Σκαλαθύρματα 17/03/18

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

 • Μασουλώ πατατάκια τσιπς αυτήν τη στιγμή. Ξέρω βέβαια και σας ενημερώνω, αν δεν το ξέρετε, ότι είναι τηγανισμένα σε ζωϊκό λίπος που έτσι και δείτε το χάλι του, θα το βάλετε στα πόδια. Αυτά για να γνωρίσετε τη σοφία της παλιάς μας ρήσης «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράττεις».
 • Κάποτε σας είχα γράψει για το «Νέο Ρόσσι», έναν τρίχρονο δηλαδή πιτσιρικά, που οδηγούσε το πατίνι του με απίστευτη ταχύτητα και επιδεξιότητα στα Λιοντάρια. Τον ξανάδα χθες. Τώρα έχει ποδήλατο, φορά κράνος και οδηγεί με τον ίδιο τρόπο.Πραγματικά ο Νέος Ρόσσι ετοιμάζεται για να δοξάσει την πόλη μας.
 • Μια πολύ αγαπημένη μου φίλη, που έχει σημαντικό ρόλο στην πορεία του Ηρακλείου, αρρώστησε. Πάλεψε όμως και σήμερα είναι απολύτως υγιής. Να είσαι πάντοτε καλά κοπελιά μου, πάντα κεφάτη και δημιουργική.
 • Σας εξομολογούμαι ότι το αγαπημένο μου ανάγνωσμα είναι τα λεξικά! Μπορώ να περάσω ώρες ολόκληρες διαβάζοντας ένα από δώδεκα που διαθέτω και μαθαίνοντας καινούριες λέξεις, ή τη σωστή συμπεριφορά μου προς  όσες χρησιμοποιώ. Πραγματικά είναι όλες τους τόσο εκρηκτικές -εννοώ: Τόσο γεμάτες από νοήματα – που δεν αντέχω να διαβάζω για πολλή ώρα (εξαιρείται φυσικά το λεξικό του κυρίου Μπαμπινιώτη που ούτε καν το ανοίγω). Μαζί με τον Παπαδιαμάντη και το Μακρυγιάννη και λίγο το Σεφέρη είναι τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να μάθετε κάτι παραπάνω για τη γλώσσα μας. (Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζω πως το «άει σικτίρ» δεν είναι τούρκικο. Κι αν θέλετε να το κάνετε πιο εύκολο για σας προσθέστε ένα «ω» στο τέλος για να καταλαβαίνετε ευκολότερα τι σημαίνει).
 • Μόλις ανοίξω το ένα μάτι το πρωί, το άλλο ζητάει φωναχτά καφέ. Τρέχω λοιπόν μονόφθαλμος στην κουζίνα κι ανάβω το μπρίκι. Ξυπνάω με τις πρώτες γουλιές. Τρώγω και κανένα παξιμάδι με τυρί και ελιές τσακιστές και ξαμολιέμαι. Βεβαιότατα ο πρώτος καφές δε μου φτάνει και επειδή δεν εμπιστεύομαι τα καφενεία, πίνω κάνα-δυο εσπρέσσο. Μετά αναζητώ την Άνα για να γράψομε και να πάρω γνώσεις. Βέβαια σπανίως γλυτώνω και τον τρίτο καφέ. Κι έτσι με το στόμα σαν το στουμπέτσι πάω σπίτι να φάω κάνα όσπριο και να συνέλθω. Ωραία δεν περνώ;

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Πραγματικά ο Νέος Ρόσσι ετοιμάζεται για να δοξάσει την πόλη μας.

  Στο χωριό μου πάντως ο «νέος Ρόσσι» και ο «νέος Σέννα» είναι πολύ πριν της ώρας τους κάτω απο μάρμαρο. Όπως και ο μικρός από πατίνι το γύρισε σε ποδήλατο, έτσι μετά και οι δικοί μας το γυρίσανε σε τεράστια μηχανή και φτιαγμένο αυτοκίνητο αντίστοιχα.

  Κάνοντας κόντρες το αυτοκίνητο κατέληξε σε μια κολόνα της ΔΕΗ. Η μηχανή καρφώθηκε σε μια ελιά. Αν δεν υπάρχουν πίστες και υποδομές στα μέρη μας, μήπως αντί για «δόξα για την πόλη μας», να βάζουμε στο μυαλό μας την πιο τραγική και, δυστυχώς, τόσο συνηθισμένη κατάληξη; Υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πηγαίνεις σε κηδείες νέων ανθρώπων;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.