Άνθρωποι εκτός τόπου και χρόνου

Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου
Τριανταφυλλιά Ηλιοπούλου

Οι οικογενειακές δομές γενικά και οι σχέσεις των μελών της κάθε οικογένειας ειδικότερα, είναι δυο παράμετροι που ενώ μεν αλλάζουν και εξελίσσονται σύμφωνα με τα εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα, ταυτόχρονα διατηρούν μια επίμονη αντοχή εις βάρος της υγιούς προσαρμογής τους. Λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο με μια χρονοκαθυστέρηση μιας ή περισσότερων γενεών, δημιουργώντας φουρνιές παιδιών- πολιτών που αισθάνονται ότι ζουν εκτός τόπου και χρόνου.

Αυτό δεν είναι πάντα εμφανές, σε χρονικές περιόδους που η κοινωνική, ιδεολογική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι σταδιακές και η μετάβαση από το παλιό στο νέο αργή και με άφθονα περιθώρια προσαρμογής. Τον τελευταίο αιώνα ωστόσο, με τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ζωής και της κοσμοαντίληψης, με συνεχείς μεταπτώσεις προόδου και οπισθοδρόμησης, με την τεχνολογία να κάνει άλματα ακόμα και από μήνα σε μήνα, το φαινόμενο των ετεροχρονισμένων ανθρώπων είναι εδώ περισσότερο από ποτέ.

Ας σκεφτούμε τη δομή της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, με την οικονομική κρίση να έχει επαναφέρει τη συγκέντρωση όλης της οικογένειας σε ένα πατρικό σπίτι, με παιδιά να μεγαλώνουν μαζί με παππούδες και γιαγιάδες, ή ακόμα και με προππαπούδες. Με μια ενδιάμεση γενιά να έχει επιστρέψει στη γονική φιλοξενία ή να μην έχει διαφύγει ποτέ. Το μοντέλο της πολυμελούς οικογένειας δεν είναι εκών κακό. Έχει λειτουργήσει στο παρελθόν και θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει και πάλι. Τι είναι αυτό όμως που σήμερα το μετατρέπει από θετικό σε αρνητικό κι από πηγή συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας σε τροχοπέδη της προσωπικής ανάπτυξης;

Αν θέλουμε να βάλουμε ένα χρονολογικό πλαίσιο, τα γηραιότερα μέλη της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας είναι άνθρωποι που μπορεί να γεννήθηκαν μέσα στις δεκαετίες του 30 και του 40. Αυτόματα αυτό τους κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, -πολεμικές συγκρούσεις, πείνα, εμφύλιο, πραξικοπήματα- με όλα τα ψυχολογικά βάρη και τα σύνδρομα στα οποία αυτά δύνανται να μεταφραστούν. Αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν εμποτιστεί με αντιλήψεις, χαρακτηριστικά και ικανότητες που απαιτούνταν στις συγκεκριμένες ιδιαίτερες συνθήκες αλλά δεν χρειάζονται πια. Και εδώ ακριβώς είναι που η συνύπαρξη των γενεών χωλαίνει. Μεταβιβάζοντας χαρακτηριστικά και δεξιότητες που μέχρι να αποκτηθούν είναι όχι μόνο ξεπερασμένες αλλά και επιβλαβείς, η σύγχρονη ελληνική οικογένεια έχει εγκλωβίσει τα μέλη της σε μια κυματοειδή επανάληψη ακατάλληλων συμπεριφορών, αντηχώντας φωνές του παρελθόντος σε μια ανατροφοδοτούμενη ηχώ. Όσο απομακρύνεται από το κέντρο της, την κατάσταση δηλαδή όπου η συγκεκριμένη συμπεριφορά ήταν δικαιολογημένη και απαραίτητη, τόσο πιο κοντά φτάνει στην ψυχασθένεια.

Τα παραδείγματα αμέτρητα και τόσο απλά που έχουμε όλοι να προσθέσουμε κάποια. Πχ η γιαγιά που κυνηγάει το εγγονάκι να φάει γιατί «άμα πέσει πείνα δε θα χεις να φας», ή ο παππούς που συμβουλεύει τα νεαρά του εγγόνια να μη μαζεύονται με παρέα έξω «γιατί θα βρείτε τον μπελά σας». «Αν τόλμαγα εγώ να μιλήσω στον πατέρα μου έτσι θα με σκότωνε». «Πρόσεχε κακομοίρα μου μη σου κατεβάσει το βρακί». Άχρηστη συσσώρευση τροφίμων, συνεχής απειλή του θανάτου, φόβος, έλλειψη εμπιστοσύνης στον συνάνθρωπο ως δυνάμει εχθρό, θεοποίηση ξεπερασμένων και άδικων εξουσιαστικών σωμάτων («μια χούντα σας χρειάζεται εσάς», ή «να ήταν ένας βασιλιάς τώρα να σας κρεμάσει όλους») και τόσες άλλες εμφυτευμένες διαστροφές, μπορούν να δηλητηριάζουν ακόμα τα παιδιά μας.

