Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Kλείνω τα μάτια και αρχίζω να υπαγορεύω χωρίς ούτε που θα πάω, ούτε πολύ περισσότερο πού θα καταλήξω. Αυτός είναι φίλοι ο μοναδικός τρόπος, για να μπορέσεις να απομονωθείς από την ανοησία, που σαν τυφώνας μας περιβάλλει, από τη βλακεία και τις υπερφίαλες απόψεις που σαν κυκλώνας μας παρασέρνουν.

Πιστός όμως στο καθήκον και επειδή σας σέβομαι απολύτως, πιάνω την άκρη του νηματος, τραβώ το κουβάρι και λέξη με τη λέξη οι σκέψεις ξεδιαλύνονται.

Το σημερινό γεγονός που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, να επικεντρώσετε σ’ αυτό την προσοχή σας, είναι τα πάθη της ελληνικής γλώσσας. Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς -και ειδικά σε επίσημα στέκια- ακούς τόσες ελληνικούρες, βλέπεις τόσους και τόσους βιασμούς της άμοιρης της γλώσσας, που τελικά καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι, το παν έχει χαθεί στην Ελλάδα!

Βέβαια δεν είναι έτσι. Από κάποιους πυρήνες, σε κάποιες γήινες γωνιές, ή στα βάθη του πελάγου, ακούς ατόφια τη γλώσσα μας, συνεγείρεσαι και αισιοδοξείς.

Ο Ελύτης το είχε εντοπίσει αυτό γράφοντας για τον «Μήτσο με το αλυσιδάκι στο λαιμό» που έβγαζε με τα δίχτυα του τέσσερα πέντε αρχαία ελληνικά.

Το βρίσκω κι εγώ στην Κρήτη όταν κουτουλώ σε ομηρικές λέξεις, όταν ακούω να ορκίζονται στο Δία, όταν το «φάσκω» αντικαθιστά πλήρως το «σου λέω».

Θα μου πείτε τώρα και το καταλαβαίνω: Γιατί τόσο πάθος για τη γλώσσα ρε φίλε; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και αρκεί να μόνο να την συνειδητοποιήσετε: Επειδή αν χάσομε τη γλώσσα παύομε να υφιστάμεθα και ως έθνος. Αυτήν την γλώσσα που άντεξε σε τόσους και τόσους κατακτητές, σας καλώ να προστατεύσομε.

Δέχεται αυτήν την στιγμή την πιο ύπουλη επίθεση απ’ όσες έχει δεχτεί στην ιστορία των πέντε και βάλε χιλιάδων χρόνων.

Κηρύξτε λοιπόν μια εκστρατεία για να την υποστηρίξετε ο καθένας χωριστά. Δεν είναι ανάγκη να είσαστε φιλόλογοι. Αρκεί μόνο να την αγαπήσετε. Τότε τίποτα μα τίποτα δε φοβόμαστε.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Δέχεται αυτήν την στιγμή την πιο ύπουλη επίθεση απ’ όσες έχει δεχτεί στην ιστορία των πέντε και βάλε χιλιάδων χρόνων.

  Αμάν πια με το σύνδρομο καταδίωξης που έχουμε σαν έθνος. Ποιος επιτίθεται στην γλώσσα μας, πείτε μας, και κυρίως ΠΩΣ;

  Εγώ βλέπω να μαθαίνουν τα ελληνικά οι ξένοι (π.χ. οι περισσότεροι Έλληνες με τις πρόσφατες καταστάσεις στην Τούμπα, μάθανε τους νόμους οπλοφορίας, εγώ έμαθα κάτι ίσως πιο ενδιαφέρον: Οτι ο Αντελίνο Βιερίνια ξέρει ελληνικά https://www.youtube.com/watch?v=63mt3WsG84Q ) και αρκετά παιδιά Ελλήνων να γράφουνε με greeklish, να μην ξέρουνε να βάλουνε 2 ιδέες στην σειρά, να μην μπορούνε να γράψουνε ή να διαβάσουνε πάνω απο 3 γραμμές κείμενο και δεν βάζουν τόνους πουθενά.

  Ποιος «επιτέθηκε» τάχα μου στην γλώσσα αυτουνού :

  https://i.imgur.com/HKd11TM.png

  Πείτε μας να πάμε να αμυνθούμε άμα είναι. Έτσι αόριστα δεν γίνεται δουλειά.

