Στήβεν Χώκινγκ

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Είχα ομολογουμένως τη μεγάλη τύχη να ανταλλάξω δυο κουβέντες μαζί του όταν πριν από 20 χρόνια περίπου είχε έρθει στο Ηράκλειο, προσκεκλημένος του αδερφού μου, προκειμένου να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Βέβαια δεν ανταλλάξαμε μυστικά του σύμπαντος αλλά όταν του είπα «καλώς ορίσατε» με κοίταξε με ένα βλέμμα που περιέκλειε όλες τις θεωρίες του και μου απάντησε με ένα λακωνικό «Ευχαριστώ, ξέρετε ότι ζείτε σε ένα διακεκριμένο νησί».

Σήμερα που ακόμη ταξιδεύει στο Σύμπαν, θα ‘θελα κι εγώ με τη σειρά μου, να αποχαιρετήσω τον διακεκριμένο αστροφυσικό και να του ευχηθώ μια καλή διαμονή στον κόσμο του.

Δεν είμαι ασφαλώς σε θέση να κρίνω το πόσο μεγάλος επιστήμονας ήταν ο Στήβεν Χώκινγκ. Αυτό είναι άλλο έργο. Μπορώ όμως με απόλυτη κατηγορηματικότητα να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν ένας σπουδαίος Άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ενώ όταν προσβλήθηκε από την ασθένεια, οι γιατροί του έδιναν τρεις μήνες ζωής, κατόρθωσε να ζήσει μέχρι τα 76 του χρόνια, να παντρευτεί δυο φορές, έκανε παιδιά και έσβησε στον ύπνο του, όπως μόνο οι αγαπημένοι του Θεού κατορθώνουν.

Αυτό είναι που κάνει εμένα τον αδαή, να θέλω να ξεπροβοδίσω σήμερα ένα διαπρεπέστατο επιστήμονα, μη έχοντας ούτε την παραμικρή ιδέα για το τι δίδαξε και που συνέβαλε. Όμως, έχω συνηθίσει στη ζωή μου, να θαυμάζω τα μεγάλα έργα στη λογοτεχνία, την Ποίηση ή την Επιστήμη και από και κάτω να αναζητώ, ανθρώπους, αντικρίσματα των έργων αυτών.

Ομολογουμένως αυτό δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια, ούτε και στέφεται πολύ συχνά από επιτυχία. Δεν επηρεάζομαι όμως από την προσωπική ζωή του λογοτέχνη, του ποιητή, ή του επιστήμονα μεγεθύνοντας, ή αναλόγως μειώνοντας το έργο τους. Ο Στήβεν Χώκινγκ μου έδωσε απάντηση στην αιώνια αυτή μου απορία.

Ξεπροβοδίζω λοιπόν τον άνθρωπο και του εύχομαι εκεί στο Σύμπαν που θα περιπατεί, να είναι ευτυχής. Αυτός είναι ο κόσμος σου, Στήβεν Χώκινγκ.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    ειλικρινά περίμενα να διαβάσω οτι κάπως φταίει και για αυτό η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και πως κάτι αόριστα καλύτερο θα μπορούσε να είχε γίνει, αλλά απογοητεύτηκα. :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.