Συνάντηση Ερντογάν-Τίλερσον, μια συνάντηση γεμάτη ερωτηματικά

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο Υπ. Εξ. Των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συναντήθηκε με τον ομόλογό του και τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κυρίως για το θέμα της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τουρκίας και του νέου συμμάχου των ΗΠΑ των Κούρδων. Σίγουρα στο τραπέζι τέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τους ενεργειακούς αγωγούς αλλά και την κρίση με την ΕΝΙ και το Γεωτρύπανο, το οποίο δεν μπορεί να κάνει τις έρευνες του στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαιτίας της απαγόρευσης πρόσβασης στο οικόπεδο από τον Τούρκικο στόλο.

Η Τουρκία φοβάται ότι μια μέρα η βοήθεια των Αμερικάνων θα οδηγήσει στην γέννηση ενός Κουρδικού κράτους, ένα σενάριο το οποίο ακούγεται πολύ και μάλλον είναι στα σχέδια των Αμερικανών.

Για αυτό η Τουρκία έστειλε στρατό να κτυπήσει τους Κούρδους, κάτι που αποδυνάμωσε τον αγώνα τους εναντίων των Τζιχαντιστών και έκανε το Πεντάγωνο να διαμηνύσει στην Τουρκία να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Κάπου εκεί ήρθε και το Οθωμανικό χαστούκι προς την Αμερική του Ερντογάν, το οποίο δεν είναι γνωστό αν τέθηκε στο τραπέζι.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι κτίζουν έναν στρατό τρομοκρατών στα σύνορα της, και ότι αυτό προέρχεται από μια φίλια δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία.

Εμμέσως ο Ερντογάν απείλησε ότι μπορεί να φύγει από την συμμαχία εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της Τουρκίας.
Το ραντεβού του Ερντογάν με τον Τίλερσον θα ακολουθήσει και ένα νέο ραντεβού με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας H.R. McMaster, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι οι δεσμοί φιλίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, και μπορούν ή να διορθωθούν οι σχέσεις τους ή να σπάσουν τελείως.

Μεγάλη αίσθηση στην συνάντηση Ερντογάν και Τίλερσον η οποία συζητήθηκε και από τα Αμερικάνικα ΜΜΕ έκανε η απουσία μεταφραστή από το State Department, κανέναν σύμβουλό του ούτε και γραμματέα για να κρατάει σημειώσεις.

Την μετάφραση στην συνάντηση έκανε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. και είναι η πρώτη φορά που σε μια τόσο σημαντική συνάντηση δεν υπήρξαν παρόντες αυτοί οι άνθρωποι.

Επίσης ένα άλλο πολύ μεγάλο ερωτηματικό τίθεται και στο ότι μετά την συνάντηση οι δύο άντρες δεν έκαναν δηλώσεις.

Για αυτό το σπάσιμο του πρωτοκόλλου ο Τίλερσον απάντησε ότι έχουν αγαστή συνεργασία με τον ομόλογο του και δεν χρειαζόταν κάτι άλλο, όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι η συνάντηση που είχαν ήταν τελείως «κλειστού» τύπου και πιθανώς δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να υπάρχουν διαρροές.

Αυτή η συμπεριφορά του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. δεν είναι καθόλου εύκολο να εκτιμηθεί, όμως αν συνεκτιμηθεί με τα υπάρχοντα στοιχεία που μπορεί κανείς να πάρει από το γενικό κλίμα στο οποίο βρέθηκαν οι δύο άντρες, μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι μάλλον στην πολύωρη συνάντηση η οποία κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες με το ομόλογο του και με τον Ερντογάν, αυτά που συζητήθηκαν δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Αυτό ίσως φαίνεται και από την στάση που κράτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος στην συνάντηση που είχε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, η οποία έφτασε μάλλον σε αδιέξοδο.

Αν λοιπόν τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα, το πιο πιθανό συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να απομονώνεται από την Δύση, κάτι που δεν θα ευνοήσει καθόλου της φίλιες σε αυτήν χώρες οι οποίες και αυτές συνορεύουν με την Ελλάδα.

Φυσικά, για να συμβαίνει αυτό, και η Τουρκία να έχει πάρει αυτόν τον δρόμο κάποιες διαπιστεύσεις έχει από κάπου οι οποίες της δίνουν αυτή την δύναμη, όμως σε ένα τόσο περίεργο παιχνίδι, πάντα τα σενάρια γράφονται από τους ισχυρούς και πολλές φορές αυτοί που τα ακολουθούν δεν γνωρίζουν την κατάληξη τους.

Ίσως υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν καλύτερα την επίσκεψη το Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα τα οποία λύνουν πολλά ερωτηματικά.

Αν λοιπόν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι ανήκει στους ισχυρούς πλανάται πλάνην οικτρά, εμείς πάντως, όπως έλεγε κα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανήκουμε εις την Δύσην.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Αν λοιπόν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι ανήκει στους ισχυρούς πλανάται πλάνην οικτρά

  ξέρουν οτι δεν είναι στους ισχυρούς, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει οτι δεν προσπαθούν να μπούνε.

  Υ.γ.
  Μια μικρή διόρθωση:
  Τίλλερσον λέγεται ο άνθρωπος.
  Τάιρελσον γράφει ο τίτλος
  Τάιλερσον γράφει το άρθρο.

  1. Οδυσσέας Γραμματικάκης    

   Ευχαριστούμε για τη διόρθωση. Το άρθρο ενημερώθηκε.

   Εκ του τυπογραφείου.

   Οδυσσέας Γραμματικάκης

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.