Τα νέα στοιχεία για την πτώση του Μιράζ και κάποιες παράπλευρες πολιτικές ενδείξεις.

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το θέμα της πτώσης του Μιράζ βορειοανατολικά της Σκύρου, είναι ένα θέμα το οποίο έχει πολλές προεκτάσεις και ευτυχώς από χθες και τα ΜΜΕ της Ελλάδας υπήρξαν συγκρατημένα ως προς τις εκτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν για το θέμα, η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους έγινε εξαιτίας των νεφώσεων που επικρατούσαν στην περιοχή οι οποίες μπέρδεψαν τον χειριστή κάνοντας τον να χάσει ύψος χωρίς να το καταλάβει με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πέσει στην Θάλασσα χωρίς να του αφήσει η συνθήκη κάποιο χρόνο αντίδρασης.

Ενώ από την Πέμπτη το βράδυ είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του Έλληνα πιλότου, το πρωί της παρασκευής βρέθηκε η σωρός του από αλιευτικό σκάφος στην Σκύρο. Χθες από της έρευνα που έγινε στην περιοχή, είχαν βρεθεί κάποια προσωπικά αντικείμενα του Γιώργου Μπαλταδώρου.

Για να μην παρεξηγούμαστε, ο Γιώργος Μπαλταδώρος εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους Έλληνες πιλότους, με αρκετή εμπειρία και ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» και τις δηλώσεις έμπειρων πιλότων η απώλεια προσανατολισμού λόγω παραίσθησης ήταν η κύρια αιτία που δημιούργησε αυτό το τραγικό συμβάν.

Όπως μαθαίνουμε κατά την επιστροφή των δύο αεροσκαφών στην βάση τους, μπήκαν σε σύστημα νεφώσεων και όπως αναφέρεται ο δεύτερος πιλότος του σχηματισμού όταν αντιλήφθηκε ότι έχασε την επαφή με το μοιραίο αεροσκάφος, απαγκιστρώθηκε και κέρδισε ύψος, κάτι που έσωσε την ζωή του την τελευταία στιγμή.

Ένα ακόμα στοιχείο που συμφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις είναι και το ότι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους δεν ανέφερε βλάβη πριν την πτώση κάτι που δείχνει ότι όλα έγιναν σχεδόν ακαριαία.

Φεύγοντας από το τραγικό συμβάν μπορούμε να κάνουμε και κάποιες μικρές πολιτικές παρατηρήσεις οι οποίες λίγο ή πολύ, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ενδιαφέρον λοιπόν εδώ, το οποίο μπορεί να περάσει και στα μικρά γράμματα είναι ότι συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου πιλότου, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ και μέσω αυτού και ο Πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν,  σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην οποία όπως αναφέρθηκε τέθηκε και το θέμα των δύο Ελλήνων που κρατούνται από τους Τούρκους.

Η είδηση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον εφόσον δείχνει πως η Τούρκικη πλευρά, τουλάχιστον σε θέμα εντυπώσεων προσπαθεί να δείξει ότι δεν έχει εχθρικές διαθέσεις, τουλάχιστον αυτή την στιγμή.

Αυτό φάνηκε και από την Πέμπτη το βράδυ, όπου λίγα λεπτά μετά την πτώση του αεροσκάφους τα Τούρκικα ΜΜΕ έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν υπήρχε Τούρκικο αεροσκάφος στην περιοχή.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν την καλύτερη εποχή τους όμως δείχνει ότι τουλάχιστον για τις προσεχείς ημέρες δεν θέλει κανείς να σηκώσει τους τόνους.

Παρόλα αυτά η θλίψη για τον άδικο χαμό του Έλληνα πιλότου, βαρύνει την ατμόσφαιρα γιατί ό,τι και να έγινε εκείνη την νύχτα, όποιος και να ήταν ο λόγος που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους, ένας νέος και ικανός άνθρωπος, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας και το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να μην υπάρξουν και άλλες τέτοιες άδικες απώλειες.