έχουν αποδείξει οτι τα πάνε μια χαρά. Άρα πρώτα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε σαν κοινωνία, που μας αποτρέπουν να πάμε μπροστά. Μεγάλη κουβέντα αυτό και ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πει κανείς. Όντως, αλλά αυτή είναι η ρίζα όλων των άλλων θεμάτων.

   7. Oraia ta lete re    

    Δεύτερο και τελευταίο :

    > Ξεχνάτε πάλι μια βασική λεπτομέρεια. Συμπληρώνω την πρότασή σας…
    > Αποκτούσαν γη που ήταν φτηνή και χωράφια ή τελείως χέρσα/άχρηστη (για τα οποία όμως τους έδιναν την υπόσχεση και την ελπίδα ότι θα οικοδομηθούν).
    >Και στο χρηματιστήριο αγοράζεις μετοχές με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί η τιμή τους. Αλλά μπορεί και να πέσει.

    Δεν ήταν χρηματιστήριο όμως και δεν ήταν «υπόσχεση». Υπήρχαν αποφάσεις και χαρτιά. Επίσημες και υπογεγραμμένες, όχι υποσχετικές.
    Σχεδόν όλα τα σημερινά οικόπεδα ήταν κάποτε χωράφια. Εκεί που είναι σήμερα το Νέο Ηράκλειο στην Αθήνα, 30 χρόνια πριν ήτανε στάνες, κοτέτσια, χωράφια και καλαμιές. Σήμερα είναι μια απο τις πιο «καλές» συνοικίες της Αθήνας.

    Όταν λοιπόν παίρνεις ένα τεράστιο χωράφι. Μετά το κράτος το μετατρέπει στο οικόπεδο ΝΟΜΙΜΑ. Εσύ σαν συνεταιρισμός το μοιράζεις σε κλήρους και το διανέμεις με κάποια διαδικασία και κόστος στα μέλη σου σαν οικόπεδο. Αυτοί το δηλώνουν στην εφορία σαν οικόπεδο και το πληρώνουν τόσα χρόνια σαν οικόπεδο, τότε ΕΙΝΑΙ οικόπεδο.

    Δεν είναι μετοχή που αλλάζει τιμή ανα ημέρα και δεν είναι καιροσκοπία ή κερδοσκοπία. Είναι μια νόμιμη συναλλαγή και επένδυση. Αμα δεν ήταν έτσι τότε θα λέγαμε και οτι οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων είναι τζόγος και χρηματιστήριο. Δεν είναι έτσι όμως. Όταν το κράτος αποφασίζει κάτι, δεν μπορούμε να λέμε οτι φταίει ο πολίτης που πίστεψε σε μια επίσημη και κρατική απόφαση την οποία και πληρώνει στην εφορία.

    Καλή σας νύχτα και σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση 🙂

 2. Εμμ.Βερίγος    

  Κ. Διονέλλη,
  Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τα λεγόμενα σας υπενθυμίζοντας ότι ο μηχανισμός ΠΕΡΠΟ είναι ένα εργαλείο απορρόφησης οικιστικών πιέσεων που προέρχεται και εφαρμόζεται, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, αρκετά χρόνια στην Γαλλία. Εσείς ο ίδιος αναφέρετε ότι είναι προτιμότερο από τα αυθαίρετα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η υπερβολή…στο αριθμό των συνεταιρισμών, αλλά και στα λεγόμενα σας.

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Καλημέρα, ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Ωραίο αυτό το «απορρόφηση οικιστικών πιέσεων». Το κάνει να ακούγεται σαν φυσικό φαινόμενο.

   Σα να λέμε ότι μια περιοχή έχει πολλή υγρασία και μεις βάζουμε στο σπίτι αφυγραντήρα για να την απορροφήσει. Έτσι και αυτές οι περιοχές έχουν «οικιστική πίεση» και εμείς κάνουμε οικοπεδάκια για να απορροφήσουμε την πίεση. Έχει μια λογική, δε λέω.

