Ριπές κατά της Ελλάδας από Ζάεφ και Ράμα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Μέσα στον πυρετό για το Μακεδονικό και ανάμεσα σε συλλαλητήρια, Ρουβίκωνες, επιστολές με σφαίρες στον Κοτζιά και άλλα σχετικά που θέλουν να τονίσουν πόσο πολύ πιέζεται η κυβέρνηση και να προκαλέσει την συγκίνηση του κόσμου, έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του Ζάεφ ότι «Ελπίζω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές […] Ελπίζω πως η λύση θα διατηρεί την αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων πολιτών».

Ο Ζάεφ μίλησε και για δημοψήφισμα που θα δείξει την πρόθεση του λαού των Σκοπίων να βρεθεί μια λύση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του, η λύση θα είναι εφικτή έως τα μέσα του 2018 και θα προλάβει την σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται τον Ιούλιο για να μπορούν να ενταχθούν τα Σκόπια με το νέο τους όνομα στην συμμαχία.

Μέσα σε όλο αυτόν τον Κυκεώνα έρχεται και ο Νίμιτζ να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει ζήτημα ταυτότητας των Σκοπιανών, αδειάζοντας κυρίως την Ελληνική πλευρά.

Ο Κος Νίμιτζ συγκεκριμένα είπε «Οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών» δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η Ελληνική πλευρά αποδέχεται την Μακεδονική ταυτότητα, την ώρα που ο Κος Ντιμιτρόφ είπε πως κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμα των Σκοπιανών να αισθάνονται Μακεδόνες.

Ο Κος Κοτζιάς δήλωσε αισιόδοξος πως το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο και, όπως φαίνεται, μέσα στον Φεβρουάριο η Ελλάδα θα έχει καταθέσει προσχέδιο συμφώνου φιλίας με την γείτονα χώρα.

Η επόμενη δήλωση του Κου Κοτζιά, η οποία είναι το ίδιο αμφιλεγόμενη με την στάση που κρατάει η Ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του ονόματος, είναι και η εξής «Στη ζωή ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε ότι μπορεί να κόβει γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο, και εμείς θα πρέπει να κλείνουμε με τέτοια ζητήματα», μόνο που ξεχνάει ότι εδώ δεν μιλάμε για γόρδιο δεσμό αλλά για ένα θέμα που δεν θα έπρεπε εδώ και χρόνια να υπάρχει και γεννήθηκε από την κακή διαχείριση του Αντώνη Σαμαρά πριν από 25 χρόνια, όταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν ΥΠ.ΕΞ. της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ότι το θέμα αυτή την στιγμή το κόβουν οι Σκοπιανοί και όχι εμείς που απλά υπαναχωρούμε στις θέσεις που είχαμε μέχρι πρότινος.

Την ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν, έρχεται γιατί βρήκε την ευκαιρία; Γιατί έτσι του είπαν; Και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα να θέσει θέμα Τσάμηδων και την ύπαρξη μνημείου των Τσάμηδων στην Ήπειρο και ευτυχώς που ο Κος Ράμα δεν σκέφτηκε και τον Παρθενώνα γιατί και εκεί θα μπορούσε να προβάλει αξιώσεις τις οποίες όπως φαίνεται η Ελληνική πλευρά θα ήταν έτοιμη να τις ικανοποιήσει.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μετατραπεί σε τραπέζι υπογραφών, και η Ελληνική πλευρά μάλλον δεν έχει κάποια ουσιαστική υπόσταση. Απλά θα υπογράψει, όπως έχει συνηθίσει να κάνει τα τελευταία χρόνια, τα προσυμφωνημένα.

Φυσικά και θα γίνει την Κυριακή συλλαλητήριο και θα ακουστούν όμορφα και άσχημα πράγματα, φυσικά ο κόσμος για άλλη μια φορά θα διχαστεί μην ξέροντας αν ανήκει στους εθνικιστές ή στους μη εθνικιστές, φυσικά όλοι κάπου θα ξεσπάσουν και έτσι θα γίνει, όχι γιατί αυτό θα αλλάξει την στάση της κυβέρνησης, η οποία όπως φαίνεται αγοράζει στυλό για να υπογράψει, αλλά για να ξεθυμάνει η οργή του κόσμου.

Δυστυχώς όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν επέλεξε την άρνηση της στην λύση και όποια λύση και αν βρεθεί, θα είναι επώδυνη για την Ελλάδα.