Τι γίνεται με την Novartis 4: Όταν η δημοσιογραφία έμμεσα εκβιάζει

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ για τις επόμενες μέρες με το θέμα της Novartis, όμως οι εξελίξεις δεν σε αφήνουν να το κάνεις.

Η Ζούγκλα λοιπόν του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αποκάλυψε το όνομα της μιας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης με μια υποτιθέμενη γκάφα του FBI το οποίο στην μετάφραση έγραψε το πραγματικό όνομα.

Στο κεντρικό δελτίο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Νίκος Χατζηνικολάου, αφιέρωσε αρκετά λεπτά από τον πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο στην αποκάλυψη των στοιχείων της μάρτυρος, βγάζοντας στον αέρα και φωτογραφίες της, τις οποίες φυσικά πρώτη η Ζούγκλα απεκάλυψε, λέγοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

Χθες παράλληλα παρακολουθώντας την εκπομπή  του Σαχίνη, είδα τον Κο Κεγκέρογλου να ζητά επιμόνως να γίνουν γνωστά τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων με ένα ύφος που δεν ξέρω αν θύμιζε αδικημένο άνθρωπο ή άνθρωπο που προσπαθεί να εκφοβίσει.

Πλέον το όνομα έχει καεί οπότε το να μην αναφερθεί δεν έχει καμία σημασία, εφόσον η είδηση έχει ήδη αναπαραχθεί από το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ στην χώρα.

Η όχι πλέον και τόσο προστατευόμενη μάρτυρας ήταν η ιδιαιτέρα γραμματέας και δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Φρουζή αντιπρόεδρου της Novartis η οποία είχε πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό υλικό και τα στοιχεία του αντιπρόεδρου για όλες τις δοσοληψίες του.

Όντας ο ίδιος ανίκανος να χειριστεί τα ηλεκτρονικά μέσα, είχε δώσει την απόλυτη ελευθερία στην γραμματέα του να διαχειρίζεται αυτό το υλικό.

Όπως διαβάζω μετά από ένα σημαντικό προσωπικό πρόβλημα του Φρουζή ή κατά μια άλλη εκδοχή όταν έλειπε ταξίδι στο εξωτερικό, η γραμματέας του κατάφερε να αποσπάσει όλο το ηλεκτρονικό υλικό καθώς και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον λογαριασμό του, για το οποίο ο Κος Φρουζής της είχε κάνει μήνυση.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι η γραμματέας λειτουργούσε εν γνώση της Novartis και του Ιταλού μάνατζερ Riccardo Canevari ο οποίος φαίνεται να είχε κάποια θέματα με τον Φρουζή.

Ο Φρουζής εκτός από την μήνυση για υπεξαίρεση εγγράφων και του χρηματικού ποσού που έκανε στην Γραμματέα του, έστειλε τότε εξώδικο στην Novartis αναφέροντας όσα αφορούν την γραμματέα του και εκτός αυτού ζητούσε την επιστροφή των προσωπικών του αρχείων και αντικειμένων που η γραμματέας είχε υπεξαιρέσει.

Το πιο αινιγματικό στην υπόθεση είναι η στάση της εταιρίας η οποία φαίνεται όχι μόνο να γνώριζε για την δράση της γραμματέως τόσο στην θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα, όσο και στην μητρική Novartis στην Ελβετία, αλλά και για κάποιο λόγο που ίσως φαίνεται από τα συμφραζόμενα να ήθελε κοντά της τα στοιχεία αυτά που αφορούσαν κυρίως τα ραντεβού του Κου Φρουζή.

Μέσα σε όλα τα έγγραφα που εμφανίστηκαν εμφανίστηκε και ένα στο οποίο ο Φρουζής ζητάει την έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματος του του ύψους των 200,000€ επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό θα έχει πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα.

Η ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος μιας εκ των τριών βασικών μαρτύρων στην υπόθεση ποιον βαραίνει;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Ζούγκλα η οποία φυσικά απέκτησε τα στοιχεία αυτά από κάποιον πληροφοριοδότη το FBI ή δεν γνώριζε ότι το όνομα της γραμματέως θα δοθεί στην δημοσιότητα, πράγμα το οποίο δύσκολα γίνεται πιστευτό, ή δεν το ενδιέφερε.

