Είναι η πύλη του Δήμου Ηρακλείου προσβάσιμη για Α.M.E.A. ;

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Έχω πάρα πολλούς φίλους προγραμματιστές. Και κάποια μέρα ίσως σας γράψω κάτι για τα καλά τους ή για τα αμέτρητα κουσούρια τους. Για παράδειγμα, για την δυσκολία τους να ονοματίσουν κάτι με τρόπο που, κάποιος άνθρωπος που δεν έχει τις σχετικές γνώσεις να μπορεί να καταλάβει. Όμως, δυστυχώς, σήμερα θα χρειαστεί να ασχοληθώ με κάτι πολύ σοβαρότερο.

Με όσες γνώσεις έχω, θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια σχετικές έννοιες που στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκες. Ας με συγχωρήσει κάποιος ειδικός αν κάπου εντοπίσει παραλείψεις· νομίζω άλλωστε πως στην ουσία του το θέμα είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής, και όχι τεχνικό.

Τα διαδικτυακά πρότυπα είναι, κι ας μην το συνειδητοποιούμε, καθοριστικά για την επαφή μας με τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Είναι γενικοί προγραμματιστικοί κανόνες, που ανανεώνονται διαρκώς, παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και οι σχεδιαστές ιστοσελίδων οφείλουν, στον βαθμό που μπορούν, να τους ακολουθούν και να ενημερώνονται για αυτούς. Το ότι, ας πούμε, μπορείτε να βλέπετε τη σελίδα της “Μεσογείου” το ίδιο όμορφα είτε από το κινητό σας είτε από τον υπολογιστή σας, οφείλεται στην καθιέρωση ενός τέτοιου προτύπου· το ότι μπορώ να σας γράφω στα ελληνικά και να μην εμφανίζονται στην οθόνη σας αλαμπουρνέζικα, σε ένα άλλο.

Το πρότυπο όμως που υπήρξε αφορμή για το παραπάνω κείμενο είναι το W3C WAI-AA WCAG 2.0 (σας προειδοποίησα για τη σχέση των προγραμματιστών με τα ονόματα). Σε απλά ελληνικά, το πρότυπο αυτό προβλέπει κάποιους κανόνες ώστε να μπορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση σε κάποιον ιστότοπο ισότιμα με τους υπόλοιπους· και οι λύσεις που προτείνει είναι απλές αλλά πολύτιμες· για παράδειγμα, ότι όπου υπάρχει εικόνα σε ένα κείμενο, πρέπει η εικόνα να μπορεί να αντικατασταθεί από μία περιγραφή της, ώστε οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, που χρησιμοποιούν κάποιο ψηφιακό βοήθημα ανάγνωσης, να μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε αυτήν· ότι αν υπάρχει κάποιο ηχητικό, θα πρέπει να υπάρχει και η απομαγνητοφώνησή του, για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, αλλά νομίζω πως το γενικό πνεύμα είναι σαφές.

Αν μπούμε στην πρόσφατα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, φτάσουμε στο πιο κάτω και αριστερά σημείο της, και εστιάσουμε στο μικρό λογότυπο που εμφανίζεται εκεί, μπορούμε να δούμε πως ο δήμος υιοθετεί το διαδικτυακό πρότυπο που σας περιέγραψα πιο πάνω. Κάτι τέτοιο θα είχαμε δικαίωμα να το περηφανευόμαστε. Και λέω “θα είχαμε”, γιατί, παρά το λογότυπο, ο Δήμος δεν εφαρμόζει απολύτως τίποτα. Εδώ θα πρέπει να με πιστέψετε, γιατί τα εργαλεία που πρέπει κάποιος να χρησιμοποιήσει για να αποδείξει αυτό το γεγονός απαιτούν κάποιες γνώσεις ειδικές. Ούτε εγώ τις κατέχω, όμως ο Δημήτρης, ο προγραμματιστής που με πρωτοενημέρωσε για το θέμα αυτό, με διαβεβαιώνει πως δεν τηρούνται ούτε τα βασικά. Μου είπε επίσης πως στον παλιότερο ιστότοπο του Δήμου το πρότυπο εφαρμοζόταν κανονικά, και εικάζει πως όταν πραγματοποιήθηκε η γραφιστική αναβάθμιση χάθηκε στη μετάβαση. Το με ευθύνη ποιανού, δεν είμαι ο κατάλληλος για να σας το πω.

Ο Δήμος δαπανά αρκετά χρήματα για τις ιστοσελίδες του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη “διαύγεια”, η συντήρηση και μόνο των πυλών του κοστίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10.540 ευρώ ανά έτος. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα πρότυπο που, ακόμα κι αν χρειαστεί επιπλέον δουλειά για να εφαρμοστεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τόσους πολλούς συνανθρώπους μας. Η ιστορία έχει κι ένα άλλο κομμάτι όμως.

Το “Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τους Διαδικτυακούς Τόπους”, του 2011, αναφέρει στο παράρτημα 1:

Αρχή της ισότητας και της ισονομίας: Οι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης δεν θέτουν περιορισμούς στην πρόσβαση στις πληροφορίες και στις υπηρεσίες που παρέχουν μέσω των διαδικτυακών τους τόπων εξασφαλίζοντας ιδίως: α) τεχνολογική ανεξαρτησία στην πρόσβαση της πληροφορίας, β) κάλυψη αναγκών ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία, γ) προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”

Ο δήμος λοιπόν ίσως μπορεί εύκολα να αφαιρέσει το ψευδές λογότυπο που κοσμεί την ιστοσελίδα του. Ίσως και να το έχει ήδη κάνει, αν κάποιος υπεύθυνος πρόλαβε να διαβάσει αυτές τις γραμμές πριν από σας. Αν θέλει όμως να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, και πάνω απ’όλα να μη χάσει την εμπιστοσύνη μας στην εκπεφρασμένη, και κάποιες φορές αποδεδειγμένη, ευαισθησία του για θέματα Α.Μ.Ε.Α., καλό θα ήταν να το επαναφέρει σύντομα, και αυτή τη φορά να φροντίσει να είναι αληθές.