Τα δέντρα και ο θάνατος – Ένα σπάνιο βιωματικό βιβλίο

??? ????????????????
??? ????????????????

Η Χριστίνα Τσερκέζη είναι συνάδελφος που ζει και εργάζεται στην Κύπρο κι ένας άνθρωπος σπάνιος με καρδιά που χωράει όλο τον πλανήτη. Τη γνώρισα ως αρχισυντάκτη μου όταν εργαζόμουν στα περιοδικά στις «Ειδικές Εκδόσεις» και την Κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής».

Αναπτύξαμε σταδιακά μια φιλία ανεκτίμητη και μια συνεργασία που μου έχει μείνει αξέχαστη. Δεν ξεχνώ όμως κάποια στιγμή που μου εξομολογήθηκε μια αλήθεια της ζωής της τόσο συγκλονιστική που κοντά δέκα χρόνια μετά τη θυμάμαι σαν τώρα. Στην Αλβανία όπου μεγάλωσε την βλέπανε σαν Ελληνίδα, στην Ελλάδα ως Αλβανίδα και στην Κύπρο ως… «καλαμαρού». Διότι η Χριστίνα έζησε και στις τρεις χώρες. Αυτή η εξομολόγηση μου θύμισε την ατάκα από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» που αφορούσε τους Κωνσταντινουπολίτες και έλεγε «οι Τούρκοι μας έδιωξαν σαν Έλληνες, και οι Έλληνες μας υποδέχτηκαν σαν Τούρκους»…

Ο πατέρας της λοιπόν, Πέτρος Τσερκέζης, έγραψε ένα βιβλίο βιωματικό με τίτλο «Τα δέντρα και ο θάνατος» και αφορά τα όσα έζησε στη Βόρειο Ήπειρο όπως αναφέρει η Χριστίνα:

«Μια συλλογή πεζογραφημάτων με μνήμες και βιώματα από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Βόρειο Ήπειρο, ένα ξεχασμένο κομμάτι του ελληνισμού, που κατάφερε να διατηρήσει την ελληνική ψυχή ακόμα και κάτω από το ολοκληρωτικό δικτατορικό καθεστώς της Αλβανίας». Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άλλωστε» και θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στο Αρχοντικό Αξιοθέας στη Λευκωσία.

Αυτό το βιβλίο ανήκει στη σπάνια κατηγορία εκείνων που δεν σου δίνουν τη δημιουργική ευκαιρία να το γράψεις για δεύτερη φορά. Ξεχειλίζει από αγάπη και λεβεντιά, αξιοπρέπεια και αγαθότητα ανθρώπων που φόρεσαν το πεπρωμένο τους σαν τη μοναδική ασπίδα και μανδύα σωτηρίας. Αγνοί άνθρωποι μιας άλλης, σχεδόν άγνωστης, ξεχασμένης και παραμελημένης Ελλάδας. Ρινίσματα και εικόνες μακελεμένου βίου και ιστορίας. Με όλες τις καταιγίδες των καιρών, τις καταδιώξεις και τη συμπαντική απομόνωση, αυτή σημαδεύτηκε ανεπανόρθωτα. Την σημάδεψε ο θάνατος, αλλά άντεξε. Είναι βαθύρριζη η ιερά φηγός, η προφητική δρυς του Δία της Ηπειρώτικης φυλής.

Τα βιωματικά βιβλία είναι τα μόνα που γράφουν την πραγματική ιστορία και τέτοιου επιπέδου γραφής, είναι σπάνια. Να το πάρετε.