Προσέξτε τους επιτέλους!

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Αναντίρρητα η συμπαθέστερη τάξη Ελλήνων είναι οι αγρότες, τουλάχιστον για εμάς που ζούμε κοντά τους. Αν μάλιστα σταματήσουν να αποκαλούν τους εαυτούς τους «αγροτιά» και δεν συμμαζεύεται, κανείς δεν μπορεί να τους πει λέξη. Ασφαλώς δε, μιλάμε για αυτούς που ολημερίς ξοδεύουν κάθε ίχνος δυνάμεώς τους στα χωράφια κι όχι για τους ρεμπεσκέδες των καφενείων. Για αυτούς που το ξημέρωμα τους βρίσκει στη δουλειά και το δειλινό επίσης.

Κι όμως η Πολιτεία τους συμπεριφέρεται σαν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι χωρίς ποτέ να τους δώσει τη σημασία που αξίζουν. Βέβαια βρίσκουν αφορμή τα μπλόκα και τις άλλες αψυχολόγητες ενέργειες στις οποίες προχωρούν οι αγρότες, ωθούμενοι όμως από την οργή και το παράπονό τους.

Τώρα θα μου πείτε ειδικά για τη σημερινή κατάσταση είναι βούτυρο στο ψωμί οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που πολλές φορές αναγκάζουν τους αστούς να στρέφονται εναντίον τους.

Κι όμως! Όσα χρόνια δημοσιογραφώ – που δεν είναι και λίγα – ελάχιστες φορές είναι εκείνες που η Πολιτεία συμπεριφέρθηκε δίκαια στον αγροτικό πληθυσμό και ευρύτερα στην πρωτογενή παραγωγή.

Θα αλλάξουνε άραγε μυαλό ή θα εξακολουθήσουν να κάνουν μόνο εγκαίνια στις αγροτικές εκθέσεις;