Τί κάνετε μωρέ…

Η κοπή των δέντρων στην οδό Ίδης αποτελεί περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Μερικές φορές η επιστήμη (πόσο μάλλον η δημοσιογραφία) σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο βαθυστόχαστη σκέψη και πόσα κιλά πτυχία εργολάβων και αντιδημάρχων χρειάζονται για να δεις ότι στο Ηράκλειο δεν περισσεύει ΟΥΤΕ ΕΝΑ δέντρο.

Το Ηράκλειο με βάση τις επίσημες μετρήσεις διαθέτει ένα (1) τετραγωνικό μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο. Για να ζήσεις αξιοπρεπώς σε μια πόλη απαιτούνται τουλάχιστον 9τ.μ., σύμφωνα με τα ελάχιστα δεδομένα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Αθήνα είναι κοντά στα 3τ.μ., η Θεσσαλονίκη λίγο πάνω από τα 2,5. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στα 7τ.μ. Στη Ζυρίχη σε κάθε κάτοικο αναλογούν 35τ.μ. πρασίνου και στην Ουάσιγκτον 50τ.μ..

Όχι δέντρο, ούτε φύλλο δεν περισσεύει εδώ. Κι αυτά που πέφτουν κάτω, οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι θα έπρεπε να τα μαζεύουν και να τα διατηρούν μέχρι να μαραθούν εντελώς.

Εντάξει, ονειρεύομαι. Ποτέ δεν θα γίνει Ζυρίχη το Ηράκλειο. Αλλά το 1τ.μ. πρασίνου που αναλογεί στον καθένα μας σε αυτή την πόλη είναι χαμηλότερο ακόμα και από πόλεις που χτίστηκαν μέσα στην έρημο.

Όχι δέντρο, ούτε φύλλο δεν περισσεύει εδώ. Κι αυτά που πέφτουν κάτω, οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι θα έπρεπε να τα μαζεύουν και να τα διατηρούν μέχρι να μαραθούν εντελώς.

Η κοπή των δέντρων στην οδό Ίδης αποτελεί περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα και δημιουργεί ερωτήματα για τη συναίσθηση της πραγματικότητας της πόλης που (δεν) έχουν αυτοί που τη διοικούν.

Κυρίως όμως δημιουργεί την ανάγκη για μια σαφή δέσμευση για τη συνέχιση των έργων «ανάπλασης»: Οτι δεν θα κόψετε ούτε ένα δέντρο παραπάνω στη Δικαιοσύνης ή όπου αλλού περάσουν οι μπουλντόζες.

Θα τα μετράμε κάθε μέρα. Και θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το ένα ρημάδι τετραγωνικό μέτρο πρασίνου που αναλογεί στον καθένα μας.