Σκαλαθύρματα 19/2/2018

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

  • Καθαρά Δευτέρα σήμερα! Μια από τις πιο όμορφες ελληνικές παραδοσιακές γιορτές. Ο αστικός πληθυσμός θα ξεχυθεί στο εσωτερικό του Νομού, όπου συγγενής, κουμπάρος ή απλώς γνωστός κατοικεί. Βέβαια αν τους το επιτρέψει ο καιρός θα πάνε και σε κανένα χωράφι, να μαζώξουν ξυνίθρες και μανουσάκια αν βρουν. Το καθήκον τους όμως θα το επιτελέσουν. Θα κοπρίσουν καλά – καλά τη γη, με πεταμένα χάρτινα τραπεζομάντηλα, με πλαστικά ποτήρια και πιάτα, με αποφάγια και αποπιοτίδια. Χαίρε Έλληνα φυσιολάτρη!
  • Έπρεπε να πάω στο αεροδρόμιο χθες, Κυριακή βράδυ και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα, από την ερημιά όλων των δρόμων. Ούτε μηχανάκι δεν κυκλοφορούσε. Πήγα κι ήρθα κι άντε να διασταυρώθηκα με δέκα αυτοκίνητα. Συμπέρασμα; Την έχουν κοπανήσει όλοι για το διήμερο.
  • Η ώρα της Λαγάνας έφτασε! Θα κάνω λοιπόν μια βόλτα στους τέσσερις φούρνους της γειτονιάς μου και θα σας γράψω έστω εκ των υστέρων, ποιός έκανε την καλύτερη. Βραβείο δεν έχω να τους δώσω κι ούτε νομίζω ότι περιμένει. Ο ειλικρινής έπαινος είναι όμως πάντοτε πολύτιμος.
  • Θυμάμαι πολύ καθαρά μια Καθαρά Δευτέρα στο χωριό μου στο οροπέδιο Λασιθίου. Είμαστε μεγάλη παρέα, κεφάτοι παρότι όλοι μας ξενύχτηδες. Δεν ξέρω πως μας έδωξε και κατεβήκαμε στο Δικταίο Άντρο. Η κατάβαση τότε ήταν δύσκολη, αλλά πού καταλαβαίναμε εμείς. Μετά πήγαμε στον κήπο μου κι ήταν τόση η πείνα μας, που παραλίγο να φάμε ωμές τις βρούβες που μαζώξαμε. Επιστροφή και στάση στις Ποταμιές, όπου ο μεγάλος πειρασμός μας περίμενε. Παϊδάκια, κότες βραστές, με σούπα αυγολέμονο, κι όλα τα όπλα του σατανά για να μας κολάσει. Αντισταθήκαμε όμως! Και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στους μεζέδες, τη βγάλαμε μόνο με λαγάνα, ταραμοσαλάτα, και χαλβά. Ηρωϊκή πραγματικά η πράξη μας.
  • Προβλέπω άτακτη υποχώρηση των φίλων μας των Τούρκων, και υποταγή των Αμερικάνων, των Γερμανών, και των άλλων συμμάχων μας, μετά την ηρωϊκή απόβαση Τσίπρα και Καμμένου, στη Σκύρο. Ε, τα παλικάρια μας! Το μάθανε κι οι Τούρκοι και ξανοίγανε να βρούνε τόπο να χωθούνε.