Σκαλαθύρματα 29/03/18

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

 • Ο Νίκος Ξυλούρης, ο Ψαρρονίκος για μας τους Κρητικούς, μου έμαθε κάποτε μια μαντινάδα καθώς σκαρφαλώναμε στον Ψηλορείτη. Είναι μια από τις ελάχιστες που θυμάμαι παρά τις χιλιάδες που έχω ακούσει:
  Ένας ψαράς, γέρος ψαράς, μου ‘μαθε να ψαρεύγω
  και μου ‘πε στα ρηχά νερά ψάρια να μη γυρεύγω.
  Την αφιερώνω στους πολιτικούς μας.
 • Τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι έχει βάλει ο Δήμος, μπας και τελειώσει η πεζοδρόμηση της οδού Ίδης μέχρι το Πάσχα. Δύσκολο το εγχείρημα και μακάρι να τον βοηθήσουν και οι ευχές μας.
 • Το πρωί που έπινα τον καφέ μου στο Κοσμιρί, μια συμμορία από καμιά δεκαπενταριά πιτσιρίκια επέδραμαν για να αγοράσουν παγωτό. Η διδασκάλισα προσπαθούσε να τα βάλει σε τάξη, αλλά πιο πολύ τα φιλούσε παρά τους έκανε παρατηρήσεις. Να είσαστε πάντοτε καλά δασκάλα και παιδάκια. Ειλικρινά, μου φτιάξατε τη μέρα.
 • Ονειρεύτηκα χθες το βράδυ τον Ευγένιο Σπαθάρη να με διδάσκει πώς να παίζω Καραγκιόζη. Εξάντλησα την υπομονή του μέχρι να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι ήμουν ανεπιδεκτος μαθήσεως. Ο Θεός να τον έχει στα δεξιά του τον αείμνηστο. Γιατί μου έμαθε κάτι άλλο: Πώς και πόσο ν’ αγαπώ τον ατόφιο Έλληνα.
 • Δεν ξεκολλάει από το μυαλό μου η μέρα εκείνη του Πάσχα που θα πάμε με τον Φανούρη και την Εύα στο χωριό τους κάτω στη Μεσαρά. Αμάν ρε παιδιά, έχω σιχαθεί να μου χτίζετε μπετόν στα στήθη.