Το νερό, νεράκι

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Έχω εγγράφως δηλώσει -και όχι μία μόνο φορά- για την εκτίμηση που τρέφω προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου κύριο Βασίλη Λαμπρινό. Έτσι χαίρομαι σήμερα που βρήκα μια ευκαιρία να διαφωνήσω μαζί του, για να μην πούνε στο τέλος ότι τον λιβανίζω.

Ποια είναι αυτή η ευκαιρία; Το νεράκι. Και για να εξηγιέμαι καλύτερα. Συμφωνώ απολύτως με τις συμβουλές που μας έδωσε προχθές, ώστε να κάνουμε μια σχετική εξοικονόμηση νερού, που λόγω της φετινής ανομβρίας είναι σε οριακά επίπεδα. Αυτό που θα ήθελα όμως εγώ, κύριε Δήμαρχε, θα ήταν μια εξαγγελία για το πώς σκοπεύει το Ηράκλειο να αντιμετωπίσει οριστικά την απειλή της λειψυδρίας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Από την εποχή του αειμνήστου γιατρού και δημοτικού συμβούλου, Νίκου Νταγιαντά, έχει τεθεί προς συζήτηση η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού, με τα ανεξάντλητα αποθέματα.

Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες και πολλά ατελή πειράματα. Θυμάμαι για παράδειγμα τον Οικονομάκο που έριξε χρωματιστές μπαλίτσες στον Αλμυρό και τις ξαναβρήκε στο Μπαλί. Θυμάμαι τους βατραχανθρώπους, που με πολλούς κινδύνους ερεύνησαν τη λίμνη, θυμάμαι ακόμη και τις πρόσφατες επισημάνσεις επιστημόνων και τη βεβαιότητα ότι, οι ποσότητες του νερού στον Αρμυρό είναι σε μεγάλο ποσοστό τα χιόνια του Ψηλορείτη που λιώνουν και χάνονται στη θάλασσα.

Νομίζω λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί, με σοβαρότητα όμως, η αξιοποίηση των νερών αυτών, η απομόνωση των υφάλμυρων απ’ τα γλυκά, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της ύδρευσης και άρδευσης του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής του.

Βάλτε λοιπόν μπροστά αυτήν την μεγάλη προσπάθεια. Πραγματικά αξίζει!