Σκαλαθύρματα 23/2/2018

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

  • Αυτές τις μέρες δεν φεύγει από το μυαλό μου η «λέσχη των 52» που είχε ιδρυθεί κάποτε Αθηναίους Δανδήδες κατοίκους του Κολωνακίου των Αθηνών. Λόγω ηλικίας κληθήκανε όλοι να υπηρετήσουν κατά τον πόλεμο της Αλβανίας. Όλοι πήγαν στην πρώτη γραμμή. Και γύρισαν στραπατσαρισμένοι μόνον οι μισοί. Αυτό για όσους αμφισβητούν ακόμη τις κρυμμένες ιδιότητες του Έλληνα!
  • Κυκλοφόρησε και σε φέιγ βολάν κατά του Νίκου Καζαντζάκη που διαφημίζει το βιβλίο του Μοναχού Ιωάννου Βράνου «Το πικρό πορτρέτο του απελπισμένου μισέλληνα Νίκου Καζαντζάκη». Είναι τόσο το μίσος και τόσες οι βρισιές κατά του χαώδη Κρητικού που εμείς αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι φωλιάζει στην ψυχή Ορθόδοξου μοναχού.
  • Η λαμπρή χθεσινή μέρα, που όμως θα στεγνώσει πάλι τη γη, μου θύμισε τις εποχές που κατεβαίναμε στον Κούλε ή στην Τρυπητή για να κολυμπήσουμε με τα παντελονάκια της γυμναστικής και να φάμε μετά ομελέτα με ντομάτα ή ντολμαδάκια γιαλαντζί, κάνοντας ηλιοθεραπεία. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που τηγανίζαμε και πατάτες μαζεύοντας θαλασσόξυλα και ξεραμένα φύκια για τη φωτιά. Τώρα το αμμούδι μπροστά στον Κούλε είναι ολοβρώμιστο, η δε Τρυπητή έγινε λιμάνι. Τι να κάνουμε; Τίποτα.
  • Πέρασε χθες από το γραφείο ένας πολύ στενός μας φίλος για να μας αναγγείλει ότι είναι σακασμένοι πια οι χοχλιοί που έχει μαζώξει και να μας καλέσει να μας κεράσει καφέ σε μια παραλία. Ρε Φανούρη και Εύα θα πάψετε να ξύνετε τις πληγές μας;
  • Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει ύμνους εκπληκτικής ποιήσεως, όπως είναι σε όλους γνωστό. Βεβαίως στην κορυφή οι ύμνοι του Ιωάννη του Δαμασκηνού που ήταν Έλληνας και Κρητικός και όχι από τη Δαμασκό όπως μαρτυρεί το προσωνύμιό του. Να μην τον επαινέσουμε λοιπόν ιδιαιτέρως και μεγάλη η Χάρη του;