Σίσσυ Σκουλικάρη: «Έχω μια τίγρη μέσα μου λιμασμένη»

Η ζωή είναι πανέμορφη, ατελείωτη και γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Φωτογραφία: Ευαγγελία Κουνενάκη

Η εικαστικός Σίσσυ Σκουλικάρη είναι μία από τις τελευταίες «ανακαλύψεις» μου στο Ηράκλειο που δεν σταματά να με εκπλήσσει με τους ανθρώπους που κρύβει μέσα του όπως κάθε σημαντική πόλη. Η καλή μου φίλη – γιατί δεν χρειάστηκαν πάνω από δέκα λεπτά για να γίνουμε φίλοι για μια ζωή – είναι ένας άνθρωπος που αξίζει πραγματικά να σε αξιώσει η τύχη να συναντήσεις.

Βρεθήκαμε από μια σειρά συγκυριών σε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη περί της σημαντικότητας της εξερεύνησης του εαυτού «του σπουδαιότερου των ανθρωπίνων μελετημάτων» όπως γράφει κάποιο παλιό βιβλίο για μυημένους της ζωής.

Χωρίς να έχω ιδέα ποιά είναι σκέφτηκα ένα πράγμα παρατηρώντας την έκφρασή της: «Η Σίσσυ είναι survivor. Έμαθε να επιβιώνει στα δύσκολα για αυτό γελά με την ψυχή της».

Στη συνέχεια και αφού βρεθήκαμε για έναν πιο αναλυτικό καφέ, είδα μέρος από τα έργα της κι έμεινα με ανοιχτό το στόμα διότι εκείνο που συνειδητοποίησα ήταν το εξής: Η ίδια η Σίσσυ είναι το έργο τέχνης.

Οι δημιουργίες της είναι βιωματικές – όπως κάθε πραγματικού καλλιτέχνη – και σου ρίχνουν μια γερή γροθιά στο στομάχι με τον τρόπο που σε φέρνει ουσιαστικά αντιμέτωπο με τον καθρέφτη. Και το κεντρικό μήνυμα πάντα το ίδιο: «Μὴ οὖν μεριμνήσητε εἰς τὴν αὔριον· ἡ γὰρ αὔριον μεριμνήσει τὰ ἑαυτῆς· ἀρκετὸν τῇ ἡμέρᾳ ἡ κακία αὐτῆς».

Αν τύχει να σας φέρει λοιπόν ο δρόμος μπροστά σε μια ανακοίνωση για κάποια έκθεσή της, μην «προσπεράσετε». Αυτό που θα σας δώσει το έργο της είναι ένα δώρο που η ίδια χαρίζει απλόχερα στον καθένα. Τη γνώση πως όλα κάποτε τελειώνουν και πως τίποτα δεν πεθαίνει ποτέ.

Μια σημείωση μόνο: Ο Δήμος Ηρακλείου θα έπρεπε να παρέχει για μια έκθεση τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου σε έναν άνθρωπο που κοσμεί τόσο την πόλη με το βίο του.

Ο τίτλος του άρθρου είναι η φράση που είπε η ίδια την ώρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία και αφορά την έμπνευση που της έδωσε ένα πιθανό πρόβλημα υγείας που πίστευε πως αντιμετώπιζε. Κι αντί να το βάλει κάτω, το μετουσίωσε σε έργο.