Ίσως και τα παιδιά των παιδιών μας.

Πριν φορτώσουμε ακόμα μια γενιά με τα κατοχικά σύνδρομα και τις εμμονές μας, καιρός να επανασυντονιστούμε στο σήμερα. Καιρός να πούμε το πολυπόθητο «βούλωστο ρε μάνα/πατέρα». Βούλωστο και μάθε επιτέλους να ανάβεις τον αποκωδικοποιητή. Βούλωστο και πάρτο χαμπάρι πως μας πουλήσαν και μας αγοράσανε αυτοί που τους είχατε για θεούς. Νισάφι.

Υ.Γ. Λέω στο παιδί μου πολλές φορές, αμάν, κλείστο πια αυτό το ρημάδι το πισι και βγες έξω να κάνεις καμιά βόλτα, εμείς στην ηλικία σου όλο έξω ήμασταν… Κάποια φορά μου απάντησε : βούλωστο ρε μάνα κι άσε με να παίξω στην ησυχία μου. Φαίνεται είχε διαβάσει το άρθρο. Το βούλωσα…

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > βούλωστο ρε μάνα κι άσε με να παίξω στην ησυχία μου. Φαίνεται είχε διαβάσει το άρθρο. Το βούλωσα…

  Κακώς το «βουλώσατε» γιατί έχει γεμίσει ο τόπος με τέτοια «καλομαθημένα» και διαδικτυακά έχουμε γίνει ρόμπα σαν εθνικότητα. Ακούνε «έλληνας» στο λομπι και φεύγουνε. Και αν αναρωτιέστε γιατί, να πάρτε ένα παράδειγμα :
  https://i.imgur.com/8trck0e.png

  Αμα λέει «βούλωστο» στην μητέρα του, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία τι ωραία πράγματα εύχεται στους συμπαίχτες του. Ρωτήστε τον καμια μέρα αν έχει πάρει «permaban». Θα το διασκεδάσετε χαχαχα :p

 2. Βασίλης Μαρ.    

  Από κανένα «βούλωσε το, μάνα», πότε πότε, επιβαλλεται. Όχι μόνο οι γονείς, και τα παιδιά έχουν το δικαίωμα και πρέπει να δείχνουν τα όριά τους.

 3. Τ.Η.

  Τ.Η.    

  και εάν έχει πάρει, πού βρίσκετε το αστείο και το διασκεδαστικό; Το διασκεδαστικό για εμένα είναι πως έχει δώσει περισσότερα από όσα έχει πάρει… χαχαχαχα

  1. Oraia ta lete re    

   > Το διασκεδαστικό για εμένα είναι πως έχει δώσει περισσότερα από όσα έχει πάρει… χαχαχαχα

   Είσαστε τόσο άσχετη με το αντικείμενο που δεν ξέρετε οτι το παιδί σας ΔΕΝ μπορεί να δώσει permaban. Μόνο να λάβει μπορεί.

   Permaban = Permanent Ban, μετάφραση «μόνιμος αποκλεισμός», δηλαδή σε πετάνε οι υπεύθυνοι της εταιρίας έξω απο ένα παιχνίδι ΜΟΝΙΜΑ και χάνεις και όλα τα χρήματα που έχεις ξοδέψει σε αυτό.

   Μου άρεσε πάντως η νοοτροπία σας του στυλ «δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό το permaban που ίσως έφαγε ο γίοκας μου, αρκεί να έχει ρίξει περισσότερα από δαύτα στους άλλους». Ενδιαφέρον. 🙂

   Πολλά από αυτά τα άτομα που βρίζουν και απειλούν θεούς και δαίμονες μετά στο forum τα ρωτάω, αφελώς, αν οι γονείς τους ξέρουν οτι να βλαστάρια τους εύχονται θανατηφόρες ασθένειες σε αγνώστους μέσω ιντερνετ επειδή χάσανε σε ένα παιχνίδι (άλλο ένα παράδειγμα : https://i.imgur.com/bNTW4Ou.png ). Τώρα ξέρω οτι η ερώτησή μου είναι εσφαλμένη μιας και ξέχασα οτι πάντα θα υπάρχουν γονείς που για αυτούς μετράει απλά τα βλαστάρια τους να ρίξανε περισσότερες θανατηφόρες ευχές απ’οσες έλαβαν. Σας ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

   Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν μέρη στο ιντερνετ που δεν τις σηκώνουν αυτές τις νοοτροπίες και σε πετάνε έξω, μόνιμα.

