Σκαλαθύρματα 05/03/2018

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

• Με την αφρικανική ζέστη που μας ταλανίζει αυτές τις μέρες, ο νους μου πάει κι έρχεται στην Αιθιοπία, όπου είχα περάσει κάποτε τρεις μήνες – πριν από πολλά χρόνια. Μια μέρα, που λέτε, απ’ αυτές τις ενενήντα την είχα περάσει τρομοκρατημένος στην έρημο του Ντανακίλ, με το θερμόμετρο του αυτοκινήτου να έχει φτάσει στους πενήντα βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας. Θεέ μου και Κύριέ μου μη μας οδηγείς σε κάτι τέτοιο! Άνθρωπος γεννημένος δε θα το αντέξει!

• Και μια και μιλάμε για θερμοκρασίες, να σας πω ότι στη Σαουδική Αραβία το θερμόμετρο δε φτάνει ποτέ τους πενήντα βαθμούς! Γιατί; Θα με ρωτήσετε. Μα επειδή υπάρχει νόμος που απαγορεύει την εργασία στους πάνω από πενήντα βαθμούς. Έτσι η δημοκρατική φίλη χώρα φροντίζει ώστε τα θερμόμετρα πόλεων και χωριών, να μη ξεπερνάνε ποτέ τους 48 βαθμούς!

• Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου διαθέτει σε όποιον τις ζητήσει κάποιες εκπληκτικές εκδόσεις γύρω από το νησί. Υπέροχες φωτογραφίες, επιλεγμένα θέματα, έχουν γίνει το αγαπημένο μου ανάγνωσμα. Κάντε μια βόλτα μέχρι τις Αρχάνες και προμηθευτείτε από τα γραφεία της Αναπτυξιακής ό,τι σας αρέσει. Θα διαπιστώσετε ότι η εκδρομούλα σας αξίζει τον κόπο.

• Δεν ξέρω γιατί ρε παιδιά ακούτε για Σαρακοστή και σας πιάνει ρίγος. Κι όμως οι εντολές της, είναι τόσο ωφέλιμες για τον οργανισμό- και για το πνεύμα θα έλεγα- που δε σηκώνουν καμιά αμφισβήτηση! Η νοικοκυράδες μόνο να κλαίνε που δεν έχουν και τόσες επιλογές με τα σαρακοστιανά εδέσματα. Τι να κάνομε; Αν τις πείσετε να νηστεύουν κι αυτές η γκρίνια θα είναι οπωσδήποτε λιγότερη.

• Έχω μια απορία και θέλω να την εκφράσω: Γιατί το γκολφ θεωρείται ξενομπάτικο άθλημα; Προφανώς δεν έχετε ζήσει στην Κρήτη. Αλλιώς θα ξέρατε ότι η «γουρούνα» ήταν ο προπομπός αυτού του αθλήματος. Την παίζαμε για χρόνια στο χωριό με αγκιναρόριζες, φροντίζαμε να έχουν το σχήμα των σημερινών μπαστουνιών κι ένα τενεκεδάκι αν κι εφόσον το βρίσκαμε. Οι τρύπες βέβαια ήταν λακούβες στο χώμα κι έτσι η γουρούνα μπορεί να θεωρηθεί και σαν πρόγονος του χόκει.

Παντέρμη Κρήτη και πόσα έχεις να διδάξεις ακόμη!