Τουρκικές προκλήσεις και οι συμμαχίες της Κύπρου

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Την ώρα που το αγορασμένο από την Τουρκία γεωτρύπανο ετοιμάζεται να αρχίσει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε την εξής δήλωση: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Συνεχίζοντας δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να διανεμηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων»

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε «Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια αντιπαράθεση με την Αίγυπτο εάν δεν σεβαστεί  τα δικαιώματα του Καΐρου λόγω συμφωνίας με την Κύπρο».

Παρά το ότι η Τουρκία στην ουσία απαγόρευσε στην Ιταλική ΕΝΙ να διεξάγει τις έρευνες της στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Exxon διατηρεί σταθερή γραμμή λέγοντας ότι θα στείλει δυο πλοία για έρευνες στην περιοχή αγνοώντας την Τουρκική πλευρά.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ΗΠΑ σε πρώτη φάση, και να μην θέλουν την Τουρκική προκλητικότητα, δεν θα προβούν οι ίδιες σε πολεμικές ενέργειες γιατί δεν έχουν για την ώρα τουλάχιστον λόγο να έρθουν σε απευθείας αντιπαράθεση με τους Τούρκους. Όμως αυτό μπορούν να το κάνουν αν χρειαστεί, μικρότερες χώρες οι οποίες μπορεί να μην ανήκουν στην στενή σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ αλλά έχουν με αυτές κοινά συμφέροντα.

Η Κυπριακή πολιτική στο θέμα όπως δείχνουν τα πράγματα είναι σωστή γιατί η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες οι οποίες δημιουργούν εναλλακτικές στις κινήσεις της και προβλήματα στην Τουρκία.

Για ίσως παρόμοιους λόγους πριν από περίπου μια εβδομάδα, η Γαλλική Φρεγάτα «Jean De Vienne» η οποία είχε λάβει μέρος σε Γαλλοκυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης με το όνομα CYFRA 01/18 αναχωρώντας από την Κύπρο διήλθε μέσα από το τεμάχιο 3, την ώρα που η Τουρκική NAVTEX ήταν σε ισχύ, θέλοντας ίσως να δει αντιδράσεις.

Για την διέλευση της Γαλλικής φρεγάτας από το τεμάχιο 3 είχαν ενημερωθεί οι Κυπριακές αρχές, η Εθνική Φρουρά και το κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία, βρίσκονται σε μια περίεργη ένταση. Όσο και αν δείχνει ότι καταλαγιάζει το πράγμα.

Η αίσθηση που αφήνει η τωρινή κατάσταση είναι πως όλοι βρίσκονται σε μια περίεργη επιφυλακή η οποία και αυτή μπορεί να έχει τις διακυμάνσεις της αλλά και τις επιπτώσεις της στην Ελληνική οικονομία.