 4. Τ.Η.

  Τ.Η.    

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧ…. και βέβαια μπορεί να δώσει, αν είναι amin ή moderator στο server… αν δεν καταλαβαίνετε με αυτό πως απλά σας επισήμανα πως έχω εμπιστοσύνη στις αξίες που έχει πάρει, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω το διάλογο.

  1. Oraia ta lete re    

   > ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧ…. και βέβαια μπορεί να δώσει, αν είναι amin ή moderator στο server

   Ευτυχώς που το άρθρο έχει τίτλο για ανθρώπους εκτός τόπου και χρόνου. 🙂

   Ο μέσος administrator του παιχνιδιού από το οποίο σας έχω παραθέσει screenshots παίρνει 2500 λίρες το μήνα και βρίσκεται στα γραφεία της εταιρίας στο Δουβλίνο. Πέφτει λίγο μακρυά για να σας πει απο εκεί ο γίος σας «βούλωστο ρε μάνα κι άσε με να παίξω στην ησυχία μου.»

   Δεν είναι κακό να μην έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε. Όλοι μας είμαστε άσχετοι σε πολλά θέματα.
   Αλλά το να γελάτε ενώ δεν ξέρετε για το τι πράγμα μιλάτε, αντί να βάλετε το μυαλό σας να σκεφτεί και να μάθετε πέντε πράγματα, ε, πάει αλλού το πράγμα.

   Καμία σοβαρή εταιρία δεν έχει administrators τους ίδιους τους παίχτες, παρεμπιπτόντως. Δεν είναι facebook groups τα διαδικτυακά παιχνίδια.

   > αν δεν καταλαβαίνετε με αυτό πως απλά σας επισήμανα πως έχω εμπιστοσύνη στις αξίες που έχει πάρει

   αυτό μου λένε ΟΛΟΙ οι γονείς όταν τους επισημαίνω το πρόβλημα. Κανενός τελικά τα παιδιά δεν φαίνεται να τα γράφουν όλα αυτά που παρέθεσα στα screenshots. Λέτε τελικά να γράφονται μόνα τους; 🙂

   https://www.smashcast.tv/perfectbalance

   7.158.560 views έχει αυτή τη στιγμή το κανάλι του Hayate που βρίζει θεούς και δαίμονες και έχει μάθει στα παιδιά του κοσμάκη να εύχονται θανατηφόρες ασθένειες για «πλάκα». Κανένας δεν τον βλέπει, να είσαστε σίγουρη και τα 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ views είναι «τυχαία» . Πέραν της σιγουριάς σας λοιπόν, ρωτήστε τον γιό σας αν ξέρει ποιός είναι ο Hayate. Τι έχετε να χάσετε;

   1. Βασίλης Μαρ.    

    Κι εσύ τι ανησυχείς, μην πιάσουν οι ευχές;

    1. Oraia ta lete re    

     > Κι εσύ τι ανησυχείς, μην πιάσουν οι ευχές;

     όχι, ανησυχώ οτι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν αυτά τα πράγματα φυσιολογικά και οτι μεγαλώνουμε μια γενιά ανθρώπων με καμία συναίσθηση του τι λένε και του τι κάνουν.

     Ειλικρινά πες μας. Εσύ θα ήθελες να ήταν τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ παιδιά αυτά που έγραψαν όσα παρέθεσα στις εικόνες;

 5. Τ.Η.

  Τ.Η.    

  admin, με συγχωρείτε για το λάθος στην πληκτρολόγηση…

 6. Τ.Η.

  Τ.Η.    

  Χαίρομαι που αν μη τι άλλο, επιδοκιμάζετε τον εύστοχο τίτλο του άρθρου μου, όπως επίσης χαίρομαι που τόσο εγώ όσο και ο γιός μου είμαστε εντελώς άσχετοι και δεν έχουμε ιδέα για εταιρίες που παρέχουν επί χρήμασι παίγνια στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα ωστόσο που παραθέτετε είναι πραγματικά σοβαρό και καθόλου ευχάριστο και ίσως θα ήταν καλό για όλους να γράφατε ένα άρθρο γι αυτό και να το στέλνατε ως επιστολή στην παρούσα εφημερίδα. Δυστυχώς τα σχόλιά σας κάτω από ένα άρθρο που ελάχιστη σχέση έχει με το θέμα που επισημαίνετε, καταδικάζονται στη ατυχία να μείνουν αφανή και να διαβαστούν από ελάχιστους.

