Προβλήματα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα του οποίου την λύση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Υπάρχουν χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα, για τα οποία έχουμε μαύρα μεσάνυχτα.

Εκεί κάπου μας πιάνει πανικός και ανησυχία για την λύση όμως…

Όταν βρίσκεσαι σε αμφιβολία καλό είναι να μην κάνεις τίποτα.

Δεν είναι ζήτημα σωστού ή λάθους, ούτε αν η λύση που θα επιλέξεις είναι η σωστότερη, το πρόβλημα έγκειται στο ότι όποια λύση και αν ακολουθήσεις, αν δεν είσαι σίγουρος για αυτήν δεν μπορείς να την υποστηρίξεις σωστά, με αποτέλεσμα πάντα, ή σχεδόν πάντα, να υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα σε αυτό.

Υπάρχουν φυσικά και θέματα που, τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο, δεν θα έπρεπε να βρουν λύση, εφόσον η ίδια η λύση φαίνεται να είναι χειρότερη από το πρόβλημα.

Σε κάποια θέματα υπάρχει μια λογική αμφιβολία και σε κάποια άλλα μια αμφίβολη δειλία στην επίλυση τους. Καλό είναι να διαχωρίζονται αυτά και να μπαίνουν κάποια στιγμή σε τάξη.

Αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή με το Σκοπιανό, ένα ζήτημα που φαίνεται να έχει πιο επώδυνη λύση από ότι είναι το ίδιο το πρόβλημα.

Γενικά ο άνθρωπος σαν πλάσμα αναζητά λύσεις και θέτει καινούργια προβλήματα.

Αυτό είναι μέσα στην καταγραφή του, αν δεν είχε αυτή την ιδιότητα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί, όμως επειδή το αρχαίο μέτρο πάντα έχει παρουσία και θέση, σε κάθε έκφανση του πολιτισμού μας αλλά και της προσωπικής μας πορείας, πολλές φορές μια ψύχραιμη στάση χωρίς πανικό είναι αυτή που ή θα δώσει λύση, ή απλά δεν θα διογκώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα τα οποία θα έπρεπε εδώ και καιρό να λυθούν, ή να μην είναι προβλήματα, και όμως δεν γίνεται αυτό με έναν μαγικό τρόπο.

Ένα τέτοιο θέμα είναι και ο ΒΟΑΚ εδώ στην Κρήτη, ο οποίος θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας, όπως και τμήμα της παραλιακής κοντά στο παλιό λιμάνι στο οποίο έχουν βρεθεί αρχαία και δεν θυμάμαι πόσα χρόνια τώρα παραμένει κλειστό, χωρίς κανείς να παίρνει μια απόφαση για το τι θα γίνει εκεί, κινδυνεύοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να γίνει και αυτό αρχαίο, ανάλογο με τα αρχαία που το δημιούργησαν.

Σε κάποια θέματα υπάρχει μια λογική αμφιβολία και σε κάποια άλλα μια αμφίβολη δειλία στην επίλυση τους. Καλό είναι να διαχωρίζονται αυτά και να μπαίνουν κάποια στιγμή σε τάξη.

Αν και φοβάμαι ότι για τα προσωπικά προβλήματα μας, όπως για το ποιος είμαι και το που πάω, είναι ευκολότερο να βρεθεί λύση, από ότι για θέματα που αφορούν την γραφειοκρατία, η οποία ίσως είναι σχετικού μεγέθους με το φιλοσοφικό άπειρο.