Σκαλαθύρματα 31/1/2018

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

  • Ωραιότατες οι Αλκυονίδες ημέρες αλλά όπως ξαναγράψαμε ας ευδοκήσει ο Πανάγαθος να στείλει βροχές στην Ανατολική Κρήτη. Μπαρούτι δημητσανίτικο έχει γίνει η γη της. Κι οι αγρότισσες ψάχνουν να βρουν νερό για να ποτίσουν τις ελιές τους.
  • Όμως επειδή μιλάμε για νερά ξέρετε μήπως ότι κάτω από τη Μονή Τοπλού, το Παλαίκαστρο και το Βάι, υπάρχει μια τεράστια λίμνη με μεγάλο βάθος νερών; Αυτό θα μου πείτε δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Ασφαλώς και όχι. Το πρωτοφανές όμως είναι ότι το ρεύμα της λίμνης αυτής δεν κατευθύνεται από τα βουνά προς τη θάλασσα, αλλά, όπως διαπίστωσε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τη θάλασσα προς τα βουνά. Από πού λοιπόν έρχονται τα νερά αυτά; Υπάρχει κανείς για να μας φωτίσει;
  • Μια τρύπα στο Σαμπά που άνοιξε σκάβοντας ένας φίλος μου έγινε πηγάδι αρτεσιανό! Το περίεργο όμως είναι ότι το νερό το οποίο βγάζει συμπαρασύρει φουσκαλίδες μόλις έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι ή ο φίλος μου θα γίνει Σεϊχης και θα τον ξαναδώ με κελεμπία ή εγώ έχω παλαβώσει εντελώς πιά κι όλο νερά βλέπω.
  • Σκίζει η Κρήτη στην Τουριστική Έκθεση της Νέας Υόρκης. Χιλιάδες επισκέπτονται το περίπτερο της και τα ΜΜΕ την έχουν στο στόχαστρο (με την καλή έννοια). Λέτε ρε παιδιά να αρχίσουμε κι εμείς να την προσέχουμε όσο την προσέχουν οι ξένοι;
  • Ένας διαπρεπέστατος Έλληνας μουσικός – ίσως ο διαπρεπέστατος – ο Θανάσης Κλεώπας, επαινούσε χθές στο γραφείο μου την αναπληρώτρια Δημάρχου κυρία Αριστέα Πλεύρη. Είχε μια επαφή μαζί της και εντυπωσιάστηκε από το εύρος των γνώσεων και την αποφασιστικότητά της. Σωστά ρε Θανάση. Εγώ που την ξέρω από κοριτσάκι προσυπογράφω. Άλλωστε το χθεσινό χρονογράφημα του πατέρα μου για τη θειά μας τη Λουλούδα για χατήρι της αναδημοσιεύτηκε.