   Απλά θα πρότεινα τον πιο… επιστημονικό όρο: «Ακόρεστη ανάγκη για μπετονάρισμα κάθε σπιθαμής γης πάνω στην οποία μπορεί κάποιος να φανταστεί το εξοχικό του» (Και εδώ, και στη Γαλλία και παντού).

   Μη βάζετε λόγια στο δικό μου στόμα όμως. Δεν είπα εγώ ότι είναι προτιμότερη αυτή η λύση από τα αυθαίρετα. Λέω ότι έτσι λένε όσοι έχουν συμφέρον από αυτό. (Νομίζω είναι σαφές στο κείμενο).

   Προσωπικά, για τις περιοχές αυτές, στο δίλημμα αυθαίρετη δόμηση ή ελεγχόμενη δόμηση διαλέγω… καθόλου δόμηση.

   Μπορώ;

   Μάριος Διονέλλης
   1. Oraia ta lete re    

    > Ωραίο αυτό το «απορρόφηση οικιστικών πιέσεων». Το κάνει να ακούγεται σαν φυσικό φαινόμενο.

    Είναι κοινωνικό φαινόμενο όμως η ανάγκη για αποκέντρωση.

    Όταν στην Στοκχόλμη μπορείς να πάρεις τον ηλεκτρικό και να βρεθείς στον οικισμό σου, 50-60 χιλιόμετρα μακρυά και ενδιάμεσα να χαζεύεις φάρμες και εξοχή καλύτερα να μην κάνουμε συγκρίσεις με «έξω» ούτε να πετάμε τα τσιμέντα ως «μονόδρομο».

    Αλλού όλες αυτές οι ιδέες λειτουργούν γιατί εφαρμόζονται μέσα στα σωστά πλαίσια.

    1. Μάριος Διονέλλης    

     Τα ‘παμε…

     Προσβάλλετε τη λογική μου όταν ονομάζετε «αποκέντρωση» την οικοπεδοποίηση.

     Όσο για τη Στοκχόλμη νομίζω πως καλύτερα να αφήσουμε τις συγκρίσεις. Δε συμφέρουν κανέναν.

     Μάριος Διονέλλης
   2. Oraia ta lete re    

    > Προσβάλλετε τη λογική μου όταν ονομάζετε «αποκέντρωση» την οικοπεδοποίηση.

    Το απάντησα αυτό πιο πάνω.

    > Όσο για τη Στοκχόλμη νομίζω πως καλύτερα να αφήσουμε τις συγκρίσεις. Δε συμφέρουν κανέναν.

    Εμάς τους Έλληνες δεν συμφέρουν, εννοείτε. Το οτι οι άλλοι πετυχαίνουν εύκολα κάποια πράγματα που εμείς δεν μπορούμε ούτε ΚΑΝ να τα φανταστούμε σαν πιθανότητα θα έπρεπε να μας ανησυχεί και να επιζητούμε την σύγκριση μπας και βελτιωθούμε. 🙂

 3. Αλεξάνδρα Παύλου    

  Αντιγράφω από ένα σχόλιο ως απάντηση σε όσους θεωρούν ότι δεν τρέχει και τίποτα, ας τα τσιμεντάρουμε όλα, λεφτά να βγαίνουν: «Επίσης, κάποιες εταιρείες κατάφεραν να μετατρέψουν εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές νατούρα σε ΠΕΡΠΟ για να τις χτίσουν – ψάξε τον Κριό κοντά στο Λαφονήσι κι άλλα τέτοια μέρη. Ο Σταθάκης γι αυτές τις εταιρείες δουλεύει, αυτοί είναι οι εταίροι του κι ο κοινωνικός του κύκλος.»

  1. Oraia ta lete re    

   > «Επίσης, κάποιες εταιρείες κατάφεραν

   Αυτό είναι άλλο καπέλο. Αυτούς βρείτε τους, καταγγείλτε τους και κυνηγήστε τους αν κάνανε κάτι παράνομο, ΑΛΛΑ την λογική «αφού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους, ας την πληρώσουν όλοι αδιακρίτως» κάποτε πρέπει να την σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα.

