Σκαλαθύρματα 29/03/18

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

 • Ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαρρονίκος για μας τους Κρητικούς, μου έμαθε κάποτε μια μαντινάδα καθώς σκαρφαλώναμε στον Ψηλορείτη. Είναι μια από τις ελάχιστες που θυμάμαι παρά τις χιλιάδες που έχω ακούσει:
  Ένας ψαράς, γέρος ψαράς, μου ‘μαθε να ψαρεύγω
  και μου ‘πε στα ρηχά νερά ψάρια να μη γυρεύγω.
  Την αφιερώνω στους πολιτικούς μας.
 • Τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι έχει βάλει ο Δήμος, μπας και τελειώσει η πεζοδρόμηση της οδού Ίδης μέχρι το Πάσχα. Δύσκολο το εγχείρημα και μακάρι να τον βοηθήσουν και οι ευχές μας.
 • Το πρωί που έπινα τον καφέ μου στο Κοσμιρί, μια συμμορία από καμιά δεκαπενταριά πιτσιρίκια επέδραμαν για να αγοράσουν παγωτό. Η διδασκάλισα προσπαθούσε να τα βάλει σε τάξη, αλλά πιο πολύ τα φιλούσε παρά τους έκανε παρατηρήσεις. Να είσαστε πάντοτε καλά δασκάλα και παιδάκια. Ειλικρινά, μου φτιάξατε τη μέρα.
 • Ονειρεύτηκα χθες το βράδυ τον Ευγένιο Σπαθάρη να με διδάσκει πώς να παίζω Καραγκιόζη. Εξάντλησα την υπομονή του μέχρι να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι ήμουν ανεπιδεκτος μαθήσεως. Ο Θεός να τον έχει στα δεξιά του τον αείμνηστο. Γιατί μου έμαθε κάτι άλλο: Πώς και πόσο ν’ αγαπώ τον ατόφιο Έλληνα.
 • Δεν ξεκολλάει από το μυαλό μου η μέρα εκείνη του Πάσχα που θα πάμε με τον Φανούρη και την Εύα στο χωριό τους κάτω στη Μεσαρά. Αμάν ρε παιδιά, έχω σιχαθεί να μου χτίζετε μπετόν στα στήθη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *