Σε κρίσιμη καμπή τα εθνικά θέματα και μια νοσηρή οικονομία

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» συζητάται από τους Αμερικάνους το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και αναζητούν προς αντικατάσταση, κάποια βάση στην χώρα μας.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από την σελίδα Omega Press ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού εξωτερικών Γουές Μίτσελ.

Το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία είναι ήδη πολύ έκρυθμο και ίσως οι Αμερικανοί αναζητούν μια εναλλακτική στην περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν κάποια κοινή συνισταμένη με την Τουρκία.

Φυσικά ακόμα και η δήλωση πρόθεσης μεταφοράς της βάσης τους η οποία μπορεί να είναι τελείως θεωρητική, στην ουσία δείχνει ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν έρθει σε μεγάλη ρήξη και ίσως το σενάριο μεταφοράς της βάσης είναι πιθανός προάγγελος και άλλων αλλαγών στις σχέσεις των δυο χωρών.

Το πλέον βέβαιο το οποίο φαίνεται από αυτή την κατάσταση είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη  τους στο πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας το οποίο μάλλον εμπνέει ανασφάλεια.

Σε μια τέτοια περίπτωση συζητάται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν μια από τις τρεις βάσεις ή της Αγχιάλου, ή της Ανδραβίδας , ή της Καλαμάτας.

Γενικά σε όλα τα εθνικά θέματα, φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις και ενώ οι Αμερικάνοι σχεδιάζουν την μετακόμιση τους στην Ελλάδα, στο θέμα των Σκοπίων από ότι φαίνεται οι αποφάσεις ήδη έχουν παρθεί, κάτι που από καιρό φαινόταν, ειδικά από την στιγμή που ο Μάθιου Νίμιτζ, έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του.

Η Μόσχα προειδοποίησε την πλευρά των Σκοπίων ότι η Ευρωατλαντική προοπτική δεν βρίσκει σύμφωνη την Ρωσία.

Πάντως αν το δει κανείς και σημειολογικά, το ότι μετά από 12 χρόνια θα πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από την Αθήνα στα Σκόπια δείχνει ότι η πλέον προβεβλημένη ονομασία Γκόρνα Μακεντόνια ήδη έχει προσυμφωνηθεί όπως και το ότι θα αλλάξουν μέσα στα Σκόπια κάποιες ονομασίες που δηλώνουν την παύση, έστω και για την ώρα, των αλυτρωτικών σχεδίων της γείτονος.

Φυσικά το ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα στην ονομασία τους δεν σημαίνει ότι από την στιγμή που θα έχουμε δεχθεί το νέο της όνομα δεν μπορούν να αλλάξουν εκ νέου τα πράγματα και να αρχίσει ξανά το έργο από την αρχή.

Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ καλά τις κινήσεις της στα εθνικά ζητήματα διότι ο Ελληνικός λαός εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, έχει πληγεί βάναυσα και μια ακόμα ενδεχόμενη, έστω και ηθική απώλεια θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολύ άσχημες αντιδράσεις.

Ενδεικτικό για την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και την άδικη φορολογία που έχει επιβληθεί είναι και η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ «Going for growth» η οποία αναφέρει πως η Ελληνική οικογένεια είναι μια από τις πέντε βαρύτερα φορολογούμενες οικογένειες μεταξύ των χωρών μελών ενώ ταυτόχρονα η επιβάρυνση μεγαλώνει αν έχουμε να κάνουμε με εργένηδες χωρίς παιδιά.

Αν συνυπολογίσει κανείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι η οικονομική κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη εξαιτίας και της τεράστιας μείωσης των αποδοχών αλλά και των νέων, όσο και περίεργων σχέσεων εργασίας που έχουν προκύψει, μπορεί κανείς να καταλάβει πολύ εύκολα πως μια λάθος κίνηση αυτή την στιγμή θα επιφέρει ίσως πολύ μεγαλύτερα δεινά από ότι θα επέφερε η ίδια πράξη μια καλύτερη για την χώρα εποχή.

Πάντως σε όλους τους τομείς το καλοκαίρι αναμένεται αρκετά θερμό και εύχομαι τουλάχιστον να παραμείνει θερμό σε πολιτικό επίπεδο γιατί αν μέσα στο καλοκαίρι επεκταθεί η θέρμη και σε στρατιωτικό επίπεδο, έστω και αν αυτό είναι κάτι παροδικό, τότε και η τελευταία πηγή εσόδων που μπορεί να έχουμε, ο τουρισμός θα χαθεί και αυτή και τότε η κυβέρνηση εκτός των άλλων θα ζητάει τους ήδη αβάστακτους φόρους από έναν λαό που δεν έχει τα απαραίτητα ούτε για να ζήσει.