Τι γίνεται με την Novartis 2: θάνατος Μαυρίκου

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

.

Στις 16/06/2016 ο Πάυλος Πολάκης, Υπουργός υγείας, μιλώντας για τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου, εκδότη της εφημερίδας Ακρόπολης, είχε πει: «το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου δεν φαίνεται να ήταν και τόσο ατύχημα».

Κάποιες μέρες πριν, και πιο συγκεκριμένα στις 10/06/2016, ο Κος Παπαδημούλης  ανέφερε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter: «Η όζουσα υπόθεση Μαυρίκου, δεν επιλύθηκε όπως πρέπει, μέσω της δικαστικής οδού, αλλά μέσω της Αττικής οδού. Τον έκαψαν για να μην τους κάψει»

Ενάμιση χρόνο μετά, διαβαθμισμένα έγγραφα του FBI προς τις Ελληνικές διωκτικές αρχές δείχνουν να σχετίζουν έντονα την υπόθεση του θανάτου του Μαυρίκου με την υπόθεση της Novartis.

Να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος σκοτώθηκε λίγο πριν καταθέσει για την υπόθεση των εκβιασμών μέσα στην Αττική οδό, όταν το καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ο Μαυρίκος φαίνεται να είχε καλές σχέσεις με αρκετά στελέχη της ΝΔ, οι οποίες δεν είχαν σχέση με διαφημιστικές δαπάνες για την ανύπαρκτη κυκλοφορία των εντύπων του. Ο Μαυρίκος συμμετείχε και σε κύκλωμα εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ, αλλά και σε ξέπλυμα χρήματος για κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα του FBI, όπως έχουν μεταφραστεί επίσημα στην δικογραφία, αναφέρουν τα εξής «To 2013, ο Φρουζής ήθελε τον Μαυίρκιο (γνωστό στον συντάκτη ως Παναγιώτης Μαυρίκος) να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυίρκιος είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Μαυίρκιος έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis. Η Zenith Media ήταν υπεύθυνη για την παροχή ανάλυσης όλων των διαφημίσεων στα media. Ο Μαυίρκιος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μαυίρκιος είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας.»

Κάνε το να φανεί ατύχημα, είναι μια πολύ γνωστή φράση η οποία φαίνεται να ταιριάζει στην υπόθεση αυτή και όπως φαίνεται από τα στοιχεία υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που σημειώνουν κάτι τέτοιο.

Το ότι εκείνη την εποχή ο Μαυρίκος είχε εισπράξει εκατομμύρια, υποτίθεται εκβιάζοντας με την δημοσίευση στα ανύπαρκτης κυκλοφορίας μέσα του, κάτι που θα είχε μηδαμινή απήχηση άρα και αποτέλεσμα στον εκβιασμό του, δημιουργεί νέα, τουλάχιστον ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιζε αυτός ο άνθρωπος στο όλο σκηνικό.

Σύμφωνα με άρθρο στο  koutipandoras.gr  «προκύπτει πως τα ανύπαρκτα Μέσα του Παναγιώτη Μαυρίκου είχαν εισπράξει εκατομμύρια. Το πραγματικό λοιπόν ερώτημα ήταν αν οι εκβιασμοί Μαυρίκου εξασφάλιζαν εισπράξεις για τον ίδιο μόνο ή στην πραγματικότητα ήταν μαύρο χρήμα που επέστρεφε σε πολιτικούς» κάτι που φαίνεται να συμφωνεί και με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης.

Το λογικό ερώτημα εδώ είναι γιατί ένας εκβιαστής είχε τόσο καλές σχέσεις με τον πολιτικό κόσμο και κάποιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Novartis και αν οι τελικοί αποδέκτες των χρημάτων αυτών ήταν πρόσωπα τα οποία φαίνεται ο Μαυρίκος να είχε στενές σχέσεις.

Κανείς πάντως από την ΝΔ εκείνη την εποχή δεν φαίνεται να απάντησε στο ερώτημα: τα χρήματα που πήγαν στον Μαυρίκο για ποιο λόγο πήγαν εκεί;

Τι γίνεται τελικά με την Novartis και πως συνδέονται όλα αυτά τα στοιχεία; Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, τα χρήματα που έπαιρνε ο Μαυρίκος για διαφημίσεις ή ως αποτέλεσμα εκβιασμού, ήταν τα χρήματα που ήθελε να μοιράσει η Novartis σε πολιτικούς και ο Μαυρίκος ήταν το διάμεσο για την συγκεκριμένη δοσοληψία.

Υπάρχουν ήδη πολιτικές αντιδράσεις για το θέμα και μια από αυτές είναι του Κου Στουρνάρα, ο οποίος θεωρεί ψευδή τα στοιχεία που προκύπτουν από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του FBI. Η υπόθεση φαίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και αν τελικά καταλήξει η δικαιοσύνη σε μια ανεπηρέαστη απόφαση από έξωθεν πολιτικούς επηρεασμούς, τότε ίσως αυτά που θα φανούν θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

 

 

Comments

  1. γιωργος    

    οθανατος του παναγιωτη ζωη για καπιους

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.