Σκαλαθύρματα 21/03/18

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

 • Εάν οι πολιτικοί μας αρχηγοί ήταν έτσι όπως εμφανίστηκαν στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ποιος στην χάρη της Ελλάδας! Χιούμορ, ευφυία, καθαρές θέσεις και πλήρης έλλειψη από κορόνες, ήταν τα χαρακτηριστικά  των ομιλιών τους. Ο θεός να δώσει κοπέλια, να σας δούμε έτσι και στα μπαλκόνια.
 • Πολλές φορές ακούω στο δρόμο την έκφραση «που θα πάει, δε θα γυρίσει ο τροχός;». Ρε παιδιά, δε βάζετε ένα χεράκι να τον γυρίσετε μόνοι σας; Απλώσετε το χέρι σας να κόψετε το σύκο και μην περιμένετε να πέσει κάτω για να το φάτε.
 • Δεν θέλω να είμαι σχολαστικός αλλά εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν ακούω, ή  βλέπω ηλιθιότητες αποτυπωμένες στο χαρτί και στον προφορικό λόγο. Μια απ’ αυτές είναι και η κοινής χρήσεως φράση «επιστημονική φαντασία». Παιδάκια μου, όπως ξέρουμε από το δημοτικό η επιστήμη αποδέχεται μόνον ό,τι πειραματικά μπορεί να αποδειχτεί. Επομένως το επιστημονική φαντασία είναι όρος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Η φαντασία βοηθά την επιστήμη, η επιστήμη όμως σπανίως αποδέχεται τη συμβολή της.
 • Καθώς υπαγορεύω, απέναντί μου έχω το θρυλικό Αγγέλικα και πίσω απ’ αυτό μια καραβέλλα. Το πρώτο με τα ταξιδεύει μέχρι το Μπρίντιζι της Ιταλίας και η δεύτερη με ταξιδεύει μέχρι τις ΗΠΑ. Ειλικρινά προτιμώ αφάνταστα το πρώτο.
 • Σημειώστε από σήμερα μια ημερομηνία που σας υπόσχομαι ότι θα σας μείνει αξέχαστη: 17 Αυγούστου του 2018. Περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε εν καιρώ. Άλλωστε μόνο χθες κλείσαμε το Κηποθέατρο στο Ηράκλειο.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Εάν οι πολιτικοί μας αρχηγοί ήταν έτσι όπως εμφανίστηκαν στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ποιος στην χάρη της Ελλάδας! Χιούμορ, ευφυία, καθαρές θέσεις και πλήρης έλλειψη από κορόνες, ήταν τα χαρακτηριστικά των ομιλιών τους. Ο θεός να δώσει κοπέλια, να σας δούμε έτσι και στα μπαλκόνια.

  Αν ειρωνεύεστε, πάω πάσο.
  Αν ΔΕΝ ειρωνεύεστε, απλά να σημειώσω οτι το «κίνημα» χρησιμοποιεί ακόμη την λέξη «αλλαγή». Σαράντα χρόνια ακόμη να μάθουνε περί «βελτίωσης».

  Επίσης : https://www.youtube.com/watch?v=42A05hEKHXg
  εδώ να δείτε «χιούμορ». :p

  > Μια απ’ αυτές είναι και η κοινής χρήσεως φράση «επιστημονική φαντασία». Παιδάκια μου, όπως ξέρουμε από το δημοτικό η επιστήμη αποδέχεται μόνον ό,τι πειραματικά μπορεί να αποδειχτεί. Επομένως το επιστημονική φαντασία είναι όρος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Η φαντασία βοηθά την επιστήμη, η επιστήμη όμως σπανίως αποδέχεται τη συμβολή της.

  Ε;
  Είναι απλά άμεση μετάφραση του όρου «science fiction», δεν πρόκειται ούτε για «ανοησία», ούτε για κλάδο της επιστήμης αλλά της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ.
  Ο όρος «επιστημονική φαντασία» αναφέρεται σε βιβλία φανταστικού περιεχομένου, αλλά με επιστημονικό θέμα/υπόβαθρο όπως, π.χ. το «The gentle giants of Ganymede» του Hogan.
  Ο τίτλος σημαίνει «Οι ευγενικοί/καλοπροαίρετοι γίγαντες του Γανυμήδη» όπου Γανυμήδης εννοεί το φεγγάρι του πλανήτη Δία.
  Ναι, όλοι ξέρουμε οτι δεν υπάρχουν γίγαντες (πόσο δε μάλλον και καλοπροαίρετοι) στον Γανυμήδη, για αυτό λέγεται ΦΑΝΤΑΣΙΑ.
  Αλλά το βιβλίο είναι γραμμένο με πλήρη σοβαρότητα και με ένα επιστημονικά λογικό τρόπο, για αυτό λέγεται και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ.

  Ποιους γίγαντες της επιστημονικής φαντασίας να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Ιούλιο Βερν, τον Ασίμωφ, τον Αρθουρ Κλάρκ ή μήπως τον αρχαίο Λουκιανό με τα «Αληθή Διηγήματα» που ταξίδευσε στην Σελήνη;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.