Στο βάθρο της ευφυΐας

Άνα Ζουμάνη
Άνα Ζουμάνη

Υπάρχουν δύο είδη ιδιοφυϊών ανθρώπων. Εκείνοι που ανακαλύπτουν ένα καινούριο -φυσικό- πράγμα και εκείνοι που μπορούν να το καταλάβουν, να το επεξεργαστούν και να το αξιολογήσουν καταλλήλως.

Η πίστη στη ευφυΐα του άλλου είναι το δεύτερο σκαλοπάτι στο βάθρο της ιδιοφυΐας. Η πίστη στην καινούρια γνώση είναι λίγο υποτιμημένη, θαρρώ. Όμως όπως και να ΄χει, η πίστη αυτή είναι ο δεύτερος βαθμός μεγαλοφυΐας.

Οι άλλοι είναι σκεπτικιστές, δηλαδή όχι ευφυείς.
Μετά υπάρχουν οι ακόλουθοι των απατεώνων. Εκείνοι είναι κάτι ηλίθιοι που υπηρετούν δειλά κάποιους άλλους που τους μοιάζουν, δηλαδή το ίδιο δειλούς και ηλίθιους.   Ζούνε με την ελπίδα ότι θα τους πάρουμε σοβαρά, επειδή ακολουθούν σοβαρά κάποιον που δεν μπορείς να πάρεις σοβαρά.

Όμως όλα είναι γραμμένα στου θεού το τεφτέρι και όλα, τα πάντα -πραγματικά και μη πραγματικά- υποτάσσονται στο τεράστιο αυτό βιβλίο. Όλα τα νούμερα θα αποκαλυφθούν, τα αληθινά και τα ψεύτικα, ως εκ τούτου ας είμαστε και λίγο μοιρολάτρες.

Να εκμεταλλεύεσαι εξελικτικούς κύκλους είναι μια μεγάλη ανηθικότητα.
Αν πολεμάς για της «καρδιά της γυναίκας» πχ, πρέπει να έχεις ματώσει πολλάκις στη διάρκεια της τρομακτικής σου ζωής… και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.
Οι απατεώνες όμως και οι ακόλουθοί τους, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν το καταραμένο τους καθήκον με ό,τι αυτό κοστίσει. Ο εξερευνητής και ανακαλύπτης υποφέρει και μαζί του υποφέρουν και οι πιστοί του, αλλά τον επιδέξιο εκμεταλλευτή τον ενδιαφέρει μόνο να κερδίσει από αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και στις τέχνες. Τα σχέδια του θεού δεν ενδιαφέρουν κανέναν -η μάλλον λίγους- και ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει τον λανθάνοντα εαυτό του… με την τέχνη.

Το φρικιό δεν είναι οπωσδήποτε μεγαλοφυΐα, αν και υπήρξαν μεγαλοφυΐες που ήταν φρικιά. Όμως ήταν φαινομενικά φρικιά, διότι πίσω τους θρόνιαζε ο θεός και η φύση, έστω και με γκροτέσκες μορφές.

Υπάρχει η μέθη με την οποία συνθέτεις συμφωνίες και υπάρχει η μέθη με την οποία ξερνάς τα άντερά σου. Και τα δύο μέθη είναι, έκσταση, υπερβολικές καταστάσεις. Αλλά μέθη δεν είναι ίσον μέθη -και δεν γράφει ο κάθε μεθυσμένος μεγαλειώδη τραγούδια στο μοναχικό του δωμάτιο.