Συριζα – Ποτάμι, νέο πολιτικό φλέρτ;

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Λέτε αυτός να είναι ο νέος κυβερνητικός εταίρος του Συριζα σε πιθανή επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος, όταν και εάν αυτή γίνει;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε πρόταση νόμου για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Πρωθυπουργός, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για την πρόταση, επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν την Δευτέρα να συναντηθούν για να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός αναλυτικά για την πρόταση.

Με αυτή την κίνηση, και αν όντως ψηφιστεί μια τέτοια πρόταση, τα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης λύνονται από την ευθύνη της μονομέρειας των αποφάσεων, εφόσον την ευθύνη για τέτοια ζητήματα θα την έχει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο η κυβερνητική πλευρά.

Η πρόταση έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και παραμένει στον αέρα, και την Τετάρτη ο Κος Θεοδωράκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των σημαντικών εξωτερικών προκλήσεων με την μεγαλύτερη εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Όπως ο ίδιος δήλωσε  «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να διαχωρίσουμε τα μείζονα εξωτερικά θέματα από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση έκανε λόγο για επιβεβλημένη πλέον συζήτηση την οποία «επιβάλλουν τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας».

Το πολιτικό φλέρτ μεταξύ Ποταμιού και ΣΥΡΙΖΑ ίσως δείχνει την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα στις επόμενες εκλογές, αλλά και τις νέες συμμαχίες που πιθανώς να προκύψουν.

Ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ από την συγκυβέρνηση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, και χωρίς να είναι γνωστά αυτή την στιγμή δημοσκοπικά στοιχεία για την κατάσταση των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων, αναμένεται μεγάλη πτώση στους ΑΝΕΛ και στην ήδη σχεδόν οριακή είσοδο τους στην βουλή στις προηγούμενες εκλογές με ποσοστό 5,22%

Πιθανώς λοιπόν ετοιμάζονται νέες συμμαχίες, οι οποίες φαίνεται να συμφέρουν και τις δυο πλευρές, γιατί από την στιγμή που έγινε ο ενιαίος φορέας του κεντρώου χώρου το ποτάμι με τα χαμηλά ποσοστά που εισέπραξε αυτομάτως παραγκωνίστηκε και σταμάτησε να είναι μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Τώρα, με τα μεγάλα εθνικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, τα μεγαλύτερα ίσως από την εποχή της Χούντας και την κατάλυση της την οποία ακολούθησε η εισβολή στην Κύπρο το 74, ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκει μια πολιτική ευκαιρία να δείξει εθνικό ανάστημα.

Χαρακτηριστικό για την διαφοροποίηση του από τον υπόλοιπο κεντρώο χώρο είναι και το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ανοιχτή ρήξη των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο νεοϊδρυθέν κίνημα Αλλαγής και των προσκείμενων στο Ποτάμι, ειδικά μετά την κατάργηση των προσυμφωνημένων από την ίδρυση του κινήματος  καταστατικών διαδικασιών από την Φώφη Γεννηματά, και την αυτονόμηση στις απόψεις του Κου Θεοδωράκη στο Σκοπιανό, στην Ελληνοτουρκική κρίση αλλά και στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους, όπως και στο θέμα της Novartis και στην πρόταση εξεταστικής που κατέθεσε η αντιπολίτευση για τρεις υπουργούς της κυβέρνησης.

Όπως λέει και ο λαός, ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται, και εδώ υπάρχει ένα πολιτικό φλέρτ το οποίο πιθανώς θα καταλήξει σε αρραβώνα. Πάντως οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και αυτή την στιγμή, ειδικά στα εθνικά ζητήματα, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται εθνική συνεννόηση αλλά και μια γραμμή η οποία θα είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας.

Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να το προσέξει πολύ καλά η κυβέρνηση, γιατί εδώ δεν συγχωρούνται λάθη ή παρανοήσεις σε στυλ δημοψηφισμάτων που άλλα αποτελέσματα βγάζουν και άλλα θέλουν να εννοηθούν.