Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Φαίνεται ότι στην γείτονα χώρα ετοιμάζουν νέες εκπλήξεις οι οποίες δυστυχώς θα έχουν να κάνουν και με την χώρα μας.

Έτσι σήμερα έγινε η ανακοίνωση πως στην Τουρκία θα προχωρήσουν για πρόωρες εκλογές μέσα στις 24 Ιουνίου ενώ κανονικά οι εκλογές θα γινόταν στις 3 Νοεμβρίου του 2019.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του κόμματος εθνικιστικής δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Εφόσον και αυτό είναι το αναμενόμενο κερδίσει τις εκλογές ο Ερντογάν τότε θα ενισχυθούν οι εξουσίες του εφόσον θα μπουν σε ισχύ τα μέτρα που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου και που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα που είχε γίνει  τον Απρίλιο του 2017.

Είναι μια κρίσιμη καμπή για την Τουρκία και τώρα που ο Ερντογάν έχει ανοίξει όλα αυτά τα εθνικιστικά μέτωπα σε όλες τις πλευρές, είναι η καλύτερη ώρα για να κατοχυρώσει ακόμα περισσότερο την δύναμη του.

Παρά το ότι ο Μπαχτσελί ήταν παλαιότερα επικριτής του Τούρκου Προέδρου, τώρα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του και στις προσεχείς εκλογές τα δύο κόμματα θα συμμαχήσουν για να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Θυμίζουμε ότι ο τωρινός σύμμαχος του Ερντογάν ο Μπαχτσελί είναι και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων κάτι που δείχνει πολύ καλά την στάση που πρόκειται να ακολουθήσει η Τουρκία το προσεχές διάστημα και μάλιστα πολύ σύντομα γιατί εφόσον λήξει και αυτό τον Ιούνιο, μετά το έδαφος είναι ανοικτό για τον Τούρκο πρόεδρο να πατήσει την όποια σκανδάλη θέλει χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εσωτερική αντίρρηση από την Τούρκικη αντιπολίτευση.

Η Αθήνα δείχνει να ανησυχεί με τις εξελίξεις εφόσον είναι αναμενόμενο να ψηλώσουν τους τόνους όχι μόνο οι δύο σύμμαχοι στην καινούργια κυβέρνηση αλλά και οι Κεμαλιστές οι οποίοι θα κοιτάξουν και αυτοί να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους την κατάσταση.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Δύση κρατάει μια στάση σιγής σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, χωρίς να μπορεί κανείς να πει συγκεκριμένα ποια είναι τα σχέδια των δυτικών συμμάχων.

Το πρόβλημα είναι πως σε λίγο ίσως η Δύση κληθεί να επιλέξει με ποιον θέλει να είναι σύμμαχος εφόσον αν συνεχιστεί αυτή η τακτική η Τουρκία και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει στο ίδιο πλαίσιο πραγμάτων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της, γιατί η όλη τροπή των γεγονότων μπορεί να γυρίσει υπέρ ή κατά της και αυτό θα γίνει αν τελικά καταφέρει να πάρει με το μέρος της τους συμμάχους μας ή αν μείνουν αμέτοχοι στο όλο σκηνικό που πρόκειται να εξελιχθεί.

Όντως το καλοκαίρι φαίνεται να είναι, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο θερμό.