Τα ονόματα

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοκότου βρήκα μια καλή μου φίλη στο δρόμο, την αγκάλιασα, τη φίλησα και της είπα χρόνια πολλά, μια και τη λένε Εύα. -Ευχαριστώ πολύ Κωστή μου, μου είπε, αλλά δε γιορτάζω σήμερα. Το όνομά μου, ξέρεις, είναι Ευανθία.

Εντάξει κι όλα καλά! Χρόνια πολλά της είπα της γυναίκας, που είναι μια ευχή, που έστω ερμηνεύεται και από τη σημαντική ημέρα, την 25η Μαρτίου.

Όμως γιατί ρε παιδιά αλλάζομε με τόση ευκολία τα ονόματά μας; Η αγαπημένη μου Άνα, είναι Αναστασία. Αλλά ένας Σάκης μπορείτε εσείς να μου πείτε πόθεν προέρχεται; ένας Μάκης; Ένας Λάκης, ένας Σούλης, μία Πόπη, μια Λίτσα;

Δε θέλω τώρα να επεκταθώ σε υπέροχα ονόματα που τα ‘χουν κυριολεκτικά σακατέψει για να φανούνε «μοντέρνοι». Φανταστείτε τώρα, ρε φίλοι, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να τον φώναζαν Άκη, τον Αθανάσιο Διάκο, Σάκη και τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, Τάκη.

Χαμογελάσατε; Εγώ ειλικρινά καθόλου. Ο πατέρας μου κι ο γιος μου ήταν Αριστοτέλης και έτσι παρέμειναν. Τέλος πάντων όμως, δεν είναι το φόρτε μου η ονοματολογία και αναγκάζομαι να σταματήσω.

Όπως και να το κάνετε, εγώ θα εξακολουθήσω να αναζητώ τα αληθινά σας ονόματα, και να τιμώ εσάς κι αυτά.
Το πρόβλημα είναι πού θα τα βρω μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα -ας τα πούμε παρατσούκλια- για να ησυχάσομε.

Εγώ πάω για ύπνο παιδιά.
Άλλωστε είμαι ικανοποιημένος. Μπορείτε να με λέτε και Κωνσταντίνο και Κωστή και Κώστα, αλλά όχι Ντίνο.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Αλλά ένας Σάκης μπορείτε εσείς να μου πείτε πόθεν προέρχεται; ένας Μάκης; Ένας Λάκης, ένας Σούλης, μία Πόπη, μια Λίτσα;

  Εδώ έχουμε πρόεδρο Δημοκρατίας που τον λένε Πάκη, τι να λέμε τώρα. :p
  Προκόπης, Προκοπάκης, Πάκης (σύμφωνα με την κοινή λογική. Ο Τζίμης Πανούσης είχε άλλη θεωρία επι του συγκεκριμένου). Άνθρωπος με κάτασπρα μαλλιά και με τέτοια θέση και να θέλει να τον λένε «Πάκη»;

  Δεν είναι λοιπόν μόνο ο μοντερνισμός το θέμα (γιατί και ο κύριος Παυλόπουλος δεν είναι μοντέρνος), είναι ο νεανισμός. Ο φόβος των γηρατιών. Τα παρατσούκλια αυτά τα κρατάνε ακόμη και σε μεγάλη ηλικία για να νοιώθουν πιο νέοι.

 2. Άνα Ζουμάνη

  Άνα Ζουμάνη    

  Συνήθως μας τα αλλάζουν τα ονόματα για χαϊδετικούς λόγους και μεγαλώνοντας έρχεται η αποξένωση από τα αληθινά μας ονόματα. Εμένα μου συνέβει στο δημοτικό να μη θυμάμαι καν το όνομά μου.
  Αργότερα η μητέρα μου, μου εξήγησε ότι θα το κόβανε που θα το κόβανε το όνομά μου οι Έλληνες συγγενείς, ήδη κάποιοι είχαν αρχίσει να με φωνάζουν «Σουλίτσα», οπότε εκείνη επέβαλλε το «Άνα» έχοντας στο μυαλό της την ελληνική πρόθεση «ανά» που πολύ της άρεσε γιατί συνδέεται με πολλά σημαντικά πράγματα.
  Και καλά έκανε δηλαδή η γυναίκα γιατί σούλα, σούλα, λάκης, λάκης, στο τέλος λάκης θα γίνεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.