Σκαλαθύρματα 02/04/18

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

  • Ο μηχανολόγος Γιώργος Χατζάκης, στενός μου φίλος και πραγματικός οραματιστής, μου χάρισε χθες έξι μοντελάκια των μύλων που κατασκευάζει στο οροπέδιο του Λασιθίου. Τον ευχαριστώ θερμά και από δω. Και τον παραπέμπω στο χθεσινό μας άρθρο.
  • Είδα χθες μια φωτογραφία που με γέμισε έντονες αναμνήσεις από την Αφρική. ‘Ηταν άλλωστε η πρώτη εντύπωσή μου από την «Μαύρη Ήπειρο». Τα δέντρα χωρίς κορυφές! Εννοώ βέβαια με επίπεδες κορυφές. Και πραγματικά για μας τους συνηθισμένους σε «κυπαρισσοειδή» δέντρα είναι εντυπωσιακά τα ισοπεδωμένα από τους ανέμους φυτά της Αφρικής.
  • Και μια και συζητάμε για την Αφρική, να σας πω τι βλέπω ακόμη στους εφιάλτες μου: Ψάρευα κάποτε στο γαλάζιο Νείλο όταν ένας ντόπιος ήρθε, με άρπαξε απ’ το χέρι και με τράβηξε μακριά. Τότε μόνο είδα έναν τεράστιο κροκόδειλο που ετοιμαζόταν να μου μουντάρει.
  • Το ένα φέρνει το άλλο: Σερνόμουν μια φορά -πάλι στην Αιθιοπία- με το όπλο ακουμπισμένο στα χέρια μου για να πλησιάσω κάποια αγριογούρουνα που έβοσκαν παρακάτω. Κάποτε ανασήκωσα το κεφάλι μου κι είδα σε απόσταση λιγότερη από πέντε μέτρα μια βασιλική κόμπρα που ετοιμαζόταν να μου επιτεθεί. Μηχανικά τράβηξα και τις δυο σκανδάλες του δίκανου με αποτέλεσμα να της διαλύσω το κεφάλι κι εγώ να πέσω ανάσκελα προσπαθώντας να συνέλθω από το φόβο μου.
  • Τέλος τα αφρικανικά! Σας υπόσχομαι μόνο κάποτε να γράψω εκτενέστερες εντυπώσεις από την Αιθιοπία του αλήστου μνήμης Χαϊλέ Σελασιέ. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση μιας στενής μου φίλης που πήγε πίσω από κάτι θάμνους για να κατουρήσει, έπεσε σε μια ολόκληρη οικογένεια λιονταριών και έπαθε χρυσή από τον φόβο της!