Το Μακεδονικό και η Κρήτη (μπουγάτσα να φέρετε…)

Το όνομα ξεχάστε το, χαμένη υπόθεση από χέρι. Πάμε ολοταχώς για «Νέα Μακεδονία»  

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Διαβάζω τις τελευταίες ώρες πως οργανώνεται εκστρατευτικό απόσπασμα Κρητικών που την προσεχή Κυριακή θα πάνε να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η Εκκλησία του νησιού εξέδωσε ανακοίνωση και ζητά να μην περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία στο νέο όνομα της ακατανόμαστης χώρας ενώ θυμίζει και τη θυσία των προπατόρων Κρητικών για την απελευθέρωση των εδαφών της Μακεδονίας, το κρητικό αίμα που χύθηκε σε κείνα τα χώματα κτλ.  Ούτε λίγο ούτε πολύ  αρχίσαμε να συγκρίνουμε τους αγωνιζόμενους Κρητικούς στο Μέτωπο πριν από έναν αιώνα, με τους εκδρομείς που θα πάνε να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία μας την Κυριακή. Μέχρι και στον αγώνα του ΟΦΗ σηκώθηκε σχετικό πανό.

Η σύγκριση των δύο «εκστρατειών» με αφετηρία την Κρήτη για την υπεράσπιση  της Μακεδονίας είναι τουλάχιστον άστοχη.

Βάλτε στα δεδομένα της συζήτησης περί Μακεδονίας και Κρήτης και τις πρόσφατες «διπλωματικές» περιπέτειες του Κυριάκου με τον χάρτη της Ελλάδας (δήλωσε πως αν τον διπλώσεις στη μέση θα πέσει η Κρήτη πάνω στη Μακεδονία και άρα για αυτό έχουν ιδιαίτερη σχέση οι δύο τόποι…). Βάλτε και πως στους βασικούς ομιλητές στον Λευκό Πύργο θα είναι και ένας παπάς από την Κρήτη (μαντεύετε ποιος… ), ένας πρώην αρχιστράτηγος, ένας κυνηγός ΑΟΖ και δύο δημοσιογράφοι (σιγά μην έλειπε η δική μας η κάστα).

Πάμε τώρα στα δεδομένα:

Αφού θα πάτε στη Θεσσαλονίκη, ο καλύτερος λόγος για να διαδηλώσετε είναι η άσκηση πίεσης για την αποκαθήλωση των αλυτρωτικών στοιχείων από το Σύνταγμα της ακατανόμαστης χώρας. Αυτός έπρεπε να είναι ο μόνος λόγος για να διαδηλώνουμε εδώ και 25 χρόνια δηλαδή. Απλά ίσως τώρα η παρούσα κυβέρνηση της ακατανόμαστης χώρας (δείχνει να) εννοεί τις προθέσεις συνεννόησης.

Το όνομα ξεχάστε το, χαμένη υπόθεση από χέρι. Πάμε ολοταχώς για «Νέα Μακεδονία»  και ευτυχείς πρέπει αν είμαστε αν πείσουμε μερικές από τις 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ακατανόμαστη χώρα ως «Μακεδονία» (σκέτο) να την ξανα-αναγνωρίσουν με το νέο της όνομα. (Εννοείται πως το ΠΓΔΜ/FYROM δεν το χρησιμοποιεί κανείς, είναι μόνο στο ταμπελάκι στον ΟΗΕ για να μη φωνάζουμε εμείς. Αφήστε που εκείνο το Μ στο τέλος σημαίνει Μακεδονία και άρα ήδη έχουμε δεχτεί μια προσωρινή ονομασία που περιλαμβάνει την απαγορευμένη λέξη).

Για την Κρήτη

Η σύγκριση των δύο «εκστρατειών» με αφετηρία την Κρήτη για την υπεράσπιση  της Μακεδονίας είναι τουλάχιστον άστοχη. Τότε πέθαιναν άνθρωποι από τη δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Σήμερα η μισή οικονομία της διπλανής μας χώρας είναι κατ΄ ουσία ελληνική.  Τράπεζες, σούπερ μάρκετ, καταστήματα κτλ.

Και μια που πιάσαμε την ιστορία, (επειδή μάλλον δε θα τα πουν αυτά στο κήρυγμα της Κυριακής ούτε από τα μικρόφωνα της εκδήλωσης), να ξέρετε πως επικεφαλής των στρατιωτών που έφυγαν από δω για τη Μακεδονία ήταν ο Παυλής Γύπαρης.  Που βοήθησε πολύ στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μεν,  αλλά που λίγα χρόνια μετά έκανε άλλα «ανδραγαθήματα». Αν ο Κυριάκος μετά τον χάρτη αποφασίσει να διπλώσει στη μέση και τη βιογραφία του Γύπαρη, θα πέσει ακριβώς πάνω στη δολοφονία του Ιωνα Δραγούμη, ενός από τους εμπνευστές και πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα που όμως στη συνέχεια τόλμησε να ενώσει γύρω του όλους τους αντιβενιζελικούς και το πλήρωσε. Από κρητικό χέρι έφυγε αυτός λένε οι κακές οι γλώσσες.

Που σημαίνει ότι την ιστορία την παίρνεις ολόκληρη και όχι a la cart. Μην κάνουμε και μεις τα ίδια που κατηγορούμε τους γείτονες…

Με το καλό να πάτε και να ΄ρθείτε. (Μπουγάτσα να φέρετε).

——————

* Μέχρι στιγμής από όλη την Ελλάδα έχουν ναυλωθεί 375 πούλμαν και οι πέντε βασικοί ομιλητές θα είναι:
– Στέργιος Καλόγηρος Δημοσιογράφος
– Κώστας Καραΐσκος Δημοσιογράφος
– π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης
– Νίκος Λυγερός Στρατηγικός Σύμβουλος
– Φραγκούλης Σ. Φράγκος Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