   Τα πράγματα είναι απλά. Δεν γουστάρει ο κόσμος και το κράτος τους συνεταιρισμούς; Τέλεια. Αγοράστε πίσω την γη τους, πληρώστε τους τα σπασμένα λόγω των δεσμευμένων τους περιουσιακών στοιχείων με τόκους δεκαετιών και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα είναι χαρούμενοι.

   Δίκαιες ΚΑΙ τζάμπα λύσεις με τις περιουσίες των άλλων όμως δεν υπάρχουν.

   1. Μάριος Διονέλλης

    Μάριος Διονέλλης    

    Πάλι τα ίδια.

    ξεχνάτε πως οι περιουσίες «των άλλων» έγιναν «περιουσίες» επειδή κάποιοι «άλλοι» πάνω σε αυτές τις ραχούλες τους υποσχέθηκαν κάποτε οικοδόμηση, παρόλο που τις αγόρασαν σε κόστος ΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ εκτάσεων.

    Αν λοιπόν αποφάσιζε το κράτος να τος διατηρήσει ως ραχούλες έπρεπε να αποζημιώσει με βάση την πραγματική τους αξία, όχι ως ΠΕΡΠΟ.

    Αλλά φυσικά ούτε και για αυτό υπάρχουν λεφτά. Από την άλλη είναι και τα ψηφαλάκια. Καταλαβαίνετε που πάει η δουλειά.

    1. Oraia ta lete re    

     > Αν λοιπόν αποφάσιζε το κράτος να τος διατηρήσει ως ραχούλες έπρεπε να αποζημιώσει με βάση την πραγματική τους αξία, όχι ως ΠΕΡΠΟ.

     Σαν οικόπεδα τα φορολογούσανε τόσα χρόνια, σαν οικόπεδα θα τα αποζημειώνανε αν γινότανε κανένα τέτοιο «τσαφ». Απλά πράγματα 🙂

 4. Φώτης Κοκοτός    

  Αξιότιμε κε.Διονέλλη,
  Διάβασα το σχόλιό σας «Προσωπικά, για τις περιοχές αυτές, στο δίλημμα αυθαίρετη δόμηση ή ελεγχόμενη δόμηση διαλέγω… καθόλου δόμηση.»
  Είναι μια αν μην τι άλλο ενδιαφέρουσα άποψη αυτή: πλήρης παύση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο της Επικράτειας.
  Θα ήταν ενδιαφέρον να υποστηρίζατε την άποψη αυτή με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο, ώστε να μάθουμε εμείς οι αναγνώστες του mesogios.gr τα επιχειρήματα στα οποία εδράζεται.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Αξιότιμε κ. Κοκοτέ

   Νομίζω πως ακόμα και φράση μου, που βάζετε σε εισαγωγικά, απαντά στο σχόλιό σας.

   Λέει λοιπόν: «Προσωπικά, για τις περιοχές αυτές… κτλ»
   Πολύ βιαστικό το συμπέρασμά σας ότι τελικά αυτό που επιθυμώ είναι «πλήρης παύση οικοδομικών εργασιών στο σύνολο της Επικράτειας».

   Επιμένω λοιπόν: Για τις περιοχές αυτές, για τις εκτός σχεδίου περιοχές αυτές, για τις οποίες πριν από 25+ χρόνια δόθηκε η υπόσχεση της κατ’ εξαίρεση δόμησης μέσω ΠΕΡΠΟ, θα έπρεπε σήμερα η υπόσχεση να ανασταλεί και φυσικά οι συνεταιρισμοί να αποζημιωθούν.

   Θεωρώ πως το νησί και η χώρα δεν έχει περιθώριο για τόσο μεγάλη περαιτέρω επέμβαση στην ύπαιθρο (πάνω από 300 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα). Φαντάζομαι δεν είστε από εκείνους που επιθυμούν να δουν χτισμένη κάθε σπιθαμή της κρητικής γης, έστω και αν το χτίσιμό της αποφέρει κέρδος.

   Ευχαριστώ.

   Μάριος Διονέλλης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.