Τηλεοπτικές άδειες

Ένα παιχνίδι καλά στημένο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Όλοι θέλουμε να ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία όπου ο νόμος σαν ένα σωστό και λειτουργικό όργανο θα μπορεί να κινήσει το κραταιό κράτος και τους μηχανισμούς του.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και δεν συμβαίνει γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσεις τη δημοκρατία και τον νόμο που υπηρετεί το κοινό συμφέρον εναντίον της κοινωνίας, αν απλά θέσεις κάποιες απαγορεύσεις ή κάποια μέτρα και σταθμά που στο ζύγι περισσότερο κακό θα κάνουν παρά καλό.

Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους.

Ο Ένας και πιο επικίνδυνος είναι όταν απλά παίρνεις αποφάσεις κατά το δοκούν και με την άδεια της σημαίας, εκεί πάμε προς την δικτατορία όπως την ξέρουμε.

Ο Άλλος και ίσως ο πιο επικίνδυνος τρόπος είναι όταν επικαλούμενος την Δημοκρατία φτιάχνεις ένα υποτιθέμενο προστατευτικό νομικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο που ενώ στην θεωρία λειτουργεί για το κοινό καλό, στην πράξη αυτό που κάνει είναι να καταργεί αυτονόητα δικαιώματα και ελευθερίες οι οποίες για κάποιο αόρατο λόγο μπορεί σε κάποια φάση να γίνουν καταχρηστικές.

Δυστυχώς αυτό που ζούμε μόνο στα χαρτιά και στην θεωρία μπορεί να εννοηθεί ως δημοκρατία γιατί στην πράξη είναι η πιο επικίνδυνη μορφή απολυταρχίας που μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα παιχνίδι καλά στημένο και μόνο αν αρνηθείς να το παίξεις ίσως κάτι αλλάξει.

Αυτό συνέβη και με τις τηλεοπτικές άδειες που από την ώρα που τέθηκαν σε ισχύ με τον τρόπο που τέθηκαν αυτομάτως το τηλεοπτικό τοπίο έγινε ιδιαίτερα φιλικό προς την κυβέρνηση.

Βέβαια και σε άλλες εποχές συνέβαινε το ίδιο, μόνο που τότε υπήρχαν ίσως και κάποιες όχι και τόσο τυχαίες εκλάμψεις ειλικρίνειας που τώρα έχουν παύσει να υπάρχουν.

Με τον ισχύοντα νόμο, αυτή την στιγμή, ένας τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να καταργηθεί άμεσα, άσχετα με την ιστορία του ή με το πόσους ανθρώπους μπορεί να απασχολεί και να τους θέσει εκτός αγοράς εργασίας εν μια νυκτί.

Αυτό έγινε και με το κανάλι MEGA το οποίο ιστορικά είναι ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που λειτούργησε στην Ελλάδα, υπηρέτησε πιστά την βούληση των μνημονίων και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης που οδήγησε την χώρα στην σημερινή κατάσταση και τώρα που μάλλον οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται άλλο, απλά λόγο του ότι οι μέτοχοι του αποφάσισαν να μην καταθέσουν αίτηση για νέες τηλεοπτικές άδειες, το κανάλι βαράει κανονιά, αφήνοντας εκτεθειμένους 400 και εργαζόμενους.

Δυστυχώς αυτό που ζούμε μόνο στα χαρτιά και στην θεωρία μπορεί να εννοηθεί ως δημοκρατία γιατί στην πράξη είναι η πιο επικίνδυνη μορφή απολυταρχίας που μπορεί να υπάρξει. Είναι ένα παιχνίδι καλά στημένο και μόνο αν αρνηθείς να το παίξεις ίσως κάτι αλλάξει.

Ο χρόνος και ο καιρός έχουν γυρίσματα και κάποια στιγμή αυτό θα αλλάξει, είναι φυσικός νόμος, όμως ο φυσικός αυτός νόμος θέλει και ανθρώπους που θα κάνουν την αλλαγή με την μη συμμόρφωση στους κανόνες.

Ελπίζω σύντομα να βρεθεί το θάρρος και η βούληση για αυτή την άρνηση γιατί πάντα θα υπάρχουν και χειρότερα.