Τι γίνεται τελικά με την σημαία;

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ ότι οι Ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ και πρέπει να λυθούν από τις δύο χώρες και παρουσία του ιδίου του γ.γ. ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι από την βραχονησίδα Ανρθωποφάς Τούρκοι έβγαλαν την Ελληνική σημαία και τοποθέτησαν την Τουρκική.

Χθες με αυτή την είδηση υπήρξε ένας πανικός μέχρι να διαπιστωθεί τελικά ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά αυτή η μεταχρονολογημένη Πρωταπριλιάτικη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ σημαντική και δείχνει ότι πλέον οι Τούρκοι προσπαθούν επιθετικά, να θέσουν θέματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή την λογική κινήθηκε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός δηλώνοντας πως

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση»

«Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια, δεν υπαναχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από Ελληνικής πλευράς έχουν ενταθεί τα μέτρα στις ευαίσθητες αυτές περιοχές, ώστε να αποφευχθούν θερμοκέφαλες ενέργειες και από τις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο ανάλογο των Ιμίων.

Η Ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι έγινε οποιαδήποτε ενέργεια και ότι στην βραχονησίδα Ανθρωποφάς ποτέ δεν υπήρξε σημαία, αντίστοιχα ότι σε άλλες 4 που οι Τούρκοι επικαλούνται πως κατέβασαν τις Ελληνικές σημαίες, σημαίες υπήρχαν πάντα όπως υπάρχουν και αυτή την στιγμή.

Παρόλα αυτά μια παρέα νεαρών προς τιμήν του νεκρού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου ξεκίνησαν από τους Φούρνους με ένα μικρό σκάφος και ανάρτησαν σημαίες σε 5 γειτονικές βραχονησίδες, όπως δήλωσε ένας νεαρός από την παρέα, στο Σταρ, την κίνηση τους έβλεπε ένα τουριστικό σκάφος το οποίο πιθανώς ήταν κατασκοπευτικό.

Σύμφωνα με την δήλωση του νεαρού την σημαία που η Ελλάδα αγνοεί ότι ανέβηκε και η Τουρκία επισημαίνει ότι κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, δεν την κατέβασαν ούτε κομάντος ούτε κανείς άλλος εκτός από τους ανθρώπους που ήταν σε αυτό το μικρό σκάφος γιατί την επόμενη μέρα δεν υπήρχε.

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει αυτά τα παιδιά για τα πατριωτικά τους συναισθήματα, ούτε όμως να αγνοήσει ότι ανάλογες ενέργειες, ειδικά αυτή την στιγμή, μπορεί να δυσκολέψουν τα πράγματα εφόσον εγείρουν αντιδράσεις από την Τούρκικη πλευρά.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν δυσχεραίνεται η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης εφόσον όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα μιλάμε και για το ελεύθερο να δηλώνουμε την όποια παρουσία μας σε Ελληνικό έδαφος.

Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του Στόλντεμπεργκ ο οποίος ουσιαστικά έβγαλε το ΝΑΤΟ από οποιαδήποτε θέση, την συγκεκριμένη στιγμή, το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι την διέγερση της κρίσης και όχι να την εξομαλύνουν.

Πιθανώς με κάποιο τρόπο και για κάποιο λόγο, οι σύμμαχοι θέλουν όχι να εκτονωθεί η κατάσταση αλλά να φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, το οποίο θα εξωθήσει τα πράγματα προς μια κάποια τελική λύση.

Εδώ και καιρό φαίνεται πως το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό και ήδη οι θερμοκρασίες δείχνουν να ανεβαίνουν.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Παρόλα αυτά μια παρέα νεαρών προς τιμήν του νεκρού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου ξεκίνησαν από τους Φούρνους με ένα μικρό σκάφος και ανάρτησαν σημαίες σε 5 γειτονικές βραχονησίδες, όπως δήλωσε ένας νεαρός από την παρέα, στο Σταρ, την κίνηση τους έβλεπε ένα τουριστικό σκάφος το οποίο πιθανώς ήταν κατασκοπευτικό.

    οπότε να πιστέψουμε οτι ζούμε σε εποχές που μερικοί νεαροί βαριόντουσαν και είπανε να τιμήσουνε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζανε, σηκώνοντας σημαίες σε βραχονησίδες και, όλως τυχαίως, ήτανε παρκαρισμένα και τουριστικά-«κατασκοπευτικά» σκάφη έξω και από τις πέντε βραχονησίδες.

    Οι νεαροί δε είδανε οτι τους βλέπανε, αλλά παραταύτα προχώρησαν κανονικά στην «τιμητική» τους πράξη.

    Αυτό τώρα το πιστεύει κανένας; Ήξερα οτι είναι βαρετός ο χειμώνας στο Ικάριο πέλαγος, αλλά τόσο πολύ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.