  1. Oraia ta lete re    

   > όπως επίσης χαίρομαι που τόσο εγώ όσο και ο γιός μου είμαστε εντελώς άσχετοι και δεν έχουμε ιδέα για εταιρίες που παρέχουν επί χρήμασι παίγνια στο διαδίκτυο

   Εσείς ναι, ο γιός σας όμως όχι.
   Μόνη σας είπατε οτι κάθεται στον υπολογιστή και παίζει παιχνίδια, πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει για αυτά τα πράγματα;

   > Το πρόβλημα ωστόσο που παραθέτετε είναι πραγματικά σοβαρό και καθόλου ευχάριστο και ίσως θα ήταν καλό για όλους να γράφατε ένα άρθρο γι αυτό

   Είχα γράψει παλαιότερα σε άλλο μέσο (και μάλιστα έντυπο) και ΟΛΟΙ οι γονείς είχανε την άποψη οτι το άρθρο «μιλάει για τα παιδιά των ΑΛΛΩΝ». Τα δικά τους τα βλαστάρια, προς Θεού, δεν έχουν τέτοιες συμπεριφορές οπότε «κανένα πρόβλημα» για αυτούς, «αλλουνού το σπίτι καίγεται».

   Η άγνοια είναι ευτυχία. Α, ρε και να πηγαίνανε σε κανα net cafe καμιά μέρα, να δούνε κάτι φαινομενικά ήσυχα, κατα τα άλλα, παιδάκια, να ρίχνουνε «γαμοσταυρίδια» πίσω απο την ασφάλεια της οθόνης. Πριν λίγα χρόνια που μου χάλασε το λάπτοπ και αναγκάστηκα για λίγες μέρες να εργάζομαι μέσω net cafe, έμαθα αρκετές καινούργιες βρισιές πάντως.

 7. Τ.Η.

  Τ.Η.    

  Εσείς ναι, ο γιός σας όμως όχι.
  Μόνη σας είπατε οτι κάθεται στον υπολογιστή και παίζει παιχνίδια, πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει για αυτά τα πράγματα;
  Ο εν λόγω νεαρός τον οποίο με τόση βεβαιότητα παριστάνετε πως γνωρίζετε καλύτερα από τους γονείς του, προγραμματίζει δικούς του server και ασχέτως του τι εμπειρία έχετε εσείς από τα δικά σας παιδιά, είναι ένα παιδί με αξίες και επαρκή αντίληψη. Θα μπορούσε και να μην ήταν, πάλι την ίδια αποδοχή και αγάπη θα έπαιρνε. Λυπάμαι τα παιδιά σας, εάν έχετε…

  1. Oraia ta lete re    

   > Ο εν λόγω νεαρός τον οποίο με τόση βεβαιότητα παριστάνετε πως γνωρίζετε καλύτερα από τους γονείς του, προγραμματίζει δικούς του server

   Πριν λέγατε οτι παίζει και σας λέει και «βούλωστο»
   Μετά λέτε οτι δεν γνωρίζει τίποτα απο εταιρίες και παιχνίδια (μέχρι και οι γιαγιάδες παίζουνε candycrush αλλά το παιδί σας δεν ξέρει απο παιχνίδια. Οκ. )
   Τώρα μας λέτε οτι «προγραμματίζει δικούς του server».

   Μήπως τελικά εσείς παριστάνετε οτι γνωρίζετε τι κάνει το παιδί σας στο internet ενώ δεν έχετε ιδέα; Δεν ξέρατε πριν τι ειναι το permaban και τώρα ξέρετε να καταλάβετε και απο server;

   Έτσι απο απορία, τι server είναι αυτοί; Ξέρετε;
   Και σε ποιά γλώσσα προγραμματισμού τους προγραμματίζει;

   > είναι ένα παιδί με αξίες και επαρκή αντίληψη

   όλοι αυτό μου λένε για τα παιδιά τους. Τελικά θα αρχίσω να πιστεύω οτι ότι βλέπω στο internet γράφεται απο μόνο του :p

   > Θα μπορούσε και να μην ήταν, πάλι την ίδια αποδοχή και αγάπη θα έπαιρνε.

   Δεν το αμφισβήτησε κανένας αυτό.

   > Λυπάμαι τα παιδιά σας, εάν έχετε…

   Γιατί τα λυπάστε;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.