Χαρακτηριστικά παραθέτω απόσπασμα από το άρθρο «Όταν το FBI αποστέλλει την έκθεσή του με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στην ελληνική δικαστική αρχή, λογικά δεν γνωρίζει (ή γνωρίζει και πολύ καλά;) πως οι λεπτομέρειες αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού πρώτα το σύνολο της δικογραφίας τυπωθεί σε εκατοντάδες φωτοκόπιες και μοιραστεί σε βουλευτές κι άλλους παράγοντες. Με λίγα λόγια, το FBI ή δεν περίμενε πως θα αποκαλυφθεί το όνομα και η ιδιότητα της βασικής μάρτυρος ή «βαθύ λαρύγγι» ή πιο απλά δεν ενδιέφερε την αμερικανική υπηρεσία η διατήρηση της ανωνυμίας του μάρτυρα αυτού. Εκ των πραγμάτων όλα αποκαλύφθηκαν και όποιος διαβάζει τις εκθέσεις του FBI αντιλαμβάνεται πως ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς είναι η Μαρία Μαρανγγέλη».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η «επιτυχημένη» δημοσιογραφία λειτουργεί με έμμεσο τρόπο, εκφοβιστικά υπέρ των εμπλεκομένων ονομάτων στην υπόθεση κάτι που ίσως κάνει τους υπόλοιπους, ακόμα αφανείς μάρτυρες να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.

Με αυτό φυσικά η Ζούγκλα αποποιείται κάθε ευθύνη για την αποκάλυψη του ονόματος όμως, παρόλα αυτά, το αποκαλύπτει και έμμεσα παραδίδει την σκυτάλη των ευθυνών στο FBI  αλλά περισσότερο φωτογραφίζει βουλευτές και άλλους παράγοντες οι οποίοι έγιναν κάτοχοι του σύνολου της δικογραφίας.

Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα, εφόσον η μάρτυρας προστατεύεται από την εισαγγελία γιατί φοβάται για την ζωή της, και εφόσον έχει βγει απόφαση για την προστασία της με πιο δικαίωμα η «επιτυχημένη» δημοσιογραφική έρευνα έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει το όνομα της μάρτυρος; Δεν υπάρχουν νομικές ευθύνες για αυτό; Ποιος ήταν ο βουλευτής ή ο άλλος παράγοντας, κάτοχος της δικογραφίας ο οποίος έδωσε το όνομα στην Ζούγκλα;

Από ότι φαίνεται και το FBI και η Novartis παίζουν ένα παιχνίδι σε δύο ταμπλό. Από την μία το FBI ενώ αποκαλύπτει στοιχεία για την υπόθεση βοηθά και στην αποκάλυψη των κρίσιμων μαρτύρων και από την άλλη η Novartis φαίνεται να παγιδεύει τα ίδια της τα στελέχη καθώς και τους πολιτικούς με τους οποίους είχαν σχέση χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν αυτό βλάψει την ίδια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η «επιτυχημένη» δημοσιογραφία λειτουργεί με έμμεσο τρόπο,  εκφοβιστικά υπέρ των εμπλεκομένων ονομάτων στην υπόθεση κάτι που ίσως κάνει τους υπόλοιπους, ακόμα αφανείς μάρτυρες να αλλάξουν τις καταθέσεις τους.

Ίσως βέβαια η αποκάλυψη του ονόματος της Μαρίας Μαρανγγέλη λειτουργήσει και σαν προστασία υπέρ της γιατί πλέον αν πάθει κάτι κακό θα είναι αρκετά φανερό ποιοι το προκάλεσαν αυτό.

Φυσικά ατυχήματα συμβαίνουν και πολλοί άνθρωποι είναι άτυχοι ή έχουν προβλήματα υγείας που προκύπτουν από το πουθενά, ή αποκτούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα που τους κάνουν να γίνονται αυτόχειρες  βλ. υπόθεση Μαυρίκου, Βγενόπουλου, Σφηνιά.

Ελπίζω η τύχη, η υγεία αλλά και η ψυχολογία της συγκεκριμένης μάρτυρος να είναι καλές και η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της όπως πρέπει.

Όσο για τους εμπλεκόμενους Πρωθυπουργούς, υπουργούς και βουλευτές, δεν χρειάζεται να ανησυχούν και τόσο γιατί αν είναι αθώοι η αλήθεια θα λάμψει, αν δεν είναι και τόσο αθώοι υπάρχει και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υ.Γ. μετά από παράκληση φίλης παραθέτω εδώ τους ενεργούς συνδέσμους στα προηγούμενα άρθρα για αυτό το θέμα για να υπάρχει η ακολουθία εδώ εδώ και εδώ