Πρόταση για εξαγορά των κόκκινων δανείων από τους δανειολήπτες στην τιμή των funds

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα και εφόσον γίνει δεκτή, θα μπορούσε μαζί με άλλες κινήσεις να απελευθερώσει τους Έλληνες από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη τα οποία έχουν καθηλώσει την οικονομία της χώρας.

Αναφέρομαι στην πρόταση που έγινε από το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας, το τεχνικό επιμελητήριο και την Ολομέλεια των Προέδρων τω δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και αφορά την υιοθέτηση του μοντέλου της Κύπρου για την αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ο δανειολήπτης θα μπορεί να εξαγοράσει το δάνειο του στην τιμή που αυτό θα πουληθεί σε fund από την στιγμή που το δάνειο του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων.

Όπως προβλέπει ο νόμος τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για αυτή την πράξη καθώς και τους εγγυητές οι οποίοι θα έχουν στην διάθεση τους 45 ημέρες να προσέλθουν στην τράπεζα ώστε να διακανονίσουν την οφειλή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πρόταση, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη και του γνωστοποιείται η τιμή που προσφέρει το found  και του δύνεται η δυνατότητα μέσα σε 45 ημέρες να απαντήσει εάν ο ίδιος επιθυμεί να εξαγοράσει στην ίδια τιμή με το found το δάνειο του.

Εφόσον ο δανειολήπτης απαντήσει θετικά και θέλει να εξαγοράσει το δάνειο του θα πρέπει να αναφέρει την πηγή των χρημάτων και τον χρόνο εξόφλησης του δανείου, αν δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, τότε το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.

Εν ολίγοις αυτή είναι η πρόταση που παρουσιάστηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου των προέδρων των παραπάνω φορέων κ.κ. Κ. Κόλλια Γ. Στασινού και Δ. Βερβεσού και πιστεύετε ότι βάση αυτής θα επιτευχθούν δύο στόχοι γιατί ο οφειλέτης θα μπορέσει να έχει την ευκαιρία να αποπληρώσει το δάνειο του χωρίς να χάσει τα περιουσιακά του στοιχεία και εκτός αυτού γιατί η τράπεζα θα επιτύχει υψηλότερα τιμήματα εφόσον τα funds θα προσφέρουν υψηλότερο τίμημα για να γίνει πιο ανταγωνιστικό στην πώληση.

Η πρόταση αυτή ήδη έχει γνωστοποιηθεί στον δικοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ι. Στουρνάρα όπως και στους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, όμως εκτός από αυτή την κίνηση θα πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να μπορέσει όντως η συγκεκριμένη πρόταση να λειτουργήσει ως λύση του προβλήματος και να μην μετατραπεί σε παγίδα.

Κατ αρχάς η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα, έχει κάποιες πολύ μεγάλες διαφορές. Μια εξ αυτών είναι και το ότι ακόμα και στην περίοδο της κρίσης στην Κύπρο η οικονομία της ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Αν λοιπόν ζητηθεί σε έναν Έλληνα μισθωτό ο οποίος αυτή την στιγμή έχει χρέη ως προς τις τράπεζες και έναν μισθό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα πάγια έξοδα του, να εξαγοράσει το δάνειο του, σε όσο χαμηλή τιμή και αν είναι, αυτό δεν θα μπορέσει να το κάνει γιατί δεν θα μπορέσει να έχει κάποια άλλη πηγή εισοδήματος πλην του πενιχρού του μισθού, ούτως ώστε να το πετύχει.

Ειδικά από την στιγμή που ούτε δάνειο μπορεί πλέον να πάρει αλλά ούτε να βρει από κάπου αλλού χρήματα, την στιγμή που οι φόροι αλλά και τα πάγια έξοδα στην χώρα μας είναι τεράστια και είναι αδύνατον να καλυφθούν και αυτά, ο δανειολήπτης θα είναι αδύνατον να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση, εκτός ίσως εάν έχει κάποιο ακίνητο για να πουλήσει με την ελπίδα ότι θα πιάσει ίσως μια καλύτερη τιμή από αυτή που θα έπιανε αν του το πουλούσε η τράπεζα.

Αν λοιπόν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα στην φορολογία, στους πάγιους λογαριασμούς, αλλά και στις απεχθείς συμβάσεις εργασίας που υπάρχουν αυτή την στιγμή και απαγορεύουν στους πολίτες να ζήσουν αξιοπρεπώς, τότε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση σε αυτή την χώρα θα ναυαγήσει και όχι επειδή δεν είναι σωστή αλλά επειδή ο υπόλοιπος μηχανισμός του κράτους στέκεται ηθελημένα ή άθελα του εναντίον των πολιτών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι – πολίτες αυτού του κράτους να είναι οικονομικά παροπλισμένοι στο μεγαλύτερο αριθμό τους.

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να θυμηθεί λίγο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά και τον Κο Βαρουφάκη στον οποίο ουσιαστικά στήριξε την εκλογή της στην εξουσία και ας καταλάβει ότι πίσω από τους δημοσιονομικούς αριθμούς βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα, αν είχαν τον τρόπο να το κάνουν, κάτι που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, κοίταξαν σκόπιμα ίσως να τους αφαιρέσουν την δυνατότητα αυτή.

 

 

.