  Μήπως ή αλήθεια είναι πιο απλή; Οτι κανένας δεν επιτίθεται στην γλώσσα μας, εκτός από την ίδια μας την κοινωνία που δεν την νοιάζει πλέον τίποτα;
  Το να μην έχουμε τα κότσια να αναλάβουμε την ευθύνη και να το πετάμε το πρόβλημα σε αόριστους εξωγενείς παράγοντες δεν είναι καθόλου παράδοξο για την Ελλάδα εξάλλου (θυμηθείτε και την φράση «μας ψεκάζουνε». Ε, ναι, τι, να παραδεχθούμε οτι είμαστε τόσο βλάκες; Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει, οσοδήποτε απίθανο) .

  Για δείτε λίγο τι λέει ο φιλέλληνας Νιγηριανός που είχε το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια:
  https://www.youtube.com/watch?v=fyAtoPmUq_4

  Επίθεση μας κάνουνε, ε; Μπααααα.

  1. Άνα Ζουμάνη    

   Λέει πουθενά ότι η επίθεση γίνεται από το εξωτερικό; Όπως είπα και χθες, και η αντιπάθεια, στην συγκεκριμένη περίπτωση για τους Έλληνες τυφλώνει. Δεν είναι καθόλου καλός οδηγός της κρίσης 😀 😀 😀

   Άνα Ζουμάνη
   1. Oraia ta lete re    

    > Λέει πουθενά ότι η επίθεση γίνεται από το εξωτερικό;

    Γιατί είπα εγώ τίποτα για το εξωτερικό; Είπα «εξωγενείς παράγοντες», εννοώντας εξωγενείς εν σχέση με αυτούς που νοιώθουν οτι τους επιτίθεται κάποιος.

    Δεν λέει ΠΟΥΘΕΝΑ το αρχικό άρθρο από που γίνεται η όποια επίθεση και αυτό είναι το πρόβλημά μου. Πάντα όλα είναι αόριστα, πάντα απο κάπου αλλού έρχονται, πάντα κάποιοι «μας επιτίθενται» (από εντός ή εκτός των τειχών, αδιάφορο) και όλα είναι στον αέρα, αρκεί να νοιώθουμε οτι κάποιοι άλλοι φταίνε για τα δεινά μας, κάποιοι άλλοι (ποιοι;) μας κυνηγάνε.

    Ε, λοιπόν, ας έρχεται η «επιθεση» και απο το εσωτερικό. Σε τι αλλάζει η ερώτησή μου «Ποιος «επιτέθηκε» τάχα μου στην γλώσσα αυτουνού» και σε τι αλλάζει το γεγονός οτι δεν δίδεται καμία απάντηση στο άρθρο – αλλά και γενικότερα;

    1. Άνα Ζουμάνη    

     πχ από τον ηλεκτρονικό ορθογράφο όταν γράφεις τα Ελληνικά που κάποτε έμαθες και δε μιλάμε για το 400π.χ (ελπίζω να μη χρειαστεί να σου το εξηγήσω και αυτό). Όμως δε σε κατηγορώ που δεν το ξέρεις, γιατί μπορεί εσύ να τώρα πηγαίνεις στο δημοτικό. Οι απορίες σου είναι μυστηριώδεις.

     Άνα Ζουμάνη
    2. Oraia ta lete re    

     > πχ από τον ηλεκτρονικό ορθογράφο όταν γράφεις τα Ελληνικά που κάποτε έμαθες

     Δεν έχω δει πολύ κόσμο να χρησιμοποιεί «ηλεκτρονικό ορθογράφο» στο internet. Μακάρι να το έκαναν, ίσως έτσι αρκετοί θα έβλεπαν οτι όσα γράφουν τόσο καιρό είναι μάλλον τελείως ανορθόγραφα.

     Αντ’αυτού όμως βλέπω συχνά προτάσεις με ορθογραφικά λάθη του στυλ : «Αν υξαιρα να χροισημοπειο οιλαικτρονοικω ωρθογραφω, θα ήχα μάθοι κε παίντε πράγματα».

     Αν αυτοί χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικό ορθογράφο» νομίζω οτι είναι ώρα να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω. :p

     > Οι απορίες σου είναι μυστηριώδεις.

     Ναι, μυστήριες απορίες έχω. Μας λέει κάποιος οτι η γλώσσα μας δέχεται «πιο ύπουλη επίθεση απ’ όσες έχει δεχτεί στην ιστορία των πέντε και βάλε χιλιάδων χρόνων», και εγώ έχω την μυστήρια απορία «ΠΟΙΟΣ μας επιτίθεται και ΠΩΣ»;

     Σκέψου να κάναμε καμία περίπολο στα σύνορα και ο ένας να φωνάξει «μας επιτίθενται!!!» και ο άλλος να ρωτήσει «που και ποιός;» και ο αρχικός να πει «μυστήριες απορίες έχεις!» :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.