Το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου έφτιαξε, όμως παραμένει άδειο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ σε όψη, αλλά παραμένει άδειο.

Ναι είναι αλήθεια, το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν.

Τα παραπήγματα έχουν φύγει, στην θέση τους έχουν ανοιχτεί νέοι δρόμοι, φυσικά υπάρχουν και κάποια αυθαίρετα ακόμα που για κάποιο λόγο συνεχίζουν να στέκουν εκεί χωρίς κανείς να ασχολείται με αυτά, καινούρια μαγαζιά πλησίον του Τάλως έχουν γίνει και είναι όλα άδεια.

Το καλοκαίρι θα δεις φυσικά οικογένειες να κάνουν βόλτα στα  ανισόπεδα που έχουν φτιαχτεί κατά μήκος της παραλίας, να κάθονται στα παγκάκια και παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές όμως πάλι θα δεις τεράστια μαγαζιά από την άλλη μεριά του δρόμου κλειστά χειμώνα καλοκαίρι τα οποία προσφέρονται για χρήση, αλλά κανείς δεν τολμάει να τα νοικιάσει και όποιος έχει κάνει το τόλμημα, συνήθως αντέχει ένα με δυο χρόνια πριν φύγει.

Ειδικά το καλοκαίρι που η παραλιακή θα έπρεπε να είναι κατάμεστη από μαγαζιά, δεν είναι, και κάτι φταίει για αυτό.

Μόνο δύο τρία νυκτερινά μαγαζιά φέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους εκεί αλλά τα υπόλοιπα;

Ίσως στην λέξη νυκτερινά μαγαζιά βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν αξιοποιείται εμπορικά η παραλιακή και αυτό δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη των νυκτερινών μαγαζιών, δεν είναι  κακόφημα για να διώχνουν τον κόσμο, έχει να κάνει με την λογική με την οποία σχεδιάστηκε το παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου από την περιοχή του Καράβολα μέχρι και το Παγκρήτιο στάδιο η οποία ήθελε την ύπαρξη πολλών νυκτερινών μαγαζιών, πιθανώς όχι προς όφελος της πόλης αλλά προς όφελος κάποιων ημέτερων οι οποίοι είχαν εμπλακεί με το έργο.

Τα υπάρχοντα λοιπόν άδεια πλέον μαγαζιά είναι τεράστια και δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από άλλου είδους επιχείρηση εκτός από το να γίνουν νυκτερινά κέντρα.

Όμως μια πόλη σαν το Ηράκλειο πόσα νυκτερινά κέντρα μπορεί να θρέψει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι επιλογές των νυκτερινών προορισμών είναι πολλές και ίσως καλύτερες από μια φθίνουσα παραλιακή;

Για τον χειμώνα, ούτε λόγος, ειδικά τις μέρες που η κακοκαιρία μαστιγώνει την πόλη η παραλία είναι στο έλεος της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει καμία διάθεση να μπει σε αυτή την περιπέτεια.

Έχουμε ένα πανέμορφο παραλιακό μέτωπο το οποίο όμως παραμένει προβληματικό, και θα συνεχίσει να είναι αν δεν αλλάξει η λογική του.

Δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν γίνουν κάποιες υποδομές οι οποίες θα δώσουν χώρο σε νέες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Από καφέ και νυκτερινά κέντρα έχει γεμίσει ο τόπος, μια εβδομάδα να βγαίνεις συνεχώς δεν πρόκειται να τα δεις όλα.

Αυτό δεν είναι ανάπτυξη αλλά βόλεμα σε μια εύκολη λύση η οποία πλέον δεν είναι λύση.

Ελπίζω αν ποτέ γίνει η νέα Μαρίνα στην περιοχή, να δοθεί και μια άλλη χρήση σε αυτόν τον χώρο.

Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.