Το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Σκέψεις με αφορμή τη νέα διήμερη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Όταν στις 9 Νοεμβρίου 2017 ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας, περνούσε για πρώτη φορά το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού εκτός από τους κακούς και συστημικούς δημοσιογράφους, τον περίμεναν και «σύντροφοί» του. Μεταξύ αυτών και ο γιος του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, Γιώργος.

Το ίδιο μεσημέρι ο κ. Βούτσης από την Βουλή, απαντούσε «ουδέν σχόλιο» ζητηθείς να σχολιάσει την παρουσία του γιού του στην επιτροπή υποδοχής. Λίγο μου είχε φανεί τότε και φοβικό. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι φοβικό μου φαίνεται ακόμα. Υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Όχι. Κάθε ενήλικας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όμως ξέρετε τι υπάρχει;  Και το σημειώνω μιας και η κυβέρνηση συχνά-πυκνά επικαλείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα  – πέφτοντας και μερικές φορές «μέσα» στην προσπάθειά της να ερμηνεύσει όλους εμάς. Υπάρχει μία απορία, μία αναμονή από ορισμένους (μάλλον παράξενους) από εμάς, να ακούσουμε από τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό άρχοντα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση όταν του ζητείται να σχολιάσει τις επευφημίες προς το ηγετικό στέλεχος της 17Ν,  Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε 11 δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει η πρόβλεψη του νομοθέτη, ο οποίος δεν κάνει διάκριση μεταξύ των καταδικασθέντων με βάση τη βαρύτητα των αδικημάτων, αλλά αυτός είναι. Είναι τόσο «απλό» – από νομικής πλευράς προφανώς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι το τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Για τη δική μου θεώρηση πραγμάτων, λοιπόν, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής πρέπει – και οφείλει – να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα έχει το σθένος να βγει μπροστά, υπερασπιζόμενος τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω του και όχι να κρύβεται. Το έκανε η Ζωή – για να τα λέμε και όλα. Δύσκολη κατάσταση θα μου πείτε. Να καταδικάσει τη βία όταν και ο γιος του επευφημεί για τις επιθέσεις της 17Ν; Ναι, θα απαντήσω. Άσχετα από τη γραμμή του Μαξίμου, της Κουμουνδούρου και των πέριξ που προσπαθούν με τόσο κόπο να ισορροπήσουν μεταξύ αποδοχής, καταδίκης και «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα». Αν το πιστεύει φυσικά. Αλλιώς ας πει το αντίθετο. Ας τοποθετηθεί εν πάσει περιπτώσει. Αλλά σιωπή; Σιωπή και ουδέν σχόλιο; Αυτή είναι μια «δήλωση» μη αποδεκτή κ. Βούτση.

Απαιτώ τη στοιχειώδη σοβαρότητα και ντομπροσύνη. Ειδικά από την πρώτη φορά Αριστερά.  Απαιτώ επίσης να μη μου υποτιμούν τη νοημοσύνη. Γιατί βλέπετε, και 10 εκατομμύρια που είμαστε, πάλι λίγοι είμαστε και όλοι γνωριζόμαστε.

Θα αναρωτιέστε τώρα, μα καλά για τον Κουφοντίνα δεν θα πει κάτι; Προφανώς και θα πω. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας λαμβάνει την δεύτερη άδεια του μέσα σε τρεις  μήνες γιατί αυτό το δικαίωμα του δίνει ο νόμος, αφού έχει εκτίσει 8 χρόνια της ποινής του, δεν εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος του και δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Επίσης, γιατί το Συμβούλιο των φυλακών, στο οποίο μετέχουν ο εισαγγελέας των φυλακών, ο διευθυντής και η αρχαιότερη κοινωνική λειτουργός, αποφάσισε ομόφωνα – όπως και την προηγούμενη φορά – να του την χορηγήσει. Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει η πρόβλεψη του νομοθέτη, ο οποίος δεν κάνει διάκριση μεταξύ των καταδικασθέντων με βάση τη βαρύτητα των αδικημάτων, αλλά αυτός είναι. Είναι τόσο «απλό» – από νομικής πλευράς προφανώς.

Τα πράγματα δυσκολεύουν από ηθικής πλευράς. Στέκομαι με απεριόριστο σεβασμό απέναντι στην οργή των ανθρώπων που έκλαψαν τους δικούς τους, αλλά σε αυτή την περίπτωση η αλήθεια είναι ότι τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Είναι επικίνδυνη ατραπός αυτή η συζήτηση. Αλίμονο αν η δικαιοσύνη έκρινε και ο νομοθέτης προέβλεπε, με βάση το φυσικό δίκαιο.

Έχουμε μπροστά μας δύο 24ωρα – όσο κρατάει η άδεια Κουφοντίνα – να ξανανοίξουμε αυτή την μεγάλη συζήτηση και να διχαστούμε και γι αυτό – μιας και το έχουμε και εύκολο.