Ρίξε Κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λάδι στη φωτιά

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Διαβάζω για τις νέες απολύσεις συναδέρφων δημοσιογράφων στο 105,5 ΚΟΚΚΙΝΟ και με πιάνει κατάθλιψη. Και μπορεί όσοι διαβάζετε αυτές τις σκέψεις να σκέφτεστε «έλα μωρέ, ένας ρουφιάνος λιγότερος» αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

Η ανθρωποφαγία (και) στη δική μας δουλειά το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την προσπάθεια για «ρύθμιση» του τοπίου των τηλεοπτικών αδειών και οσονούπω και των ραδιοφωνικών, γνωρίζει μεγάλες στιγμές. Και επειδή δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς, την αποδίδω σε έναν άτυπο διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει – κανείς όμως δεν τον έχει ανακοινώσει επίσημα – για το ποιος θα πει ή γράψει την μεγαλύτερη χοντράδα για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται με όρους social media – τι άλλο άλλωστε; και φαντάζομαι ότι το έπαθλο θα κερδίσει όποιος έχει τα περισσότερα like. Και τα like πέφτουν βροχή όταν η ανάρτηση είναι λεκτικά βίαιη και περιλαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερη κακία, κακεντρέχεια, μιζέρια, απαξίωση και εξευτελισμό μπορούν να χωρέσουν σε 5-10 γραμμές.

Θα σκέφτεστε, οι κρίνοντες κρίνονται. Και θα συμφωνήσω. Οι δημοσιογράφοι είμαστε δημόσια πρόσωπα άλλωστε. Και απαιτείται να κρινόμαστε. Κρίνετέ μας όμως από τη δουλειά μας. Και κάντε το όσο το δυνατό με περισσότερη ψυχραιμία, με καθαρό μυαλό και χωρίς κομματικά κριτήρια. Το ίδιο που οφείλουμε να κάνουμε και εμείς δηλαδή όταν ασκούμε το επάγγελμά μας. Και εν πάσει περιπτώσει επειδή πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, πόσο πιο κάτω έχει από το να επιζητάς και να επιχαίρεις όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του;

Από τα ψηλά κάποιοι έπεσαν στα χαμηλά, λένε ορισμένοι και μιας και ξέρουν και τα πάντα προσθέτουν και ένα «καλά να πάθουν, το άξιζαν». Ε λοιπόν θα σας στενοχωρήσω. Γιατί αυτοί που ήταν «ψηλά» παραμένουν εκεί, και γελιέστε αν θεωρείτε ότι κάποια τραγική μοίρα χτύπησε την πόρτα τους.

«Το δελτίο των 9 πουλάει» όπως λέει και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τραγουδώντας Λίνα Δημοπούλου. Και ναι, η 4η εξουσία πουλάει ακόμα. Και προφανώς ξεπουλιέται κιόλας – για να σας προλάβω. Αλλά φίλοι μου, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όσο και αν αυτό σας χαλάει τα σχέδια.