Τόσο φιλελεύθεροι που είμαστε

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Πολλές υποσχέσεις ακούμε και άλλες απλά δεν γίνονται πραγματικότητα, άλλες πάλι ανατρέπονται τελείως. Τα όχι γίνονται ναι, τα λεφτά που υπάρχουν τελικά δεν υπάρχουν, τα σκισμένα μνημόνια σκίζονται για να υπογραφούν καινούργια και τελικά αυτό που μένει είναι μια απορία και ένα ανάθεμα για ότι πιστέψαμε και δεν έγινε πράξη.

Πλέον η Ελλάδα έχει πισωγυρίσει και το πισωγύρισμα της δεν είναι το οικονομικό, άλλωστε ποτέ δεν ήταν πλούσια χώρα. Το πισωγύρισμα της είναι πολιτισμικό, πολιτιστικό, εθνικό, είναι σαν πραγματικά να μας έχουν ψεκάσει ή στην αθάνατη Ελληνική γη να φυτρώνει κουτόχορτο και να έχει γίνει η αγαπήμένη τροφή όλων των Ελλήνων.

Πραγματικά έχουμε πρόβλημα ταυτότητας και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε ξεχάσει την σημασία του να έχεις μια εθνική ταυτότητα.

Θες επειδή μας είπαν ψέματα; Θες επειδή κανείς δεν μας είπε ότι το να υπάρχει μια εθνική ταυτότητα είναι τιμή; Θες γιατί γίναμε Ευρωπαιολάγνοι; Θες γιατί διψάμε για άλλο; Πάντως πρόβλημα ταυτότητας έχουμε.

Αλήθεια πως αξιώνουμε τον σεβασμό των άλλων εφόσον εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας και πως θα τον σεβαστούμε αν δεν αποκτήσουμε κάποια εθνική συνείδηση;

Φυσικά αυτό είναι κακό γιατί λαός που έχει εθνική συνείδηση δεν παραιτείτε από τα δικαιώματα του και αντιδρά όταν κάποιος πάει να του τα κόψει. Εμείς όμως δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, τα έχουμε κόψει από μόνοι μας.

Αυτή την στιγμή πολλά μεγάλα εθνικά θέματα είναι στο προσκήνιο. Το θέμα με το όνομα των Σκοπίων έχει τελειώσει ήδη το έχουν συμφωνήσει. Εύχομαι μόνο, τόσα λόγια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το θέμα των Ιμίων και για τις ΑΟΖ να μην είναι και αυτά κενά ουσίας και αύριο μεθαύριο δούμε κάποια συμφωνία συνδιαχείρισης των ενεργειακών πηγών με την γείτονα χώρα με το πρόσχημα ότι ήταν το καλύτερο που έπρεπε να γίνει, και με την προπαγάνδα ότι και αυτοί έχουν δικαίωμα.

Αλλά και να γίνει εμάς τι μας νοιάζει; Τόσο φιλελεύθεροι που είμαστε…

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Το πισωγύρισμα της είναι πολιτισμικό, πολιτιστικό, εθνικό, είναι σαν πραγματικά να μας έχουν ψεκάσει

  o «φιλελευθερισμός» δεν μας φταίει σε τίποτα. Αμα βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις τι είναι, το 95% των ανθρώπων δεν έχει ιδέα. Τα πράγματα είναι πιο απλά. Στους παιδικούς σταθμούς λένε «όταν τρώμε δεν μιλάμε, το φαγάκι μας κοιτάμε». Αυτό συμβαίνει και τίποτα παραπάνω.
  Παλιά που είχαμε λεφτά, δεν μιλάγαμε και τα προβληματά μας σαν κοινωνία δεν φαινόντουσαν. Η ευμάρια τα κάλυπτε σαν χαλί.
  Τώρα που δεν έχουμε λεφτά, πάνε και τα χαλιά, ανοίξανε και όλοι τα στόματα και βγαίνει απο μέσα αυτό που πραγματικά πιστεύανε.

  Δεν μας «ψεκάζουνε» (κλασσική ελληνική λύση για να μην παραδεχθούμε τα χάλια μας), έτσι ήμασταν και πριν.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.