Πρόοδος ή οπισθοχώρηση;

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας ρε παιδιά» άκουσα προχθές ένα μέρος μιας προσπάθειας να ερμηνευθούν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με χορωδίες.

Η προσπάθεια ενός μαέστρου από το Αργοστόλι -δε θυμάμαι το όνομά του- ήταν αξιοπρεπής και η χορωδοί όλοι τους μια χαρά. Διακρίθηκε βέβαια η φωνή του κυρίου Μπάση, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να αποδιώξει τη νοσταλγία μου να ξανακούσω τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στον «Επιτάφειο» ή στο «Άξιον εστί», τον Καρνέζη και τον Παπαδόπουλο στα μπουζούκια και τον Μάνο Κατράκη σαν αφηγητή!

Θυμήθηκα επίσης  ότι κάποια μέρα που είχα συναντήσει το Θεοδωράκη σ’ ένα καφενείο στο Κολωνάκι, πασίχαρος μου έδωσε μια πρόσκληση για μια συναυλία που οργάνωνε στο Ηρώδειο.

Δεν την πήρα! Κι όταν με ρώτησε γιατί, του εξήγησα ότι εγώ που ευτύχησα να ακούσω τον Μπιθικώτση και τους άλλους να τραγουδούν υπό πανσέληνο τα έξοχα έργα του, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τον κύριο Μπέζο κλπ.

-Έχεις δίκιο! Μου είπε ο Μίκης και ξανάβαλε την πρόσκληση στην τσέπη του.

Σας διηγήθηκα αυτό το περιστατικό, μόνο και μόνο για να καταλάβετε ότι εμείς οι «παλιοί», έχομε ήδη γεμίσει την καρδιά μας και δεν υπάρχει καθόλου χώρος για χορωδιακές εκτελέσεις των σπουδαίων τραγουδιών.

Θα μου πείτε τώρα ότι είμαι υπέρ το δέον συντηρητικός και θα το αποδεχτώ. Θα το αποδεχτώ υπό την έννοια ότι αρνούμαι να βάλω μέσα μου οποιαδήποτε καινοφανή προσπάθεια, όσο κι αν αξίζει. Έτσι, δεν μπορώ καθόλου μα καθόλου να δω τραγωδίες μοντερνοποιημένες, όπου ο Αισχύλος μόνο με τάμπλετ δεν ερμηνεύεται -ακόμη.

Αν αποδεχθείτε την παραπάνω «παραξενιά» μου, θα αποδεχθώ κι εγώ -περίπου- ότι η ζωή προχωρά. Δεν θα αρνηθώ όμως ποτέ και το ότι αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά οπισθοχώρηση.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Δεν θα αρνηθώ όμως ποτέ και το ότι αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά οπισθοχώρηση.

  κάποια μέρα θα βγει κάποια καλύτερη «εμπειρία» για να ξαναγεμίσετε την καρδιά σας και εσείς απλά δεν θα είσαστε εκεί γιατί δεν αποδέχεστε την πιθανότητα να βγει κάτι καλύτερο. Π.χ.

  https://www.youtube.com/watch?v=Us3BpvSODSc

  ναι, ο Τζίμης Πανούσης τραγουδάει τον «εφιάλτη της Περσεφόνης» καλύτερα απο τη Φαραντούρη. Γιατί όχι; Αν όμως αρνείστε την πιθανότητα, προφανώς όλα θα σας φαίνονται «οπισθοχώρηση» γιατί δεν θα είσαστε ποτέ εκεί όταν θα συμβεί η «πρόοδος».

  > Θα το αποδεχτώ υπό την έννοια ότι αρνούμαι να βάλω μέσα μου οποιαδήποτε καινοφανή προσπάθεια, όσο κι αν αξίζει.

  Κοινώς: «γεράσατε». Μια λέξη, δεν χρειάζεται παραπάνω.

  > -Έχεις δίκιο! Μου είπε ο Μίκης

  Ναι, αλλά δεν ακύρωσε τη συναυλία του. 😉

 2. Γιάννης    

  Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω, κ. Κώστα, ότι η Χορωδία Τρικάλων (υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου) είχε καθοριστικό ρόλο στην πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί», όπως και σε άλλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.